Начало » Новини » Света
19.04.2021 г.

Защо ЕС иска да регулира икономиката през електронната търговия?

Бързо върви обсъждането
Защо ЕС иска да регулира икономиката през електронната търговия?

pixabay

Тъй като все повече живеем живота си онлайн, Европейският парламент призовава за нови правила за работа на доставчиците на цифрови услуги, тъй като икономиката на платформата носи ползи, но и рискове, четем в документ, обсъждан от евродепутатите, съобщиха от пресцентъра на ЕП. Ето и основните проблеми, чието решение зависи от нови правила, предложени от евродепутатите.

Последните две десетилетия бяха белязани от безпрецедентното развитие на онлайн света – с възход на новите технологии, новите начини за работа, пазаруването, резервирането на места за настаняване или дори поръчване на храна и транспорт.

В директивата за електронната търговия, основана на единния цифров пазар и приета през 2000 г., когато платформи като Amazon, Google и Booking.com бяха само началото, днес има нужда от включване и на други кат Facebook, Airbnb и Instagram, които сега липсват.

Законодателството на ЕС трябва да навакса с развитието на онлайн и затова ЕС работи по нова законодателна рамка чрез Закон за цифровите услуги (DSA) , която ще определи насоки за новия онлайн пейзаж, включително онлайн платформи, за да осигури по-добра , по-безопасна дигитална среда за потребители и компании в целия ЕС.

Икономическото значение на икономиката на платформата

Едно от най-значимите развития през последните 20 години е възходът на онлайн платформите . Те включват онлайн пазари, социални медии, магазини за приложения, уебсайтове за сравнение на цените, както и търсачки и е трудно да си представим живота без тях.

Улеснявайки трансграничната търговия в и извън ЕС, платформите донесоха значителни ползи за потребителите и отвориха нови възможности за европейския бизнес и търговци.

Според статистиката на Европейската комисия един милион фирми от ЕС вече продават стоки и услуги чрез онлайн платформи, а над 50% от малките и средни предприятия, търгуващи през онлайн пазари, продават през граница.

Проблеми с онлайн платформата, които ЕС иска да регулира

Новите възможности обаче носят нови рискове. Европейските потребители са изложени на нови ниши за продажба на нелегални стоки, дейности и съдържание, докато новите онлайн бизнеси се борят да навлязат на пазар, доминиран от големи платформи. Свързването на много бизнеси с много потребители чрез техните услуги и достъпа им до големи количества данни дава възможност на големите платформи да контролират и определят стандарти за важни области на цифровата икономика. ЕС иска да си възвърне инициативата за оформяне на тези области на европейско ниво и да определи стандарти за останалия свят.

Ето и предложението на Европарламента за темите, които Законът за цифровите услуги трябва да включва приоритетно.

Той следва да се прилага за компании от ЕС, както и за тези, установени другаде, които продават на европейски потребители, както и за всички цифрови услуги, а не само онлайн платформи.

Потребителите трябва да бъдат еднакво сигурни, когато пазаруват онлайн и в „традиционните“ магазини. Това, което е незаконно офлайн, трябва да се счита за незаконно онлайн и платформите трябва да увеличат усилията си за справяне с търговците, продаващи фалшиви или опасни продукти.

Въвеждането на правилото „познайте вашия бизнес клиент“ ще изисква платформи да проверяват и спират измамни компании, използващи техните услуги, за да продават опасни продукти или да разпространяват дезинформация.

Потребителите трябва да имат право да бъдат информирани, ако използват дадена услуга и да им се даде по-голям контрол и правото да се откажат, докато целевата реклама трябва да бъде по-добре регулирана.

Новото законодателство трябва да улесни навлизането на нови компании на пазара, като се справи с неконкурентната ситуация, създадена от големите цифрови играчи, които в момента определят правилата за своите потребители и конкуренти. Предложените правила биха попречили на големите платформи да действат като „вратари“ за достъп до пазара.

Правилата трябва да осигуряват яснота и насоки за справяне с незаконното и вредно съдържание онлайн.

Европейската комисия представи предложението си за нов Закон за цифровите услуги на 15 декември 2020 г. Комисиите за вътрешен пазар , правни въпроси и граждански свободи на Парламента вече бяха подготвили препоръки към Комисията по различни аспекти на акта, които бяха приети от Парламента на 20 октомври.

Защо ЕС иска да регулира икономиката през електронната търговия?
9139
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
След заседанието на СТО
Важни правила за електронната търговия, постигнати от ЕС и СТО
Нормативни промени
При електронната търговия с храни обявявайте всеки велосипед или ролер
Иновации
Българи изобретиха система за наблюдение на язовирите чрез изкуствен интелект
Задължително е за всички стопани!
В платформата за оповестяване на пръсканията са вписани едва 500 фермери
Партньорство
Одобрени са проектите с Китай по инициативата 16+1
Партньорство
В Аграрния университет ще заработи център за електронна търговия с Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини