Начало » Пазари » Зърно
11.01.2022 г.

Украйна въвежда държавно регулиране на цените на олиото и хляба

Украйна въвежда държавно регулиране на цените на олиото и хляба

Украинското правителство включи слънчогледовото олио и хляба от пшенично брашно в списъка на основните хранителни продукти, подлежащи на държавно регулиране чрез декларационен режим. Постановление на  Кабинета на министрите на Украйна  № 1432 от 30 декември 2021 г. и е  подписано от министър-председателя на Украйна Денис Шмигал.

„Списъкът на стоките със значително социално значение” е бил одобрен с Постановление на Кабинета на министрите на Украйна още на 22 април 2020 г., и сега след рязкото поскъпване на слънчогледовото масло и  мелничарското зърно, той се допълва с  други  основни за потреблението на местното население хранителни продукти като бял хляб и слънчогледово олио. 

По този начин стопанските субекти ще бъдат задължени да уведомят специализираната държавна служба на Украйна (Госпродпотребслужба) за увеличението на цените на посочените хранителни продукти в срок от 30 дни преди налагането на новата цена, ако нейното увеличение е над  15%. При положение, че увеличението е в рамките на 10-15% срокът за уведомление е 14 дни, а при вдигането на ценовата летва в рамките на 5-10%  уведомлението трябва да се подава за 3 дни.

 Освен това с постановлението се въвежда максимално възможен размер на увеличението на цената на дребно за пшеничен хляб и ръжено-пшеничен хляб, което не трябва да бъде „повече  от 10 на сто  от цената на едро”, като се вземат предвид необходимите разходи за реклама, маркетинг, логистични услуги, обработка, пакетиране и др, свързани с реализацията на стоките в търговската мрежа.  

Украйна въвежда държавно регулиране на цените на олиото и хляба
7884
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини