Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.08.2023 г.

Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба

Владимир Аврамов, търговски представител за Североизточна България в отдел „Растителна защита”
Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба

Организираният от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Фестивал „Ден на полето”, който веднага след жътвата събра в Житницата на България производители от цялата страна, предостави идеална възможност на партньорите на българските земеделци да представят иновативните си предложения за предстоящата есенна сеитба. За читателите на Синор.бг търговският представител за Североизточна България на „Кортева Агрисайънс” (Corteva Agriscience™) Владимир Аврамов разясни предимствата на продуктите за растителна защита, които ще бъдат най-ефективни през новата стопанска година.   

Г-н Аврамов, преди да запознаете фермерите с портфолиото за есенната сеитба, може ли да направите кратък преглед на тазгодишните резултати от използването на продуктите на „Кортева” на полето?

Сезонът беше изключително успешен, което се дължи на факта, че като иновативна компания Corteva предоставя на земеделските производители не само нови продукти, но и нови решения – и тази политика неотлъчно се прилага през последните години. Заради климатичните промени проблемите пред бранша нарастват, а нашата цел е да дадем онези продукти, които да бъдат внедрени успешно в производството. Пример в това отношение е новият хербицид Квелекс® за контрол на широколистни плевели в житните култури, който при изключително сложните климатични условия този сезон се представи удивително добре и беше оценен от фермерите. Независимо от стреса за посевите стопаните получиха сравнително добри добиви. Обръщам специално внимание и на фунгицида Унивок®, който за втори сезон е на пазара. Стопаните имаха много изненади с инфекциозния натиск и болестите по житните култури – с поява на брашнеста мана в ранните етапи от развитието на посевите, където новият ни продукт Вербен® се справи прекрасно, дори в не максималните дози, които препоръчвахме на стопаните.

Върху кои продукти от портфолиото за есенната кампания ще акцентирате?

Имаме готовност да посрещнем идващия сезон с разнообразно и добре структурирано портфолио в зърнено-житните култури. Преди това, в аванс искам да информирам земеделците, че за сезон 2024 г. „Кортева” за пореден път ще предложи още едно иноваторско решение, с което ще се отличим от останалите компании. Става въпрос за нов хербицид за контрол на широколистните плевели при слънчогледа, който очакваме да бъде одобрен до края на тази година. С този продукт стопаните могат да имат сигурност, че ще се справят с проблематичните плевели като лобода, бутрак и коноп, като обръщам специално внимание, че той е подходящ както за конвенционалните, така и за технологичните семена, които стопаните ще изберат. Немалко колеги тестваха този продукт с мострите, които им предоставихме тази година, и вече имат информация за неговите качества.

Колкото до зърнено-житните култури, есенното ни портфолио отново е разнообразно, така че стопаните да имат избор съобразно особеностите на своя регион. При хербицидите ще отлича предложенията ни с Дерби® Супер Едно и Квелекс®. Колкото до биостимулантите, там ще стартираме с Кинсидро™ Гроу и с иноваторския ни продукт Утриша® N, който осигурява на културите допълнителен азот, усвоен от въздуха и включен в метаболизма на растенията. Редица фермери тази година заложиха на този продукт – и при есенниците, и при пролетните култури, в резултат на което повечето от тях със сигурност ще разчитат на сериозна принадена стойност при добивите. А това е правилният атестат за добрия избор.

В портфолиото за хербицидите намират място и добре познатите Палас® и Корело® Дуо, които са типични противошироколистни хербициди. Едно от малкото подобен тип продукти, които имат ширико поле на действие срещу ливадната власатка, райграса, овсигата и др. Компанията има и широк набор от противошироколистни хербициди, започвайки от новия ни продукт Квелекс® в житните култури, който при изключително сложните климатични условия този сезон се представи категорично и беше оценен от фермерите.Оттам се получиха и сравнително добрите добиви, независимо от стреса за посевите. Хербицидът е от две години на пазара и е един от малкото продукти, който дава гаранция за липсата на резистентност към него. Това се дължи на новото активно вещество, който дава сигурност на фермерите, че в близките 10-15 години техните полета със зърнено житни култури може да бъдат предпазени от плевели.

Дерби® Супер Едно е перфектен продукт заради леко почвеното му действие, стопиращо плевелите – с контрол на самосевките слънчоглед. При пролетно приложение се използва във фаза коляно при зърнено-житните култури. Сред сравнително новите ни решения при хербицидите е и Стaране™ Голд, той е еталон за преодоляване на проблематичните плевели като поветица и лепка. Това е спасително решение, особено приложен до фаза на изкласяване, защото се прилага в период, когато е недопустимо да се използват друг вид хербициди. Препоръчителната доза е 120 мл на дка.

Кортева

При фунгицидите имаме две предложения - Вербен® и Унивок®.  Първият е двукомпонентен фунгицид, който горещо препоръчваме за първо фунгицидно третиране във фаза братене и първо коляно, който дава и допълнително физиологично въздействие върху културата, преодолявайки стресовите фактори и и увеличавайки здравния статус на посевите. Вербен® е универсален продукт за зърнено-житните култури във фаза изкласяване при доза от 70 до 90 мл на дка.

Унивок® е сравнително новото фунгицидно предложение на „Кортева”, двукомпонентен фунгицид при ечемик и пшеница. Той се прилага основно като втори фунгидид във фаза изкласяване и осигурява осигурява защита срещу болести за дълго време. Важното е да кажем, че след третирането с Унивок® тази година, която беше изключително тежка, на стопаните не им се наложи да го прилагат повторно, което е гаранция за ефектевността му. Затова и стопаните могат да бъдат сигурни, че и през 2024 година ние отново ще им предложим нашите две изключително ефективни решения за опазване на културите.

Какви са предложенията при рапицата?

В последните 2-3 години площите с тази култура намаляват, но потенциалът за нейното производство е изключително голям и това показаха резултатите от демонстрационните опити, които имахте този сезон. Затова апелирам земеделските производители да не се отказват от тази култура, защото освен като вариант в сеитбооборота, на световните пазари рапицата държи стабилни цени, покриващи себестойността й. И чрез нея може да се получи един нелош приход, особено в тежка години като тази.

„Кортева” поставя за есенната кампания два акцента с новите хибриди зимна маслодайна рапица – конвенционалните РТ302 и  РТ303, които този сезон се представиха изключително добре. По отношение на растителната защита офертата ни е със сравнително новия хербицид при рапица Белкар™ - контролиращ широколистните, включително кръстоцветни плевели. Характерното за него е, че се използва не само при конвенционалната зимна рапица, но и за пролетната рапица. На практика това е единственият хербицид, който осигурява пълна защита срещу тежките за преборване плевели като синап и дива ряпа. Знаете, че рапицата е кръстоцветна култура, затова и борбата с кръстоцветните плевели е по-сложна – с Белкар™ стопаните наистина могат да разчитат на чистота в посевите.

Второто ни предложение за тази есен е и с хербицида Галера™ Супер. Той е стандартен продукт срещу широколистни плевели, като препоръчителната от нас доза е 25 мл на декар. Освен през есента, той се прилага и през пролетта, преди развитието на рапицата и нейното стрелкуване – до развитие на цветоноса от 10-15 см. Гъвкав продукт, който позволява да се внесе в най-удачния момент от развитието на културата.

„Кортева” е и сред лидерите в разработката на иновации в сферата на биостимулантите, какви са акцентите за тази есен?

В последните две години промените в този сегмент са значителни. За този период са разработени и тексвани най-подходящите продукти, съобразени с климата и географското положение на страната. На първо място се отличава иновативният продукт Утриша® N, който по същество е уникално решение като азотфиксираща бактерия. Чрез него културите получават допълнителен азот, който се включва в метаболизма на растенията. Като приложим тази бактерия вегетационно, тя се колонизира в растенията и се увеличава процесът на фотосинтеза. Това позволява на стопаните да намалят и почвеното азотно торене на площите. Редица фермери тази година заложиха на този продукт – и при есенниците, и при пролетните култури, като повечето от тях със сигурност се очаква да получат висока принадена стойност при добивите.

Повтарям, че това не е жива бактерия, а биологичен продукт, който е безвреден и за готовата продукция, и за околната среда.

Друг биостимулант е Кинсидро™ Гроу, който също напоследък все повече увеличава пазарния си дял. Той не е листен тор, а биостимулант. Чрез този продукт растенията получават много добре развита коренова система, имат по-активна вегетация, цъфтежът видимо се удължава като период – най-вече при рапицата и слънчогледа. Това предполага и по-добро наливане на зърното, откъдето идват и по-високите добиви. Чрез него си гарантирате пълна защита срещу стресовите фактори не само за зърнено-житните култури и рапицата, но и при пролетните култури.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба
5030
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Технология за растителна защита при житни култури на Corteva agriscience™
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини