Начало » Новини » Страната
19.01.2022 г.

Организациите на производителите ще бъдат признавани за 4 месеца

Наредби
Организациите на производителите ще бъдат признавани за 4 месеца

Сдружаването на малките фермери е крайно необходимо

През ноември 2021 година в „Държавен вестник” бяха обнародвани промените в наредбата за признаването на организациите и групите производители в областта на земеделието, като за първи път се дадоха определения на асоциациите на организации на производителите, както и на междубраншовите организации. С тези промени служебният кабинет имаше за цел да направи преход от първичното сдружаване между фермерите в групи на производителите до създаването на реално действащи браншови организации и асоциации, които да обхванат всички земеделски производители в страната. Разцеплението и до момента остава най-голем проблем за родните земеделци.

Според последния вариант на наредбата, грепите, организациите, асоциациите и междубраншовите организации ще бъдат одобрявани, след като кандидатите по електронен път подадат заявленията си в министерството на земеделието.

Първичното сдружаване в групи на производители ще бъде възможно за фурмури, произвеждащи земеделски продукти в един от следните сектори: зърнено-житни култури; медицински и етеричномаслени култури; зърнено-бобови култури; технически култури, с изключение на тютюн; картофи; мляко; месо, с изключение на риба и аквакултури; мед; винено грозде; яйца; плодове;  зеленчуци.

Важно условие е членовете на групата да бъдат еднолични търговци или юридически лица и  да са регистрирани по Търговския закон или по Закона за кооперациите, като са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Друга особеноста е, че производител на два или повече земеделски продукти може да членуват в различни групи на производители за всеки земеделски продукт.

Организациите на производители на земеделски продукти, асоциациите на организации на производители и междубраншовите организации пък се учредяват в един от следните сектори: зърнено-житни и маслодайни култури; медицински и етеричномаслени култури;  зърнено-бобови култури; технически култури; картофи; месо и вълна;

Явор Гечев за анализа за малките и средни фермери

7. мед и пчелни продукти; винено грозде; яйца; копринени буби; живи дървета и други растения, луковици, корени и други подобни, рязан цвят и декоративна растителност и семена и посадъчен материал.

Междубраншовите организации пък се признават от министъра на земеделието и в сектора на плодовете и зеленчуците.

Наредбата поставя сравнително дълъг срок за одобряване на организациите на земеделските производители -  четири месеца от подаване на заявлението.

В заповедта за признаване на организация на производители се посочва дали тя отговаря на изискванията на чл. 3, ал. 5 и чл. 5, ал. 4 за кандидатстване по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014 – 2020 г. При всяка промяна на обстоятелствата, свързани с условията за признаване, организацията на производители, асоциацията на организации на производители или междубраншовата организация е длъжна да уведоми агроминистерството в 14-дневен срок от настъпване на промяната. Признатите от министъра на земеделието, храните и горите организации на производители подават уведомление за стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година в срок до 30 април на следващата календарна година.

Всяка година се проверяват най-малко 30 на сто от признатите

организации на производители и асоциации на организации на производители. Всяка призната организация на производители, асоциацията на организации на производители и междубраншова организация се проверява най-малко веднъж на 3 години и не по-често от веднъж годишно. Представители на Европейската комисия имат право на контрол на организациите.

Единният регистър на производителите така и не е готов

Признават се асоциации на организации на производители, които отговарят на следните изисквания:

1. създадени са в един от посочените земеделски производства и то по инициатива на две или повече признати организации на производители;

2. осъществяват една или повече от дейностите или функциите на организациите на производители;

3. имат не по-малко от двама членове;

4. водят счетоводство за дейностите, които са им делегирани от техните членове, по реда на Закона за счетоводството.

При оценка на критериите за признаване по ал. 1 не се вземат предвид членовете на асоциацията, които не са признати организации на производители. Организациите на производители могат да делегират на асоциациите, в които членуват, изпълнението на част от техните дейности или функции.

Междубраншовите организации се признават, които отговарят на следните изисквания:

1. създадени са в секторите, посочени в наредбата, по инициатива на организации или асоциации, които членуват в тях; в междубраншовите организации могат да членуват и индивидуални производители, търговци и преработватели;

2. състоят се от представители на различни браншове, като се включват задължително представители на производството и представители на търговията и/или на преработката на продукти, в съответния сектор;

Обхващат най-малко една трета от производството и/или търговията, и/или преработката в съответния район на страната или в цялата страна; имат не по-малко от трима членове;  междубраншовите организации извън сектора на тютюна не осъществяват пряко производство, търговия и преработка на земеделски продукти и на продукти, получени от тях.

Организациите на производители на земеделски продукти се признават, когато са учредени за постигане на поне една от целите, посочени в чл. 4, ал. 1, по инициатива на производители в един от секторите по чл. 2, ал. 1, които вземат решения и контролират по демократичен начин своята организация; организацията може да е учредена за постигане и на цел по чл. 4, ал. 2;

2. устройственият акт (дружествен договор, учредителен договор или устав) на организацията урежда:

а) минимален срок за членуване не по-кратък от една година и прекратяването на членството с писмено предизвестие със срок не по-кратък от шест месеца, който започва да тече от датата, на

която е депозирано в администрацията на дружеството;

б) задължение на членовете да:

членуват за всеки конкретен земеделски продукт само в една организация или група на производители;

прилагат приетите от организацията на производителите правила, свързани с производството, предлагането на пазара, отчитането на продукцията и опазването на околната среда, и процедури за тяхното изменение;

предоставят информацията, искана от организацията на производителите за статистически цели;

внасят финансови вноски, необходими за финансиране на организацията на производители;

имат не по-малко от 6 членове;

водят счетоводство за дейността, за която са признати, по реда на Закона за счетоводството;

разполагат или подготвят персонал, инфраструктура и оборудване, необходими за предоставянето на професионална, материална и техническа подкрепа за своите членове.

Производителят може да членува за всеки конкретен земеделски продукт само в една организация на производители.

Организациите на производители, които кандидатстват по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014 – 2020 г., трябва да отговарят на изискванията на ал. 1 и 3 и:

1. членовете на организацията и/или организацията всяка година да предлагат на пазара продукция на стойност не по-малко от 50 000 лв.;

2. да са учредени за постигане на целите, които са посочени по-горе;

3. да имат вътрешни правила.

Друго важно условие е, стойността на предлаганата на пазара продукция да се изчислява като сбор от стойността на предлаганите на пазара през предходната година от отделните членове и/или от организацията земеделски продукти, за които се иска признаване. Стойността на предлаганата на пазара продукция се доказва със счетоводни данни съгласно Закона за счетоводството.

Бивш член на призната организация на производители може да бъде приет за член на друга организация на производители не по-рано от 1 октомври на годината, следваща годината, през която е напуснал организацията на производители.

Не се признават междубраншови организации, когато това може да:

1. доведе до разпределение на пазари или да засегне правилното функциониране на организацията на пазара;

2. породи пряко или косвено определяне на цените на продуктите на пазара или определяне на квоти;

3. породи дискриминация или да ограничи конкуренцията по отношение на значителна част от съответните продукти.

Признатите организации на производители на земеделски продукти и асоциации на организации на производители могат да възлагат извършването на една или повече свои дейности, различни от производството, на външни организации, включително на дъщерни

дружества. В тези случаи признатите организации на производители земеделски продукти и асоциации на организации на производители са длъжни да упражняват контрол и да отговарят за изпълнението на делегираните дейности.

Организациите на производителите ще бъдат признавани за 4 месеца
8485
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини