Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.04.2022 г.

Как да предпазим разсада от издължаване?

Как да предпазим разсада от издължаване?

Едно от много важните неща, когато отглеждаме разсад сами, е да не допуснем да израстне прекалено висок. Стъблата в този случай остават тънки, крехки и с издължени междувъзлия, а кореновата система е слабо развита. Причините за прорастването на разсда при различните култури по принцип са еднакви и на първо място това са: недостиг на светлина и излишък на топлина.

В природата растенията се адаптират към условията, при които растат, а именно към светлинния режим, към промените в температурата на въздуха и почвата през целия вегетационен период, както и към промените на дневните и нощни температури. В конкурентната борба оцеляват най-силните растения, а слабите по-често се разболяват и в крайна сметка загиват.

Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита

Отглеждайки разсада при други условия, ние променяме модела, зададен от природата, като се опитваме да създадем, по наше мнение, по-благоприятни условия за растенията – топлина и хранителна среда. В резултат на това често нашите прекомерни усилия водят до отрицателни резултати. Ако се създадат условия, близки до естествените и се отстранят негативните влияния на непредвидимите фактори на въздействие на природата – тогава резултатът ще бъде различен.

Да започнем със сеитбата

В природата растенията поникват в началото на пролетта, когато въздухът все още не е топъл. Това от своя страна задържа развитието на надземните части, но не пречи на развитието на кореновата система и даже се наблюдава засилен растеж. Когато температурата на въздуха се повиши, тогава започва усилено разрастване на вегетативната маса, защото кореновата система вече я подхранва интензивно.

Какв се случва с разсада?

Когато семената поникнат те са на по-топло място, а осветеността в затворените помещения е по-слаба, отколкото на открито. Резултатът е – силно развитие на надземните части на растенията, когато кореновата система е все още слабо развита.

При недостиг на хранителни вещества растенията са по-податливи на неблагоприятните фактори и реагират по-силно на несъответствията между топлинните и светлинни условия, което води до издължаване на разсада.

Изводът е: веднага щом се появят първите кълнове, контейнерите с разсада трябва да се поставят на най-светлото място, а температурите да се намалят до 6-8 градуса по Целзий по- ниски от оптималните за съответната култура. Такъв температурен спад осигурява през този период известен напредък в растежа на кореновата система в сравнение с надземните части и предотвратява издължаването и отслабването на подсемеделното коляно на разсада.

Разсадните растения, засети през зимата или началото на пролетта винаги изпитват недостиг на светлина, защото естествената светлина не е достатъчна не само по продължителност, но и по интензивност. Без допълнително изкуствено осветление растенията са обречени на издължаване. В същото време настъпват промени в тъканите на растенията: при еднакъв брой клетки в стъблата на нормално развиващите се растения, те са по-малки по размер и са разположени хоризонтално, докато в издълженото стъбло те са удължени и разположени вертикално. Разбираемо е, че тези растения ще бъдат тънки и слаби.

Ако една от причините за издължаване на разсада е недстигът на светлина, тогава тъмната част на денонощието е най-подходяща за това поведение на растенията. За да го избегнем, нека отново се обърнем към природата. Нощните температури на въздуха са почти винаги по-ниски от дневните, а това потиска растежа на надземните части. През нощта растенията спират или свеждат до минимум растежа и го възстановяват през деня при ярка светлина. Дневните температури трябва да бъдат по-ниски от нощните с 6-8 градуса спрямо оптималните за съответната култура.

Издължаване на разсада се получава и през деня при слаба светлина, когато е продължително облачно или дъждовно. При такива условия разсадът се нуждае от допълнително осветление, а ако недостигът на светлина е временен, решението може да бъде намаляване на температурата на въздуха с няколко градуса. Въпросът за контрола на температурата на въздуха за разсадните растения е много важен.

Косвена причина за издължаване на разсада може да бъде и недостигът на хранителни вещества в почвата или малък обем на контейнерите. При слаба хранителна среда зеленчуковите култури реагират по-силно на неблагоприятните условия – топлина и светлина.

Какво влияе основно върху издължаването на разсада?

1. Важно условие е да се спазват сроковете за засяване на семената и да не се допуска прерастване и издължаване на разсада, защото такива растения боледуват и се адаптират много трудно при засаждане на постоянно място.

2. Спазване на оптималните температури за отглеждане на съответната култура.

3. Осветеността на разсада е много важен фактор за издължаване на растенията.

4. Излишък от вода и хранителни вещества.

5. Гъсто засяване на разсада.

Какви мерки да предприемем срещу издължаването на разсада и забавяне на растежа му?

Има няколко начина за забавяне на растежа:

– намаляване на температурите или по възможност преместване на по-хладно място;

– преместване в тъмно помещение, в което няма никакви източници на светлина, но това не може да продължи много дълго;

– пресаждане на разсада в контейнери с по-голям обем;

– намаляване на обема и честотата на поливане;

– преустановяване подхранването на разсада.

Ако все пак разсадът е издължен или прераснал, тогава той се засажда в легнало положение. На върха се остават не повече от 5-6 листа, а останалите се отстраняват. Тази процедура се прави ден-два преди засаждането на постоянно място. В почвата се правят канали в посока север-юг на дълбочина 15-20 см и в тях се поставят растенията хоризонтално с корени, ориентирани на юг. Засипват се с пръст и връхната част се изправя. Те развиват силна коренова система и после започват да растат бързо. Ще има известна загуба на реколта, но по-голямата част ще бъде спасена.

Как да предпазим разсада от издължаване?
19653
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Важни са условията
След поникване на семената разсадът трябва да се охлади незабавно
Полезни съвети
Какво да предприемем при силно издължаване на разсада
Полезни съвети
Дресираме разсада от младенческа възраст
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини