Начало » Новини » Страната
11.01.2022 г.

Земеделците имат два месеца да подготвят данъчните си декларации

НАП
Земеделците имат два месеца да подготвят данъчните си декларации

sinor.bg

Въпреки че за останалите граждани на страната подаването на декларициите за доходите като физически лица започва от днес, от Националната агенция по приходите припомнят, че фермерите имат два месеца до 1 март, когато трябва да подадат своите документи. За фермерите сроковете са първи март - 30 юни на годината, следваща годината на придобиване на дохода. Плащате дължимия по декларацията данък до 30 юни 2023 г. - годината, следваща годината, за която се отнася доходът.

Ако сте едноличен търговец, регистриран земеделски стопанин, избрал този ред на облагане, и физическо лице, извършващо дейност като търговец без регистрация, вие се облагате с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

С годишен данък за дейност като едноличен търговец се облага данъчната печалба, формирана по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), включваща и финансовия резултат от прехвърляне на предприятието без з Размерът на данъка е 15 % върху годишната данъчна основа. От така определения данък се приспада авансово внесеният през годината данък.

При формиране на данъчната печалба прилагате разпоредбите за пренасяне на данъчна загуба (глава единадесета на ЗКПО). Ако извършвате дейности, които подлежат на облагане с алтернативен данък по смисъла на ЗКПО, се облагате при условията на същия закон.

Годишната данъчна основа е облагаемият доход за данъчната година, намален с вноските, които сте задължени да правите за данъчната година за своя сметка за социално и здравно осигуряване и с внесените в чужбина за ваша сметка задължителни осигурителни вноски.

Демографският срив в селата

Данъчното облекчение с намаление на дължимия данък може да ползвате за намалена работоспособност, доброволно осигуряване и застраховане, осигурителен стаж при пенсиониране, деца и деца с увреждания.

Годишната данъчна основа може да намалите с:

вноски за допълнително доброволно осигуряване (може да намалите годишната данъчна основа с до 10 %);

вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по сключени договори за застраховки „Живот“ (може да намалите годишната данъчна основа с до 10 %);

при намалена работоспособност с и над 50 %, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, с разликата между 7920 лв. и ползваното данъчно облекчение;

разликата между направените през годината лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране по чл. 9а от КСО и ползваното данъчно облекчение;

разликата между допустимото данъчно облекчение за деца и ползваното данъчно облекчение;

разликата между 2000 лв. и ползваното данъчно облекчение за деца с увреждания.

Облекчения се ползват, при условие че нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

Облекченията се ползват в следната последователност:

Облекченията първо приспадате от данъчната основа за доходите си, ако имате такива, от трудови правоотношения, друга стопанска дейност, наем, прехвърляне на права или имущество, и други източници.

След това, ако облекченията, на които имате право, надвишават доходите ви по точка 1, приспадате остатъка от данъчната основа за доходи от стопанска дейност като едноличен търговец вкл. на регистрирани земеделски стопани, избрали да се облагат като ЕТ и на физически лица, извършващи дейност като търговец без регистрацияи за доходи като земеделски стопани, избрали да се облагат като ЕТ.

Като самоосигуряващо се лице, декларирате дохода чрез електронните услуги на НАП, достъпни с електронен подпис или ПИК, в офис на НАП, като подадете годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ (образец 2001), Приложение № 2 „Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец и доходи от друга стопанска дейност по чл. 29а от ЗДДФЛ“.

В случай, че сте едноличен търговец и през годината не сте реализирали доходи от стопанска дейност, не следва да подавате декларация на това основание.

Данъкът плащате по сметка на ТД на НАП по постоянния адрес на едноличния търговец. Ако сте надвнесли данък, обикновено в следствие от ползване на данъчно облекчение, надвнесената сума ви се възстановява в 30 дневен срок по банковата сметка, която сте посочили в част IV от Приложение 2 (образец 2001).

Имате възможност да изберете да използвате надвнесения данък за погасяване на налични или бъдещи задължения по реда на чл. 130 а от ДОПК.

Санкции

Ако не подадете декларация за дължими данъци в установените срокове, наказанието е глоба или имуществена санкция до 500 лева, ако не подлежите на по-тежко наказание. При повторно нарушение глобата или имуществената санкция е до 1 000 лева. Ако подадете неверни данни, които водят до по-нисък данък за вас или до неплащане на данък, наказанието е глоба или имуществена санкция до 1000 лева, ако не подлежите на по-тежко наказание. При повторно нарушение глобата е до 2 000 лева. (За всички санкции, вижте глава петнадесетта, част шеста, Административнонаказателни разпоредби от ЗДДФЛ).

Земеделците имат два месеца да подготвят данъчните си декларации
8311
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Проверки съвмчестно с БАБХ
За за 5 работни дни данъчните са издали номера на 5 200 фирми, превозващи рискови стоки
Решения на Министерския съвет
Василев: Без пос терминали в ресторантите ДДС-то ще бъде вдигнато
Патентен данък за събирачите на билки - предложение
Данъчни промени - плащате само след получаване на касова бележка
Открито писмо до парламента
Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите
Земеделци и еднолични търговци подават декларации от първи март
От 10 януари започват данъчните плащания
НАП - проверки за Великден и Гергьовден
Данъчните с денонощен контрол върху пазара на яйца и агнешко месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини