Начало » Новини » Страната
12.01.2023 г.

Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите

Открито писмо до парламента
Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите

sinor.bg

Буквално ден след като земеделската комисия в 48-то Народно събрание прие на първо четене важни промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, председателите на осем организации, обединяващи основно малки и средни фермери в областта на плодовете, зеленчуците и биопроизводството, изпратиха отворено писмо и до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов. С молба към него „като доказан експерт в областта на финансите, данъчното облагане и държавния бюджет да инициира своевременно разглеждане на законопроекта в ръководената от него комисия”.

Покрай политическата криза земеделците не случайно пишат това писмо, защото при краткия мандат, който се очертава и за този парламент, има голяма верятност законопроектът да не стигне до крайно одобрение.  Затова и в писмото си браншовиците благодарят дълбоко на депутатите в земеделската комисия, които с гласуването си сбъднаха „една дългоочаквана промяна, която облекчава основно най-малките земеделски стопанства - собственост на физически лица”. „Ние в качеството си на браншови организации многократно сме настоявали за тези промени. Една съществена част от субсидиите, които получаваме и се облагат с данък, понастоящем са основно възстановени инвестиционни разходи. Това са разходи, които сме направили по линия на инвестиционни проекти, а впоследствие определен процент ни биват възстановени под формата на субсидия за направената инвестиция. Въпреки че това по същество не са приходи от дейността на стопанствата, същите се приравняват на такива и биват данъчно облагани. Друг вид подпомагане, което получаваме и което е приоритет във водената от ЕК, ОСП са във вид на компенсаторни плащания. Това са плащания с които се покриват част от загубите, които претърпяват стопаните, при прилагане на ограниченията, които се налагат в производството, като например – различни еко схеми или биологично производство”, пише още в писмото.

В същото време друго тяхно искане за промени в данъчното законодателство, свързано с въвеждане на „помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на данък и за малките стопанства“, не може да бъде одобрено. В тази връзка предстгавителите на 8-те браншови организации търсят подкрепата на народните представители за нови законодателни инициативи.

Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите
3804
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини