Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.03.2022 г.

Не пропускайте предцъфтежните пръскания!

Не пропускайте предцъфтежните пръскания!

Настъпи астрономическата пролет. Поради студените течения над страната температурите още са ниски и задържат развитието на овощните дървета. Овощарите трябва да се подготвят за пръсканията в началото на вегетацията, защото при идващото по-трайно затопляне развитието на костилковите овощни ще започне бързо. От зимния покой малко по-късно ще излязат и семковите.

Ориентир е състоянието на пъпките. При тяхното отваряне и показването на свежа тъкан от бъдещите листенца и цветове нараства опасността от много вредители, чието развитие е в синхрон с развитието на растението гостоприемник. Това определя важността на предцъфтежните пръскания, чрез които могат да бъдат атакувани едновременно неприятели и причинители на болести.

Употребата на продуктите за растителна защита (ПРЗ) става не по календар, а по т. нар. фенологични фази, накратко фенофази. За предцъфтежните пръскания след набъбването на пъпките те  са: зелен конус, цветен бутон и миши уши.

Самото име подсказрва картината на развитие. Зеленият конус се оформя над отварящата се пъпка. Във фаза бутонизация над цветните пъпки се оформя бутонче от венечните листенца на цвета (венчелистчетата). Започващото развитие може да бъде добре проследено при т. нар. букетни или цветни клончета, характерни за костилковите овощни. Тези къси клончета завършват с няколко заоблени цветни пъпки и една заострена растежна.

При ябълката и крушата преди пълното отваряне на пъпките над тях се оформя подобие на корона с две щръкнали крайчета, наподобяващи ушички. Подобието е дало името на фенофазата и с него тя е известна в специализираните източници.

В посочените фенофази метеорологичната обстановка често е нестабилна. Наложителна е бързата реакция на стопаните, които трябва да комбинират един, два или три ПРЗ, за да предпазят новите цветове и прираста едновременно от неприятели и причинители на болести. Комбинирането трябва да стане след консултация със специалист по растителна защита предвид възможността за смесване на отделните ПРЗ и ефикасността на работния разтвор.

Целта на пръскането е да бъдат защитени новопоявилите се тъкани на цветовете и листата. Върху тях работният разтвор трябва да попадне на ситни капчици. Това налага мероприятието да става при слаб вятър или безветрие при добре регулирани и насочени спрямо обекта на защитата разпръсквачи. При прогноза за идващи валежи към работния разтвор може да бъде прибавен прилепител.

Срещу кои неприятели и болести са важни предцъфтежните пръскания? В предишни броеве на Синор БГ бяха посочени редица листогризещи гъсеници. Наред с тях вредят някои бръмбари, щитоносни въшки и др. Към тях трябва да прибавим акарите, които са ненасекомни неприятели.

Със започването на вегетацията започва новият инфекциозен цикъл на гъбни болести, при които патогенът е зимувал в окапалите листа или в някои части на дървесната корона.Такива са: струпясването по ябълката, къдравостта по прасковата, червените листни петна по сливата и др.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита.        

Не пропускайте предцъфтежните пръскания!
16220
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Борба с болестите и вредителите по домати, краставици и пипер през август
Владимир Аврамов, търговски представител за Североизточна България в отдел „Растителна защита”
Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие
Втора част
Химическият метод при растителната защита
Методология
Растителната защита не означава само борба с вредителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини