Начало » Новини » Страната
05.03.2024 г.

Важни правила за електронната търговия, постигнати от ЕС и СТО

След заседанието на СТО
Важни правила за електронната търговия, постигнати от ЕС и СТО

Снимка: sinor.bg

Европейската комисия (ЕК) изигра важна роля в постигането на важни резултати на 13-ата министерска среща на Световната търговска организация (MC13), която приключи в края на миналата седмица петък в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Преговарящите от ЕС постигнаха на нея важни споразумения за електронната търговия, нови правила за подобряване на глобалната търговия с услуги, сътрудничество в областта на околната среда и укрепване на позицията на развиващите се страни в глобалната търговска система, съобщиха от пресцентъра на ЕК.
През последните месеци ЕС работи за постигане на амбициозни резултати за съживяване на СТО във време на нарастващо геополитическо напрежение, включително цялостно споразумение за глобални субсидии за рибарството, реформа в селското стопанство и значителен напредък в уреждането на спорове. Въпреки желанието на голямото мнозинство от членовете на СТО и ЕС да се намерят компромиси по тези въпроси, това не е постигнато, четем в прессъобщението.

Електронната търговия остава безмитна

Членовете на СТО се съгласиха да подновят „мораториума за електронна търговия“ до MC14, запазвайки безмитната търговия с онлайн услуги, включително приложения, игри и софтуер, както и цифрово предавано съдържание като музика, видео и други цифрови файлове. ЕС инвестира значително време и политически усилия, за да изгради коалиция в полза на това разширение, което ще помогне за растежа на вече процъфтяващата световна търговия с цифрови услуги. Мораториумът върху електронната търговия е в сила от 1998 г. и е от решаващо значение за предприятията – особено за МСП – и потребителите по целия свят, като им позволява да се занимават с електронна търговия и да имат по-евтин и лесен достъп до електронни услуги. Също така е ключово за бизнеса в развиващите се страни да се разшири в световен мащаб.

Цифровата търговия вече представлява близо една четвърт от световната търговия и ще продължи да нараства по значение. ЕС ще продължи да полага усилия в СТО за създаване на по-приобщаваща, предвидима и основана на правила глобална търговска система, която е подходяща за цифровата икономика, включително търсене на дългосрочно решение за митата върху електронното предаване.
ЕС приветства влизането в сила на нови правила за улесняване и опростяване на търговията с услуги. Бизнесът вече ще се радва на ясни, предвидими и ефективни процедури за оторизация на повече от 71 пазара. ЕС беше в челните редици на тази инициатива, която ще подкрепи икономическия растеж за нас и нашите партньори в най-големия и най-бързо развиващ се сектор на днешната икономика.
ЕС изигра водеща роля в постигането на резултати, които ще интегрират по-здраво развиващите се страни в световната търговска система.

123 членове на СТО финализираха сделка за улесняване на инвестициите и подпомагане на развитието. Това ново споразумение за улесняване на инвестициите за развитие (IFD) има за цел да използва икономическия потенциал на преките чуждестранни инвестиции за насърчаване на развитието в по-бедните страни. Следващата стъпка ще бъде включването на това споразумение в правилника на СТО. Присъединяването на две държави нови членове - Източен Тимор и Коморските острови - към СТО тази седмица, подчертава стойността, която страните по света все още придават на споделена глобална база от правила за търговия и инвестиции. Министрите също така приеха решение за подпомагане на най-слабо развитите страни, докато преминават към по-високо ниво на развитие. Освен подкрепата за най-слабо развитите членове, членовете на СТО предприеха крачка към подобряване на ясното и ефективно прилагане на специално и диференцирано третиране за всички развиващи се страни в ключовите области на стандартите за достъп до пазара.
Околна среда и устойчивост

На MC13 беше постигнат важен напредък по отношение на приноса на търговията към устойчивостта на околната среда, напредък в работата по справяне със замърсяването с пластмаси, постепенно премахване на изкопаемите горива и насърчаване на кръговата икономика, наред с други.
Коалицията на министрите на търговията по въпросите на климата се срещна под съвместното ръководство на Европейската комисия, за да обсъди политиките за стимулиране на декарбонизацията. Министрите от 61 страни също приеха доброволни действия, свързани с търговията, за справяне с климатичната криза.

Важни правила за електронната търговия, постигнати от ЕС и СТО
1799
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини