Начало » Новини » Света
07.11.2021 г.

Цените на храните в света са максимални за последните 10 години

С основния принос на рязко поскъпналите растителни масла
Цените на храните в света са максимални за последните 10 години

През октомври цените на храните в света са нараснали с 3%, достигайки най-високото си ниво от юни 2011 г. насам, се посочва в редовния месечен доклад на Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната динамика в цените на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, достигна 133,2 пункта, надхвърляйки с 31,3% стойността си за октомври 2020 г. С основен принос за повишаването му през миналия месец е поскъпването на растителните масла и зърното.

Подиндексът за цените на зърнените култури отчита ръст от 3,2% през октомври спрямо септември до 137,1 пункта, като вече е с 22,4% над показателя за октомври 2020 г. Всички основни видове зърнени култури са поскъпнали през октомври, като при пшеницата цените се покачват за 4-ти пореден месец, достигайки най-високото си ниво от ноември 2012 г.. Спрямо септември увеличението е с 5%, а на годишна база – с 38,3%. За поскъпването на пшеницата съдейства ограниченото предлагане за износ вследствие по-слабите от очакваните рекоти в големи производителки като Канада, Русия и САЩ. Въздействието се засилва и от свиването на предлагането на висококачествена пшеница в световен мащаб. Сред фуражното зърно през октомври най-много се повишиха цените на ечемика вследствие на активното търсене, влошените перспективи пред реколтата и покачването на цените на останалите пазари. Царевицата също поскъпна в световен мащаб вследствие увеличаването на употребата ѝ в производството на биогорива, но ръстът на цените бе сдържан от сезонното нарастване на предлагането и възстановяването на дейността в пристанищата на САЩ. При ориза повишаването на цените бе по-скромно вследствие на излизането на пазара на зърно от основната реколта в големи производителки от Азия.

Усреднената стойност на подиндекса за растителните масла през октомври скочи с 9,6% спрямо септември, достигайки най-високия си резултат от започването на изчисляването му – 184,8 пункта. Палмовото масло продължи да поскъпва за четърти пореден месец главно заради запазващите се опасения за малки произведени количества в Малайзия вследствие на продължаващия недостиг на работна ръка. Нарастващото търсене за внос в световен мащаб подкрепи цените на палмовото и соевото масло, както и на слънчогледовото олио, като Индия понижи още митата върху вноса им. При рапичното масло поскъпването бу обусловено от запазващия се недостиг на предлагане при силно търсене. Поскъпването на суровия петрол също допринесе за повишаването на цените на растителните масла.

При млечните продукти през октомври бе отчетен ръст на подиндекса от 2,2% спрямо септември до 120,7 пункта, като той вече е с 15,5% над стойността си от октомври 2020 г. Под влияние на активното търсене за внос и стремежа на купувачите да увеличат запасите си котировките за маслото, обезмасленото и пълномасленото сухо мляко продължиха да се повишават стремително за втори пореден месец. Сезонното свиване на предлагането на мляко и намаляването на запасите в Европа също допринесоха за поскъпването на млечните продукти, както и по-бавното от очакваното начало на силния производствен сезон в държавите от тихоокеанския регион. Цените на сирената обаче останаха до голяма степен стабилни, тъй като предлаганите количества от основни производители се оказаха достатъчни за удовлетворяване на търсенето в световен мащаб.

Цените на месните продукти се понижиха през октомври с едва 0,7% спрямо коригираната стойност на подиндекда за септември до 112,1 пункта, но и последното му изчисление може да бъде променено след използването за пореден месец на прогнозни данни заради непристигнала навреме информация. Това е трети месец на спад на подиндекса, макар да остава с 22,1% над стойността си за октомври 2020 г. Свиването на покупките от Китай доведе до спад на котировките на свинското в световен мащаб. Притесненията на големи вносители на говеждо по отношение на откритите наскоро случаи на луда крава в големи производителки доведоха до поевтиняването му, а спадът на цените в основен износител като Бразилия само подсили тенденцията. Птичето месо обаче поскъпна заради силното търсене в световен мащаб на фона на бавен ръст на производството заради поскъпналите фуражи и откритите огнища на птичи грип най-вече в Европа. Запазващите се ограничения в доставките от страните от тихоокеанския регион вследствие на нуждата от възстановяване на стадата пък доведоха до слаб ръст в цените на овчето месо.

Подиндексът за цената на захарта през октомври отчете спад от 1,8% спрямо септември до 119,1 пункта, като това е първото му понижение след 6-месечен ръст. Стойността му обаче остава с цели 40% над нивото си от октомври 2020 г. заради притесненията от свиването на производството в Бразилия. Ограниченото търсене за внос и прогнозираният ръст на износа от Индия и Тайланд също дадоха своето отражение върху цените на захарта. За поевтиняването допринесе и обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар. Поскъпването на етанола в Бразилия обаче ограничи понижаването на цените на захарта.

Цените на храните в света са максимални за последните 10 години
9121
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини