Предимства на породата: •Кафявото алпийско говедо е порода с двойно предназначение - за мляко и за месо; •Има висока млечна продуктивност - 8000 - 9000 кг за лактация със 7-8 на сто съдържание на млечен протеин + млечна мазнина; •Млякото на тази порода е висококачествено, с най-високо съдържание на Сарра (к) казеин в, което го прави особено подходящо за производството на сирене; •Млякото е с много подходящо съотношение между млечния протеин и млечната мазнина за сиренарството; •Породата се адаптира бързо към различни системи на отглеждане и към климатичните условия (издържа на тропически горещини до екстремен студ без проблеми); •Говедата от кафявата порода притежават здрави крака и твърд копитен рог и са известни в Германия с дългата си пожизнена продуктивност; •Освен това кравите се характеризират с най-много високопродуктивни години от жизнения си цикъл в сравнение с другите породи - много позитивен фактор при отчитане на ефективността на породата; •Животните имат отлична форма на вимето и цицките за машинно доене; •Мъжките телета се угояват много добре, като постигат среден дневен прираст над 1250 грама, с много високи кланични показатели.