Начало » Новини » Страната
12.01.2023 г.

Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите

Открито писмо до парламента
Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите

sinor.bg

Буквално ден след като земеделската комисия в 48-то Народно събрание прие на първо четене важни промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, председателите на осем организации, обединяващи основно малки и средни фермери в областта на плодовете, зеленчуците и биопроизводството, изпратиха отворено писмо и до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов. С молба към него „като доказан експерт в областта на финансите, данъчното облагане и държавния бюджет да инициира своевременно разглеждане на законопроекта в ръководената от него комисия”.

Покрай политическата криза земеделците не случайно пишат това писмо, защото при краткия мандат, който се очертава и за този парламент, има голяма верятност законопроектът да не стигне до крайно одобрение.  Затова и в писмото си браншовиците благодарят дълбоко на депутатите в земеделската комисия, които с гласуването си сбъднаха „една дългоочаквана промяна, която облекчава основно най-малките земеделски стопанства - собственост на физически лица”. „Ние в качеството си на браншови организации многократно сме настоявали за тези промени. Една съществена част от субсидиите, които получаваме и се облагат с данък, понастоящем са основно възстановени инвестиционни разходи. Това са разходи, които сме направили по линия на инвестиционни проекти, а впоследствие определен процент ни биват възстановени под формата на субсидия за направената инвестиция. Въпреки че това по същество не са приходи от дейността на стопанствата, същите се приравняват на такива и биват данъчно облагани. Друг вид подпомагане, което получаваме и което е приоритет във водената от ЕК, ОСП са във вид на компенсаторни плащания. Това са плащания с които се покриват част от загубите, които претърпяват стопаните, при прилагане на ограниченията, които се налагат в производството, като например – различни еко схеми или биологично производство”, пише още в писмото.

В същото време друго тяхно искане за промени в данъчното законодателство, свързано с въвеждане на „помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на данък и за малките стопанства“, не може да бъде одобрено. В тази връзка предстгавителите на 8-те браншови организации търсят подкрепата на народните представители за нови законодателни инициативи.

Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите
4164
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини