Начало » Новини » Страната
07.01.2022 г.

Честит Ивановден!

Християнски празници
Честит Ивановден!

sinor.bg

След Богоявление, на 7 януари, българите празнуват Ивановден. На този ден християнската църква отбелязва паметта на свети Йоан Кръстител, предрекъл идването на земята на божия син Исус Христос. Като пророк той изразил Божията воля с призива към хората за покаяние - "Покайте се, защото се приближи Царството Небесно". Всички пророци и всички апостоли освен свети Йоан били убити до един. Той обаче завършил своето служение докрай и останал верен на Бога до края на дните си.

По старому този ден е празнуван на 20 януари, а всички източнохристияни, които спазват Юлианския календар, днес празнуват Коледа. Синор.бг честити Рождество Христово на всички руснаци, арменци, грузинци, сърби, северномакедонци и др. 

На Ивановден изтича срокът, в който новогодишните маскирани дружини обикалят селата. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и мъже облечени като баби. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Но пък Ивановден е свързан с кукерските игри и ритуали, които са индивидуални за всеки район от страната. Символът на кукерството е да се прогонват злите сили и да се носи здраве и берекет за предстоящата година. Друг ритуал на Ивановден е появата в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в Северна България, но като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят разнообразие. Дава се сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното преминаване на българската земя към ново начало.

Празниците през януари

Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и побратимството. Затова и обредното къпане за здраве от Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

На 28 юли 2010 година в България при археологическите проучвания на средновековния манастир „Свети Йоан Кръстител“ на остров Свети Иван, близо до Созопол, в основите на най-старата му църква построена в края на IV – нач. на V в. при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 m под пода е открит мраморен реликварий (мощехранителница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 cm и висок 14 cm. Реликварият от алабастър съдържа части от ръка, лицева част и зъб. Появяват се съобщения в медиите и репортажи, гласящи че за някои български учени, откритите мощи принадлежат на Свети Йоан Предтеча и са донесени в Созопол в 4 век от Константинопол.

През юни 2012 година екип на професорите Том Хигам от Оксфордския университет и Ханес Шрьодер от университета в Копенхаген публикуват ДНК анализ, според който всички намерени частици са на един и същ човек, който е живял в Близкия изток в началото на 1 век след Хр. Мощите се съхраняват в созополската църква „Свети свети Кирил и Методий“.

Честитим имения ден на всички, които днес празнуват - Иван, Иво, Йоан, Ивац, Ивайло, Ивал, Ива, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Жанина, Ивайла, Ивена, Ивет, Ивета, Ивелина, Ивалена, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Яница, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо, Янак.

Честит Ивановден!
5731
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честит Стефановден!
Християнски празници
На Архангеловден се отбелязва съборното единство на ангелските чинове
Християнски празници
Петровден е, време за жътва!
Християнски календар
С Антоновден и Атанасовден приключват зимните празници!
Християнски празници
Честит да ви е Ивановден!
Християнски празници
Честит Никулден!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини