Тази песимистична прогноза оповести тези дни изпълнителният директор на датската компания Crown Group Джейс Валер (Jais Valeur). Един от най-авторитетните световни експерти e на мнение, че цените на телешката пържола и телешкото месо ще се повишат, повлияни от новите климатични политики. Danish Crown Group е един от най-големите производители и износители на свинско месо в света, като в същото време е и най-голямата месопреработвателна компания в Европа. В състава на групата е и Crown Beef, която е ключов играч на пазара на говеждо месо в Европа.
САРА предвижда повишение в ценете на говеждото и телешко месо в страната
Харесвате ли добра, вкусна и сочна телешка пържола? Е, пригответе се да поставите този продукт в категорията лукс отсега нататък, тъй като производителите ще се стремят да намалят въздействието на животновъдството върху климата през следващите години.
„Говеждото месо ще заприлича на истинското шампанско, а именно на луксозен продукт. Все още ще имаме производство, но това ще бъде производството на месо от млечни говеда и телета. Говеждото и телешкото месо произведено от месодайни породи ще се превърне в луксозна храна, която ще консумираме само в специални случаи “, коментира Джейс Валер пред датския вестник Berlingske.
Според Bloomberg, научните изчисления показват, че при производството на месо и други животински продукти се отделят 57 процента от емисиите от хранително -вкусовата промишленост.. Еколозите призовават бизнеса да нанесе по -малко вреда на планетата и настояват да се ограничи консумацията на месо на държавно ниво. Представители на Британския комитет по изменение на климата например, предложиха жителите на Обединеното кралство да намалят консумацията на месо с 20 на сто до 2030 г. и с 35 % до 2050 г.
Испанското правителство също направи опит да призове гражданите да консумират по-малко месо, но инициативата за спасяване на планетата беше посрещната на нож от обикновените испанци, тъй като месната промишленост осигурява 2,5 милиона работни места в страната и стабилни доходи от износ.