Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.11.2021 г.

Как работата с пестициди вреди на фермерите?

Анализ, представен от Центъра за оценка на риска
Как работата с пестициди вреди на фермерите?

sinor.bg

В една от последните публикации, препечатани от Центъра за оценка на риска, авторът Бриджит Хекс разглежда влиянието на пестицидите върху човешкото здраве и околната среда, като целта е да се привлече интересът на земеделските производители към темата, тъй като в пряката си работа те са силно засегнати от въздейсвието им. Публикуваме със съкращения този текст, в който авторката посочва, че според досегашните изчисления „милиони хора по света са в риск, поради употребата на земеделски пестициди, като болшинството от това население живее в развиващите се страни”.

Активната съставна част на пестицида е тази, която причинява увреждане на вредителя и законът предвижда тези съставки да бъдат ясно обозначени върху опаковката. По отношение на инертните съставки, не се изисква да бъдат отбелязани върху етикета, тъй като те не причиняват вреди и обикновено присъстват като разтворител в продукта. Но инертните съставки не са непременно нетоксични. Затова според автор всички пестициди трябва да бъдат регистрирани, преди да бъдат продавани или разпространявани. Съществуват редица изпитвания и изисквания по отношение на потенциалния ефект на пестицидите, с оглед тяхното разрешаване.

„Пестицидите могат да навлязат в човешкото тяло чрез вдишване, поглъщане или дермално проникване през кожата, като работещите със земеделски пестициди са изложени на риск, ако не са облечени подходящо, или екипировката им е повредена. По-голямата част от гражданите по света, засегнати от пестицидите обаче, приемат тези вещества чрез консумация на храна”.

Инфекциозната жълтеница и борбата с нея

„Основните съставки на пестицидите причиняват главоболие, замъглено зрение, повръщане, коремна болка, потискат имунната система, водят до заболявания на кръвта и черния дроб, депресия, астма и увреждане на нервите. Проблемът с тези ефекти е, че те могат да забавят появата си до известно време след поглъщането, така че проследяването на симптомите обратно до пестицида може да се окаже доста трудно".

Бриджит Хекс счита, че „много от тези симптоми могат да бъдат объркани с грип и следователно, да не бъдат третирани уместно. Неактивните инградиенти на продукта, като например хлороформ, могат да причинят сериозни рискове за черния дроб и нервната система”, допълва авторът. В публикацията се изтъква факта, че през 2004 г. остатъците от карбофуранови пестициди, открити в няколко партиди юфка, произведени в Нигерия, е възможно да са довели до 23 съобщени случая на повръщане и до един смъртен случай.

Голите охлюви при картофите

В момента милиони тонове пестициди са използвани всяка година. Като източници на земеделски пестициди авторът изтъква, че често пъти те биват изхвърляни в околната среда поради непознаване или липса на загриженост от страна на стопаните по отношение на вредния ефект на пестицидите. Без съответни мерки и разпоредби тези пестициди могат лесно да бъдат разпространени много по-надалече от мястото на тяхното предназначение. А при неправилна употреба пестицидите могат лесно да бъдат отмити от дъждовната вода и отнесени чрез оттока във водоемите.

В публикацията се посочват и начините, по които пестицидите могат да бъдат приети от хората:

- вятърът е един от начините за пренасяне - при пръскане вятърът може да отнесе пестицидите върху други земеделски земи или в реки;

- пестицидите могат да бъдат абсорбирани в почвата и приети след това от други организми или да замърсят повърхността и одпочвените води, които преминават през/върху тях;

- след това пестицидите се абсорбират от растенията, което е вредно за растежа им;

- това, което не се абсорбира, обикновено остава на повърхността и се влива във водоемите чрез повърхностен отток. Той се размива във водата и след това може да бъде приет от растения и животни. Тогава потоците могат да се считат за резервоар на пестициди, с тносително високо ниво на наличие, пояснява авторът.

Според автора, най-лесният начин да се предотврати разпространението и изобилието от селскостопански пестициди е чрез обучение.

Ако повече фермери знаят за рисковете от тези пестициди, те ще бъдат по-внимателни по отношение на използването на пестицидите и защитата, която предоставят пръскачките.

Друг начин за предпазване от пестицидното влияние е чрез приемането на програмата за интегрирано управление на вредителите, която набляга на нехимични и културни стратегии за борба с вредителите, като например механично отстраняване на болни части от растения, сеитбообръщение, което може да наруши жизнения цикъл на вредителите, и биологичен контрол, като използването на насекоми хищници.

Бриджит Хекс изтъква, че в по-развитите страни, където здравето и продоволствието не са толкова големи проблеми, потребителите могат да намалят риска от консумация на селскостопански пестициди, като изберат продукти, които се считат за органични, което означава, че по време на производството на тези храни не са използвани пестициди, се заключава в публикацията.

Как работата с пестициди вреди на фермерите?
7806
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини