За производителите на домати и пипер миналата година е критично слаба – и като добиви, и като площи, което се дължи освен на сухото лято и трагичното състояние на напоителните системи, както и на неадекватното подпомагане в сектора. Според актуалната статистика на министерството на земеделието, публикувана на 5 януари тази година, от площите на открито през 2021 г. стопаните са произвели едва 36 941 тона домати, което е тройно по-малко от реколтата, получена през 2019 г.
Произведените през миналата година количества са едва 36 941 тона домати, докато през 2019 г. те са близо 100 хиляди (95 722 т). Намаление има и през 2020 г., когато реколтата е достигала 69 515 т, сочи Аграрният доклад за миналата година.
Реколтираните площи на открито през 2021 г. са се свили с цели 24,7% спрямо 2020 г., а сривът в производството в рамките на една година е бил 27,9%, сочат данните. Добивите от декар пък са спаднали средно с 4,2%.
Огромен спад се наблюдава и в производството на пипер, като през миналата година стопаните са доказали 26 690 т, докато три години по-рано, през 2019 г. количествата на пазара са надхвърляли 57 263 т. Дори 2020 г. е с по-малък спад – тогава производството от пипер е било в размер на 47 319 т.
Икономисти прогнозират спад и през 2022 г.
Слаба надежда има с оранжерийното производство, където последните години добивите и при доматите, и при краставиците бавно, но настъпателно растат. През 2021 г. се отчита 2,8% ръст в производството на оранжерийни домати спрямо 2020 г., а при краставиците – 10,3%. Като през 2019 г. са прибрани 49 290 т, а през 2020 г. 46 275 – много повече от доматите, отжглеждани на открито през миналата година, показва сравнението.
Резкият скок в цените на газа и горивата обаче се отразиха пагубно на оранжерийните производители, за които липсваше извънредна подкрепа, на която те се надяваха. Именно затова и прогнозите за 2022 г. не вещаят добри новини по отношение на българското производство на домати.