Начало » Новини » Страната
11.01.2021 г.

Българи изобретиха система за наблюдение на язовирите чрез изкуствен интелект

Иновации
Българи изобретиха система за наблюдение на язовирите чрез изкуствен интелект

sinor

Докато политиците десета година си прехвърлят топката във връзка с водните запаси на страната, създавайки бездействащи структури, бизнесът се опитва сам да намери решение, защото с всяко изминало лято питейната криза ескалира. Неотдавна екип от българи, ръководен от бизнесмена Красимир Владимиров, е разработил „Електронна система за непрекъснато наблюдение, прогноза и контрол на количеството и качеството на водата в язовири, реки, сондажи и водопреносни мрежи“.

Системата вече е патентована в България и в Европейския съюз и обещава необходимия контрол, стига администрацията да даде нужното рамо. Предстои да бъде предложена на държавата и общини, които имат водни проблеми, както и на ВиК дружества.

Чрез това електронно наблюдение се получава и анализира информация от група датчици и камери, разположени в зоната на наблюдаваните обекти. „Анализът се извършва от мощна компютърна конфигурация и разработеният от нас специализиран софтуер, който е базиран на изкуствен интелект (АI)“, заяви Красимир Владимиров. Захранването на всички компоненти се извършва от фотоволтаични панели и акумулаторни батерии, което позволява независима работа на системата 24 часа 365 дни в годината, при всякакви метеорологични условия.

Датчиците позволяват следене и анализ на разтворения кислород, киселинност, мътност, радиоактивност, тежки метали, пестициди и други заложени параметри. Освен това чрез друга група датчици се следи налягането във водопреностната мрежа и се регистрират моментално всички пробиви (течове) в мрежата. Използването на фотоволтаични панели, електрически тласкащи помпи от ново поколение и датчиците за контрол на качеството и количеството позволяват чрез изкуствения интелект, да се експлоатират всички сондажи и повърхностни водоизточници. Това е практически безплатно след изграждане на системата, което ще доведе до значително снижаване на себестойноста на водата, а от там и до значителни печалби на ВиК дружествата, които могат да се реинвестират в поетапната подмяна на остарялата инфраструктура в България, подчерта Владимиров. Той допълни, че това ще доведе до голямо намаляне на загубите на питейна и битова вода.

Системата изготвя непрекъснато краткосрочни и дългосрочни прогнози за количествата вода, необходими за питейни битови и промишлени нужди чрез сравняване на прогнозните количества вода, необходима за съответния регион. Тя може да анализира данните от системата, от метереологична станция, разположена в наблюдавания язовир, както и метерологичните данни постъпващи от БАН и европейски метеорологични институти. Тези анализи и прогнози позволяват да се избегнат състоянията на “пълно източване“ или „високи води“ при различни метеорологични условия. Системата ще позволи язовирите да се използват повече като изравнител и допълващ водоизточник , а не като единствен такъв, посочва Красимир Владимиров. И допълни, че екипът от години разработва системата за водните корита, за тяхното облагородяване и предпазване от тяхното източване и суша.

Българи изобретиха система за наблюдение на язовирите чрез изкуствен интелект
7742
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Експерти на МЗХ прецизират условията и начина на стопанисване на държавните язовири
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
Първи стъпки към промени
Нова дирекция “Хидромелиорации” поема проблемите с напояването
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
ИАРА
Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини