Начало » Новини » Страната
13.01.2022 г.

Унгария след Украйна въведе държавно регулиране на цените на основните храни

Унгария след Украйна въведе държавно регулиране на цените на основните храни

През близките години и дори месеци в медийното пространство у нас и в повечето европейски страни доминираха експерти налагащи тезата, че най-правилната и най-добрата стратегия за развитието на икономиката е свободния пазар. Според повечето родни дясно ориентирани експерти концепцията за свободния пазар практически трябва да изключва намесата на  държавата при определяне на асортимента и цените на предлаганите на пазара стоки и услуги. Свободни пазарни отношения изключват тарифните ограничения и регулации при вноса и износа, подпомагането и субсидирането на развитието на местното производство и др. Вече свикнахме с критичните бележки и отричане на начините, по които функционира така нареченият регулиран пазар в страните с  „командни икономики”, където  цените и тарифните политики на предлаганите стоки и услуги са до голяма степен обект на  държавния контрол, а не се диктуват изцяло от съотношението на търсенето и предлагането.

Украйна въвежда държавно регулиране на цените на олиото и хляба

Напоследък обаче кризисните процеси в глобалната икономика и най-вече рязкото поскъпване на горивата и основните храни накараха много държави да коригират своята политика по отношение на чисто пазарното определяне на количествата на предлаганата продукция и цени.

Само преди няколко дни писахме  за разширяване на обсега на държавното регулиране в Украйна, а днес световните информационни агенции информират за засилването на държавната намеса в Унгария. 

Според „World-today-news” днес премиерът на Унгария  Виктор Орбан оповести, че цените на шест основни хранителни продукти в страната ще бъдат фиксирани на нивото от 15 октомври 2021 г.

„Днес решихме да се намесим в ценообразуването на шест продукта: кристална захар, пшенично брашно, слънчогледово олио, свинско месо, пилешки гърди и краве мляко с 2,8% масленост. Това означава, че цените  на тези шест продукта трябва да се върнат към  нивата  от 15 октомври миналата година. От февруари това трябва да е така във всички магазини", заяви  Орбан във видео съобщение, публикувано в профила му във Facebook.

Унгарсксият премиер  отбеляза, че правителството му реши да приложи тези  непазарни мерки, за да защити интересите на населението на страната  в условията на покачване на цените на основните храни, причинено от енергийната криза в Европа. Според Орбан правителството вече е ограничило ръста на цените на бензина, регулира цените на електичеството   и води успешна политика за намаляване стойността на комуналните услуги. 

Експертите коментират, че рязкото  покачване на цените на газа в Европа започна през април-май, когато средната спот цена за TTF се колебаеше в диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра. В последните дни на лятото цената надхвърли 600 долара, а в началото на октомври премина прага от 1000 долара, като на 6 октомври 2021 г. според медийните коментари беше регистриран исторически връх  на фючърсния пазар  - над 1900 долара за хиляда кубически метра.

Унгария след Украйна въведе държавно регулиране на цените на основните храни
14600
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини