Начало » Новини » Света
06.02.2022 г.

Цените на храните в света се върнаха към ръста през януари

С поскъпването на растителните масла и млечните продукти
Цените на храните в света се върнаха към ръста през януари

След скромното отстъпление през декември цените на храните в световен мащаб се върнаха на траекторията на растежа през януари благодарение най-вече на поскъпналите растителни масла и млечните продукти и въпреки поевтиняването на захарта за втори пореден месец, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Стойността на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в котировките на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, нарасна с 1,1% спрямо декември до 135,7 пункта.

През януари усреднената стойност на подиндекса за цените на зърнените култури отчете минимален ръст от 0,1% на месечна база до 140,6 пункта, но е с 12,5% над показателя за януари 2021 г. Цените на пшеницата обаче се понижиха с 3,1% заради сезонното нарастване на предлагането благодарение на обилните реколти в Австралия и Аржентина. Спадът можеше да е още по-значителен, ако не бе запазващото се силно търсене, породено от свиването на предлагането на висококачествена пшеница в световен мащаб, както и неяснотата по отношение на възможностите за осъществяване на износ от основни страни-производителки на фона на налаганите от тях ограничения. Царевицата обаче поскъпна с 3,8% през януари спрямо декември главно заради опасенията от задържалата се суша в южното полукълбо и по-конкретно в Аржентина и Бразилия. Цените на ориза се повишиха с 3,1% заради слабата световна реколта от зърнената култура и стабилно високото търсене от азиатските държави. Поскъпна и соргото, докато цените на ечемика отчетоха слаб спад.

Най-силен бе ръстът през януари на подиндекса за растителните масла – с 4,2% спрямо декември до 185,9 пункта, достигайки най-високата си стойност изобщо. Всички основни видове растителни масла поскъпнаха след повишаването на цените на суровия петрол. За ръста на котировките на палмовото масло допринесоха и опасенията за евентуално свиване на предлагането за износ от Индонезия, която е и най-големият му световен доставчик, както и заради малките производствени количества в ключови износители. Активното търсене за внос най-вече от страна на Индия подкрепи цените на соевото масло, а намалялото предлагане доведе до поскъпването на рапичното масло. Колкото до слънчогледовото олио, повишаването на цените дойде от съчетаването на факторите за предишните два вида растителни масла.

„До ръста на цените на растителните масла, които достигнаха нови рекордни нива, доведе свиването на възможностите за износ, както и други фактори, ограничаващи предлагането, най-вече недостигът на работна сила и неблагоприятни метеорологични условия. Има основания да се смята, че последиците от тези фактори няма да могат да бъдат преодолени в краткосрочна перспектива”, заяви директорът на отдела за пазарите и търговията в Организацията за земеделие и прехрана Бубакар Бен-Белхасан.

При млечните продукти усреднената стойност на подиндекса през януари се повиши с 2,4% на месечна база до 132,1 пункта, като това е 5-ти пореден месец на ръст. Спрямо януари 2021 г. стойността му се е покачила с 18,7%. Най-силно през януари се повишиха цените на сухото обезмаслено мляко и маслото на фона на напрегнатата обстановка на световните пазари заради свиването на предлагането за износ, особено в Западна Европа, където се стигна до спад в производството на мляко в част от големите страни-производителки и до намаляване на запасите. За увеличеното напрежение на световния пазар на млечни продукти допринесе и прогнозираното запазване на количествата произведено мляко в Океания на ниво под средното, както и забавянията в преработката и транспортирането на млякото, предизвикани от недостига на работна ръка заради ограниченията, които се налагат в отделни държави за пресичане на разпространението на коронавируса.

Подиндексът за месните продукти отчете незначителен ръст от 0,3% през януари спрямо декември до 112,6 пункта, но вече е със 17,3% над стойността си за януари 2011 г. За пореден месец обаче изчислението му е базирано отчасти на прогнозни стойности заради неполучени навреме данни и може да претърпи изменение. Цените на говеждото месо покориха нов рекорден връх, тъй като активното търсене за внос в световен мащаб надхвърли предлагането за износ главно от Бразилия и Океания вследствие намалялото поголовие за клане там. Свинското обаче поскъпна незначително, след като недостигът на работна ръка и високите производствени разходи доведоха до спад в предлагането, но забавянето на темпото на внос от Китай натисна цените. Овчето и птичето месо пък продължиха да се поевтиняват, тъй като световното предлага не за износ надхвърли търсенето за внос въпреки ограниченията в доставките, предизвикани от забавянето в производството и транспортирането заради мерките за борба с коронавируса и огнищата на птичи грип в големи страни-производителки.

Що се отнася до захарта, стойността на подиндекса през януари намаля с 3,1% на месечна база до 112,8 пункта, достигайки най-ниското си ниво за последните 6 месеца. Спадът на цените бе обусловен от благоприятните прогнози за производството и активното прибиране на реколтата във водещи износители като Индия и Тайланд, както и с падналите валежи в основни производствени региони в Бразилия и поевтиняването на етанола там. Същевременно оскъпяването на бразилския реал спрямо щатския долар подкрепи цените, тъй като обикновено води до спад на доставките от южноамериканската държава, която е най-големият износител на захар в света.

Цените на храните в света се върнаха към ръста през януари
7274
 

Последни материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини