Начало » Новини » Страната
21.06.2018 г.

България мени законодателството си заради БРЕКЗИТ и новото място на европейската лаборатория за птичия грип и Нюкясълската болест

Нормативни промени
България мени законодателството си заради БРЕКЗИТ и новото място на европейската лаборатория за птичия грип и Нюкясълската болест

sinor

До 30 юни България трябва да одобри промени в Наредба 31 за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на Нюкясълската болест (псевдочумата) по птиците и за условията и реда за прилагането им. Корекциите се налагат заради предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз (БРЕКЗИТ) и преместването на референтната лаборатория на Европейския съюз (РЛЕС) за Нюкясълска болест от Англия в друга държава на Общността, се посочват в мотивите към наредбата.

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС през периода януари – април се направиха съответните законови предложения, така че Директива 92/66/ЕИО на Съвета да бъде приведена в съответствие с разпоредбите на официалния контрол. Държавите членки в това число и България следва да гарантират навременното транспониране на разпоредбите на Директива (ЕС) 2018/597 в срок до 30 юни 2018 г. и незабавно да информират Комисията за предприетите мерки.

От агроминистерството припомнят, че Директива 92/66/ЕИО на Съвета от 14 юли 1992 година за въвеждането на мерки на Общността за борба с Нюкясълската болест е транспонирана в българското законодателство в Наредба № 31 от 2005 г. за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на Нюкясълската болест (псевдочума) по птиците и за условията и реда за прилагането им.

Повечето от корекциите са от технически характер и имат за цел да се опростят и рационализират процедурите във връзка с контрола на нюкясълската болест, като се вземат предвид новите правила по отношение на определянето на референтните лаборатории на Европейския съюз, предвидени в чл. 93 от Регламент (ЕС) 2017/625,.

Сегашната референтна лаборатория за нюкясълска болест се намира в Обединеното кралство. Преместването й в една от останалите 27 държави-членки ще влезе в сила от 1 януари 2019 година.

Референтните лаборатории на Европейския съюз за инфлуенцата по птиците (птичия грип) и за нюкасълска болест, определени понастоящем в съответствие с директиви 92/66/ЕИО и 2005/94/ЕО, ще трябва да преустановят изпълнението на своите функции и задължения като референтни лаборатории на Европейския съюз за посочените две болести. Предвид много сходните клинични признаци на болестите техники за диагностика и изискван експертен опит и оборудване във връзка с инфлуенцата по птиците и Нюкясълската болест по целесъобразност се определя една референтна лаборатория на Европейския съюз за двете болести.

Комисията, в тясно сътрудничество с държавите членки, е провела процедура за подбор, като са взети предвид критериите за техническа и научна компетентност на лабораторията и експертния опит на нейните служители. В съответствие с това за референтна лаборатория на Европейския съюз за инфлуенца по птиците и нюкасълска болест е избрана Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe), Legnaro, Италия за неограничен срок, считано от 1 януари 2019 г.

По този начин се дава възможност новата лаборатория да бъде оперативна към датата на излизане на Обединеното кралство от ЕС трябва да се осигури приемственост между лабораториите в рамките на кратките срокове, свързани с излизането на Обединеното кралство от ЕС.

В тази връзка страната ни прави промени в съответните наредби. Освен с новата референтната лаборатория корекциите са свързани и за определяне на референтна лаборатория на Европейския съюз за болестта шап и за изменение на приложение II към Директива 92/119/ЕИО на Съвета по отношение на референтната лаборатория на Европейския съюз за везикулозна болест по свинете (ОВ L 24, 27.01.2018 г.).

Комисията в тясно сътрудничество с държавите членки е провела процедура за подбор и определяне на референтна лаборатория за болестта шап, като са взети предвид критериите за техническа и научна компетентност на лабораторията и експертния опит на нейните служители. След приключване на процедурата за подбор е избран консорциумът ANSES & CODA-CERVA, създаден от Лабораторията за здравеопазване на животните към Агенцията за безопасност на храните, околната среда и труда (ANSES) (Laboratory for Animal Health of the Agency for Food, Environmental and Occupational Health and Safety), Maisons-Alfort, Франция, и Научноизследователски център по ветеринарни и агрохимични въпроси (CODA-CERVA) (Veterinary and Agrochemical Research Centre), Uccle, Белгия. Решението ще се прилага от 1 януари 2019 г. с цел да се предотврати прекъсване на дейностите на РЛЕС за болестта шап и да се осигури достатъчно време на новоопределената лаборатория да стане напълно оперативна.

В своето научно становище относно везикулозната болест по свинете и везикулозния стоматит Европейският орган за безопасност на храните посочва, че везикулозната болест по свинете вече няма потенциал да се превърне в епидемия и може бързо да бъде диагностицирана чрез лабораторни изследвания. Освен това епидемиологичната обстановка във връзка с везикулозната болест по свинете в Европейския съюз значително се е подобрила. 

България мени законодателството си заради БРЕКЗИТ и новото място на европейската лаборатория за птичия грип и Нюкясълската болест
12636
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Изслушване в парламента
Неков: Преговаряме с две министерства за референтните цени на проектите по ПРСР
Работни срещи с бранша
Казусът с блокираните проекти по подмярка 4.1 се обсъжда днес
На 31 март изтича срокът за подаване на проектите
Актуализацията на референтните цени по ПРСР засега се бави
Фонд „Земеделие”
Референтните цени на проектите по ПРСР остават старите
Европейска комисия
Референтните лаборатории в ЕС ще получат 32,5 млн. евро за 2 години
Какво казва бизнесът
Румяна Ангелова: Не е честно с евросредства да се покрива половината от цената и на евтината, и на скъпата техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини