Начало » Новини » Коментари
23.11.2021 г.

Бизнесът: БАБХ няма компетенциите да проверява биохраните

Становище по нова нормативна уредба
Бизнесът: БАБХ няма компетенциите да проверява биохраните

sinor.bg

Трета седмица министерството на земеделието обсъжда с браншовите организации новата Наредба за биологичното производство. Днес две от браншовите организации - Българска Асоциация Биопродукти и Националната Био Асоциация, изразиха категорично несъгласие с едни от текстовете в проекта, свързан с контрола на биохраните на пазара. В официално становище до министъра на земеделието от Асоциация Биопродукти настояват системата за контрол да се запази в досегашния й вид, тъй като всеки фермер има договор със сертифицираща организация, която стриктно проверява качеството на производство от полето до етикетирането. Същото мнение споделят и от Националната Био Асоциация.

Ето е становището на Асоциация Биопродукти, което Синор.бг публикува в пълния му вид.

„След обсъждане с членовете на Българска Асоциация Биопродукти на представения вариант на Наредба за биологичното производство и конкретно идеята за включване на БАБХ като контролиращо лице в областта на търговията на дребно с непакетирани биологични продукти, бихме искали да изразим следното становище.

Не подкрепяме промяна на модела на система на контрол на биологичното производство в България. И считаме, че основната роля на БАБХ следва да остане контрол на пуснатите на пазара био продукти. Няма гаранции, че съчетаването на тази роля с роля на контролиращо лице ще доведе до качествен, обективен и безпристрастен контрол. Смятаме, че одържавяване на контрола ще срути и без това крехкото доверие в биологичното производство в България извън страната.

Фалитите в оранжерийното производство

Общото мнение на колегите, които са имали неведнъж взаимоотношения с БАБХ, е, че служителите в тази институция нямат компетенции и познания по основни понятия в биопроизводството. Към момента не са налице достатъчно аргументи дали и защо предложението за добавяне на подобни контролни функции на БАБХ ще подобри ситуацията в уредбата на биосектора.

Считаме, че БАБХ има предостатъчно контролни функции и работа при общия контрол на храните и има доста поле за оптимизиране и подобряване на дейността й. Натоварването й с допълнителни и нетипични към момента функции би отнело от ресурса й и би предизвикало объркване в регламентирането на целия сектор.

Дирекция „Биологично земеделие“ в МЗХГ ще бъде компетентно звено със значителни правомощия що се отнася до надзор на контрола на останалите контролиращи лица, но едва ли ще може да осъществява надзор на работата на БАБХ предвид особения статут на агенцията. Така БАБХ ще изпадне в ситуация сама да се контролира. Ето защо предлагаме текстовете, в които се вменяват функции на БАБХ като контролиращо лице да отпаднат от проекта за наредба.

Екологични и устойчиви инвестиции

Приветстваме диалогичния стил на работа на МЗХГ, в частност на Дирекция „Биологично производство“, благодарение на който беше постигнато изключително детайлно разглеждане на Наредбата и Каталога със санкции към нея, в резултат на което бяха постигнати много компромиси, отчитайки мнението на всички заинтересовани страни.

Вярваме, че изглаждайки и този последен детайл, ще имаме една добре разписана, съвременна и хармонизирана с европейското законодателство Наредба, за която с години настояваме".

Становището е изпратено до министъра на земеделието Христо Бозуков.

Ще припомним, че от встъпването си на поста служебното правителство назначи одит в БАБХ, който на този етап показа редица нередности. Най-фрапантното от тях е, че с мотива как администрацията на това ведомство не може да се справи със задълженията си, огромна част от контролните й функции са възложени чрез общестевни поръчки на външни фирми, посочи преди месец земеделският министър. Резултатът е, че бюджетът на БАБХ е на червено, тъй като законодателството не е предвидило подобни разточителни действия, които да се покриват с пари на данъкоплатците. Затова е доста необяснимо защо в поредната наредба се възлагат нови контролни функции на това ведомство.

Бизнесът: БАБХ няма компетенциите да проверява биохраните
12656
 

Последни материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Свързани материали
Виж
Насоките са качени за обсъждане на страницата на МОСВ
Одобрени са насоки за контрола в националните паркове
Министър Вътев: Няма как държавен контролен орган да постигне такъв контрол, че всичко да е под контрол
Праламентарен блиц контрол
Вътев: От 1-и декември рафинериите за олио ще получат потребните им количества слънчоглед
Повече контрол относно спазването на съществуващите норми поискаха браншовиците
МЗХ подготвя нови правила при сделките с първична земеделска продукция
Нормативни промени
Нов контрол върху овчето, козе и биволско мляко, сериозни санкции при нарушения
Финансирането е по рибарската програма
Проекти за 1 760 767 лева ще подпомогнат контрола на агенцията по рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини