Начало » Пазари » Животинска продукция
30.11.2021 г.

При електронната търговия с храни обявявайте всеки велосипед или ролер

Нормативни промени
При електронната търговия с храни обявявайте всеки велосипед или ролер

sinor.bg

Ако продавате храни по интернет, сте длъжни още при регистрацията на фирмата, което е задължително по Закона за храните, да обявите всички превозни средства, използвани за разпространие на вашата продукция. Това гласи новата Наредба 12 за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, обнародвана в днешния брой на „Държавен вестник”.

Става въпрос за всякакви средства за транспортиране на храни като мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди. Другото условие е всички те да имат контейнери или други подходящи вторични транспортни опаковки, които отговарят на хигиенните изисквания, да са идентифицирани, с цел осигуряване на проследимост и да имат обозначение с името или наименованието на бизнес оператора доставчик.

При извършване на търговия с храни от разстояние се допуска доставяне на храни и без използване на превозни средства, ако разполагате с контейнери или други подходящи вторични транспортни опаковки, които да бъдат маркирани, така че да контролните власти да могат лесно да ги идентифицират. В тези случаите при регистрация по чл. 61 от Закона за храните фермерите трябва да посочат в заявлението ЕИК на търговеца, който ще извършва транспортиране на храни при търговия от разстояние.

За електронната търговия с храни от разстояние се допуска използването и на пощенски и куриерски услуги, които обаче трябва да отговарят на изискванията на глава втора, раздел III от Закона за храните, се посочва в наредбата. Бизнес операторите, които използват пощенски и куриерски услуги, трябва да са регистрирани по чл. 26, ал. 4 от Закона за храните.

Специални изисквания има и за опаковката на храните – трябва да се използват само материали и предмети за контакт с храни, които отговарят на еврорегламента от 2004 г. и последващитеи директиви на ЕС. Опаковането се извършва по начин, който предпазва храните от замърсяване по време на тяхната доставка.

Лицата, които извършват доставки на храни при търговия от разстояние, са длъжни да притежават лични здравни книжки в съответствие с изискванията на Наредба 15 за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони.

Новата власт обещава надзор върху БАБХ 

Наъредбата указва още, че при осъществяване на официален контрол на търговия с храни от разстояние БАБХ може да иска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Митници“ и Комисията за защита на потребителите. При съмнение за разпространение на храни, които не са безопасни или са обект на измама, и при извършване на търговия от разстояние са реализирани от неидентифицирани бизнес оператори, тогава в разследването може да се включат и служители на полицията.

При електронната търговия с храни обявявайте всеки велосипед или ролер
11104
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
След заседанието на СТО
Важни правила за електронната търговия, постигнати от ЕС и СТО
Бързо върви обсъждането
Защо ЕС иска да регулира икономиката през електронната търговия?
Иновации
Българи изобретиха система за наблюдение на язовирите чрез изкуствен интелект
Задължително е за всички стопани!
В платформата за оповестяване на пръсканията са вписани едва 500 фермери
Партньорство
Одобрени са проектите с Китай по инициативата 16+1
Партньорство
В Аграрния университет ще заработи център за електронна търговия с Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини