Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2021 г.

Ябълковият плодов червей е сред най-опасните вредители по ябълките

Особенно при горещо и сухо лято
Ябълковият плодов червей е сред най-опасните вредители по ябълките

За разлика от много вредители, ябълковият плодов червей не се появява в началото на пролеттта – летежът му настъпва през месец май. Разпространен е масово в цялата страна. Неговата вредност се проявява особено силно в горещо и сухо лято и нанася най-сериозни щети в Южна България. При масово размножаване може да унищожи повече от половината реколта, когато не се вземат необходимите мерки.

Защо гният ябълките на дървото – причини, профилактика и борба

Гъсеницата на ябълковия плодов червей поврежда преди всичко плодовете на ябълката, но напада също сливата, крушата, кайсията, прасковата, а понякога и ореха.

Описание

Възрастните насекоми са нощни пеперуди със сиво-кафяв цвят. Тази окраска е трудно забележима и им помага лесно да се прикриват върху короната на дърветата.

Тялото на възрастните индивиди има дължина около 10 мм, а размахът на крилата е 15-22 мм. Предните крила са удължени, сиви на цвят с напречно извити кафяви линии и жълто-кафяви овални петна по краищата. Задните крила са по-светли, по-къси от предните и с ресни по края.

Ларвите на вредителя са гъсеници с дължина 12-18 мм. Гърбът и страните им са бледорозови, главата и предната част са кафяви, а тялото отдолу е светложълто.

Яйцата на вредителите са кръгли, плоски, с диаметър около 1 мм, бледозелени. Те са незабележими по листата и плодовете и наподобяват дребни восъчни капчици.

У нас ябълковият плодов червей развива две поколения, като самките снасят около 100, а при благоприятни условия до 200 яйца по листата, завръзите и младите стъбла.

За една-две седмици (зависи от температурата на въздуха) се излюпват малки гъсенички. Те пълзят известно време в търсене на плодове, вгризват се в тях, покривайки входа с огризките, свързани с паяжина. Живеят най-напред под кожата, а след това проникват по-дълбоко в плодовете, хранейки се с пулпата, а когато достигнат семенните камери – изгризват семената.

Гъсениците най-често се вгризват на местата на съприкосновение на два плода или на плод с лист и често повредата остава незабелязана. Това обстоятелство внася спокойствие и едва тогава, когато гъсениците станат големи – забелязваме присъствието на вредителите и щетите, които са нанесли, а това закъснение им дава преднина от 10-15 дни.

Гъсениците се развиват за 30-40 дни, като в периода на своето развитие повреждат 2-3 едри плода или 3-5 по-дребни. Те узряват преждевременно и окапват.

След като се развият напълно, гъсениците напускат повредените плодове, правят си пашкули на подходящи места и там зимуват – в старата и напукана кора на дърветата, по подпорите, в почвата, около основата на стъблата, в амбалажа и хранилищата.

Мерки за борба

Борбата с ябълковия плодов червей е много трудна, защото имат скрит начин на живот през по-голямата част от развитието на ларвата и изключително дълъг период на вредна дейност.

Основна грешка в борбата с вредителя е ранното преустановяване на третиранията срещу второто поколение, което причинява много големи щети. Гъсеницата вреди от май до края на септември.

Избавяне от ябълковия плодов червей е възможно, но са необходими комплексни мерки.

1. Есенното обработване на почвата около стволовете с обръщане, за да останат гъсениците по-дълбоко, което ще затрудни излитането на пеперудите след излизане от какавидите.

2. Редовно събиране, изнасяне извън участъка и унищожаване на падналите увредени плодове, което преустановява повторното им връщане и повреждане на нови. По възможност трябва да се свалят и червивите, които са все още на дървото.

3. Дървета, на които вече са налични щети, се използват пояси през втората половина на юни, направени от велпапе или от тъкана плътна материя с ширина 10-12 см. Те се привързват плътно към ствола и в тях влизат гъсениците, правят пашкул и остават да зимуват. След прибиране на реколтата се изнасят и изгарят. Това ограничава плътността на разпространение на вредителите.

4. В борбата с ябълковия плодов червей могат да се прилагат и народни средства – настойки и отвари от различни растения. За целта се използват листа от репей, пелин, домати, обвивки от чесън и лук и др. Тези методи за борба работят, особено ако ги прилагаме навременно като превантивни мерки.

5. Остъргване кората на старите дървета и обеззаразяване.

6. Основно средство е използването на химични и биологични препарати, които имат различно действие:

– синтетични пиретроиди, които имат контактно и стомашно действие, прилагат се еднократно – Талстар 10 ЕК, Карате Зеон 5 КС (широкоспектърен), Децис 2,5 ЕК, Суми Алфа 5 ЕК;

– инхибитори на хитиновия синтез, засягащи вредителите за по-дълъг период – Димилин 48 СК, който действа контактно на яйцата и стомашно на ларвите им;

– контактни фосфороорганични инсектициди – Дурсбан 4 ЕК, Агрия 1050, Екалукс 25 ЕК и др.

Прилагането на допълнителни мерки – обеззаразяването на плодохранилищата и амбалажа ще ограничи разпространението на опасните вредители.

Ябълковият плодов червей е сред най-опасните вредители по ябълките
20687
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини