При отглеждане на разсад в отопляеми съоръжения топлинните и водни режими са много важни за получаване на здрави и качествени растения. За да предпазим крехките още стъбълца от сечене и издължаване, е необходимо да се вземат незабавни мерки непосредствено след поникване. И това се отнася до корекция в температурните условия.
Установено е, че всяко растение, непосредствено след поникване трябва да се охлади в течение на 3-5 дни. Това е задължително да стане във фаза семедели. Ако оптималната температура на почвата за поникване на доматите е 18 градуса, а на въздуха 20-25, тя трябва да се понижи до 12-14 градуса. При тази смяна на температурния режим започва бързо развитие на кореновата система за сметка на зелената маса. За растенията е важно да развият и добра розетка, но под въздействие на по-високите температури след поникване израстват тънки, дълги и нежизнеспособни стъбла. Забавянето на израстването им ги прави по-здрави и устойчиви на сечене, а развитието на кореновата система се ускорява.
От прегряване в ранните стадии на развитие страдат най-много доматите и зелевите култури. Ако дневните температури се понижат до 12-14 градуса, нощните трябва да бъдат не по-високи от 10-11 градуса. След 4-5 дни температурите бавно се повишават до обичайните.
Изключение от това правило прави разсадът на пипера и особено патладжана. За пипера е допустимо температурите да се понижат с 3-4 градуса за 3-5 дни, но не повече. Ако младите растения пипер не проявяват склонност към издължаване след поникване, то тогава могат по-често да се овлажняват и да им се осигури повече светлина. Това ще стимулира израстването на здрави и добре вкоренени растения.
Същото не е валидно за патладжана, защото е много нежен и изключително топлолюбив. За нормално развитие се нуждае от температури не по-ниски от 22 градуса, редовно поливане и много светлина, както и всички разсади на този етап.
Пръскането на листата на патладжана е строго забранено, а също и охлаждането.
За отглеждане на качествен разсад е нужно да познаваме добре особеностите на различните култури и капризите им.