Начало » Новини » Коментари
30.03.2022 г.

Актуализацията на референтните цени по ПРСР засега се бави

На 31 март изтича срокът за подаване на проектите
Актуализацията на референтните цени по ПРСР засега се бави

sinor.bg

На 31 март изтича удълженият срок за прием на проектите по подмярка 4.2 за преработка селскостопанска продукция, като преди две седмици ръководството на фонд „Земеделие” работеше активно за актуализиране на референтните цени на техниката, така че поне за този прием кандидатите да бъдат облекчени. Информацията беше съобщена при изслушването на новото ръководство на фонда в парламентарната комисия по земеделие, проведено на 16 март т.г. На депутатски въпрос зам. изпълнителният директор на фонда Виктория Иванова обясни, че се работи активно и до две седмици новите цени ще бъдат обновени, като преди това бъдат съгласувани и с министерството на земеделието. Днес Синор.бг зададе въпрос на агроминистерството дали актуализацията е готова, защото целта е референтната листа да бъде подготвена навреме - чакаме отговор.

Още на 16 март изпълнителният директор на фонда Николай Каварджиклиев подчерта изключително сложния проблем, пред който са изправени фермери и администрация, свързан с актуализацията на референтните цени. Припомняме, че по тях държавата изчислява цената на техниката и на строителните материали, купувани от фермери и фирми при изпълнението на одобрените проекти по инвестиционните мерки на ПРСР.

От миналата година обаче заради поскъпването на стоманата цените на цялата техника за оборудване в селското стопанство гаропират, като войната в Украйна още повече утежни ситуацията, защото страната ни търговски е обвързана с тази държава. „Фермерите са буквално като в Параграф 22 – имат одобрени договори, които обаче са изчислени при цени, които са две-три пъти по-евтини от сегашните. За да се реши въпросът, би трябвало - дори ако се наложат промени в нормативната уредба, но да се направи спешна актуализация на цените, така че кандидатите да имат яснота как ще процедираме”, посочи Каварджиклиев. 

Той поясни още, че хората масово се отказват от изпълнението на вече одобрените договори, което би се отразило негативно на изпълнението на самата програма. „Огромни са колебанията ни за изпълнението на договорите”, посочи още директорът на фонда. Затова според него вероятно ще се наложат и законодателни промени. Проблемът е, че по досегашната уредба при внасяне на анекси към договорите процедурите са усложнени, въпросът е тези анекси да се отнасят само до цените в бизнес плановете, без на фермерите да се налага да актуализират и други документи. 

Обсъждането на Стратегическия план в парламента

В тази връзка бившият земеделски министър Десислава Танева препоръча министерството да поиска одобрение от Еврокомисията, така че страната ни да допусне постфактум актуализация на цените, независимо, че проектите отдавна се изпълняват. Нейното предложение се отнася за частните проекти, тъй като при държавните това не може да се прилага, ако обществените поръчки вече са разкрити, поясни Танева. Според нея, ако тези промени не се въведат бързо, то България вероятно ще загуби много повече от 50-те милиона евро по ПРСР 2014-2020 г., за които ръководството на фонда обяви по време на изслушването в парламента.

Зам. изпълнителният директор Иванова тогава посочи, че става въпрос за договорираните проекти за възстановяване на 24 напоителни канали, където държавното предприятие „Напоителни системи”, трябваше да усвои 107 млн. лв.

На изслушването депутатите разбраха, че договорите с всички изпълнители са прекратени заради неспазени гаранционни срокове от страна на тези изпълнители.

За да не бъдат загубени тези 107 млн. лв., администрацията ще се опита да възложи повторен избор на изпълнители и ако процедурите приключат навреме, а до края на годината фондът успее да предеве 50% от аванските по тях, тогава проблемът би отпаднал, посочи още Виктория Иванова.

(Синор.бг очаква отговор от Министерството на земеделието по темата с референтните цени)

Екатерина Стоилова

Актуализацията на референтните цени по ПРСР засега се бави
10375
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Изслушване в парламента
Неков: Преговаряме с две министерства за референтните цени на проектите по ПРСР
Работни срещи с бранша
Казусът с блокираните проекти по подмярка 4.1 се обсъжда днес
Фонд „Земеделие”
Референтните цени на проектите по ПРСР остават старите
Нормативни промени
България мени законодателството си заради БРЕКЗИТ и новото място на европейската лаборатория за птичия грип и Нюкясълската болест
Европейска комисия
Референтните лаборатории в ЕС ще получат 32,5 млн. евро за 2 години
Какво казва бизнесът
Румяна Ангелова: Не е честно с евросредства да се покрива половината от цената и на евтината, и на скъпата техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини