Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.03.2022 г.

Листата и стъблата на разсада домати имат лилав отенък – причини и мерки

Листата и стъблата на разсада домати имат лилав отенък – причини и мерки

Лилавият цвят по долната част на листната петура и стъблата при доматите може да се появи на различни етапи от развитието на растенията, но най-често се наблюдава при разсада. Този оттенък варира от виолетово до наситено лилаво и започва от най-долните части, но може да достигне върха. Разсадът видимо забавя развитието си.

Какви са причините и има ли място за притеснение?

Причини за промяна в цвета на разсада

В преобладаващата част от случаите промяната на цвета от зелен в лилав при доматите говори за фосфорен глад. Това съвсем не означава, че трябва незабавно да внасяме фосфор, защото причината най-често се крие не в недостиг на елемента в почвата, а в неспособността на младите растения да го усвояват.

Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита

Основата за отглеждане на силен и качествен разсад е здравата коренова система, защото през нея се всмукват хранителните вещества и влагата. Ако промяна в цвета се наблюдава у отделни растения, тогава задължително трябва да се провери състоянието на кореновата им система. Възможно е да има наличие на гъбично или друго заболяване, което води до гниене.

Втората причина за промяна на цвета на разсада е ниската температура, но по-често двете са взимносвързани. 

Доматите са култура, която абсорбира хранителни вещества от почвата много активно и реагира не само на недостиг, но и на излишъци.

При понижаване на температурата кореновата система престава да функционира пълноценно, а в резултат се нарушава усвояването на хранителните елементи. Оптималният температурен режим за поглъщане на фосфора е в диапазона от +18 до +20 градуса по Целзий. При понижаване на температурите под 14-15 градуса практически растенията преустановяват развитието си, защото не могат да усвояват хранителни вещества.

Освен ниските температури, за това могат да допринесат и други фактори, водещи до охлаждане на кореновата система – появата на течение или поливане със студена вода.

Важно е да отбележим и факта, че за някои сортове и хибриди виолетовият оттенък се счита за нормален, защото има генетична основа.

Ролята на фосфора

Фосфорът е изключително важен елемент за доматите на всички етапи от тяхното развитие, но особено в началния период. Елементът участва активно в протичането на метаболитните процеси, работи като източник на енергия и влияе върху усвояването на други важни елементи. Например, недостигът на фосфор влияе върху усвояването на азота, а това засяга пряко развитието на зелената маса, особено в началния етап, което поражда забавяне в развитието на разсада.

При доматите фосфорът е необходим преди всичко за развитието на кореновата им система, за нормален цъфтеж и образуване на завръзи. Елементът оказва непосредствено влияние върху съдържанието на захари в плодовете на бъдещата реколта.

Недостигът на фосфор води до промяна не само на цвета на растенията, но листата придобиват неправилна форма, усукват се и прилягат към стъблото, а то остава тънко и крехко. Кореновата система започва да съхне, което може да доведе до изсъхване на разсада.

Младите растения са в състояние да съхраняват фосфор, изразходвайки резерва по време на растежа.

Излишъкът на фосфор може да бъде също опасен за разсада. Пренасищането на почвата води до пожълтяване и опадане на листата, поява на некротични петна с нюанси на кафявото.

Дисбалансът на минерали води до развитие на редица гъбични, бактериални и неинфекциозни заболявания, които увреждат растенията.

Как да отстраним проблема?

Когато причините за промяна на цвета са ясни, остава да отговорим на другия въпрос – какво да предприемем:

1. Нормализиране на микроклимата – температурният режим, температурата на водата за поливане и теченията. Когато контейнерите са поставени върху по-студена повърхност, тогава е добре да се подложи под тях стиропор или друг изолиращ материал.

2. Не трябва да се забравя осветеността, защото тя е важна за протичане на метаболитните процеси и съответно за растежа.

3. Фосфорно подхранване на разсада, като за целта могат да се използват фосфорни и комплексни торове, съобразно указанията на производителя.

Листните торове имат по-бързо действие и могат да се използват в екстрени ситуации – листата се пръскат с 0,5% разтвор на фосфорен тор. Положителен ефект дават и хуматните торове.

Костното брашно и дървесната пепел са естествени добавки, които също могат да помогнат при недостиг на фосфор. Някои растения – пелин, глог, офика и мащерка съдържат големи количества от този елемент и се използват компостирани.

Листата и стъблата на разсада домати имат лилав отенък – причини и мерки
51060
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини