Начало » Новини » Коментари
11.08.2021 г.

Нова норма за пакетиране на сиренето ще фалира малкия бизнес, сигнализират от бранша

Бизнесът е в потрес
Нова норма за пакетиране на сиренето ще фалира малкия бизнес, сигнализират от бранша

sinor.bg

Само преди дни, в края на юли в „Държавен вестник” беше обнародвана новата наредба за специфичните изисквания към състава на млечните продукти, в която обаче покрай текстовете, свързани с продажбата на имитиращи продукти, се прокрадва странно изискване, което не е одобрено от целия бранш и което задължава мандрите да опаковат всяка буца сирене, предназначена за пазара.

За това сигнализираха от новосъздадената Българска асоциация на млекопроизводителите (БАМ), в която членуват над 50 млекопреработвателни предприятия, пряко засегнати от член 29 в наредбата. А в него четем, че „продуктите се предлагат в обектите за дистрибуция (търговия) на храни само предварително поставени от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект”. С което очевидно някой иска да сложи край на продажбите на сирене в насипно състояние.

За незапознатите ще обясним, че в момента 80% от пазара на сирене в страната се потребява от млечните витрини, където сиренето е в насипно състояние, а цените за килограм са в средния клас – между 7 и 12 лв. Тези продукти се произвеждат от малките и средни мандри и са достъпни за масовия българин.

Покрай текстовете за имитиращите продукти

„Традицията да се купува сирене в насипно състояние е стара и тя се прилага не само в България, но и във всички останали балкански държави като Гърция, Сърбия и др.”, поясниха за Синор.бг експерти по маркетинг. Според тях тези продажби трябва да продължат, тъй като продажбата на сирене от тенекии има своите предимства и по никакъв начин не се отразява негативно върху качеството на млечните продукти.

Опаковането на сиренето е задължително само в големите търговски вериги, където присъстват основно крупните производители, но те имат капацитет да предлагат големи количества и затова продукцията им там намира място. В малките магазини обаче търговията в насипно състояние е нормална, затова и изискването всяка буца сирене да се пакетира е напълно необяснимо, още повече че новото законодателство на Европейския съюз изисква да се ограничава все повече употребата на изкуствени опаковки в хранителната индустрия.

Председателят на БАМ Димитър Христов съобщи за Синор.бг, че преди наредбата да бъде обсъдена, браншът е имал среща със служебния министър Христо Бозуков, пред когото са представили опасността от фалити, която ще настъпи, ако този текст бъде приет. Самият министър е препоръчал „да не се бърза с приемането и обнародването ѝ до изясняване на спорните моменти и намиране на приемливи решения”.

Затова и целият бранш е силно изненадан от факта, че в края на юли наредбата минава одобрение през Министерския съвет с този скандален текст, независимо от факта че обсъжданията на ниво браншови организации в земеделието изобщо не са се провели.

По този повод от БАМ пишат писмо до министър Бозуков, в което пишат, че „с акта на приемането и обнародването на наредбата в настоящия ѝ вид вместо да се решават проблемите в сектора, браншът ще бъде вкаран в дълбока криза, защото „се дава предимство на малцина гръмогласни нейни лобисти, искащи да произвеждат сирена само в ценовия клас между 15-20 лв./кг, за сметка на ограничаване на правото на избор на българския потребител чрез изкуствено създаване на административни пречки за производителите на най-масово продаваните сирена между 7 и 12 лв/ кг”.

В отделно писмо представителите на малкия и среден бизнес молят за подкрепа и потребителите, тъй „в света няма подобен случай, в който едновременно да бъде ограничено правото на избор на потребителите и в същото време да бъде оскъпена най-търсената част от млечните продукти, като пряко бъдат застрашени половината работни места в сектора!” Защото, ако продажбата на сирене в насипен вид стане практика, тогава в магазините масово ще нахлуят евтините пакетирани сирена от Полша или Латвия, където суровото мляко е по-евтино, докато българското традиционно сирене ще изчезне. Заедно с цялата армия от малки ферми, които сега предлагат 80% от родното производство на млечните витрини.

Затова и ръководството на асоциацията се обръща официално и до служебния премиер Стефан Янев и до комисията по земеделие в 46-я парламент, които да се застъпят за бранша и да настояват за бързи корекции в наредбата, обнародвана в брой 64 на „Държавен вестник”.

Синор.бг продължава темата в очакване на отговор от министерството нва земеделието как  така един проект на наредба е депозиран в Министерския съвет без съгласието на самия министър.

Нова норма за пакетиране на сиренето ще фалира малкия бизнес, сигнализират от бранша
21827
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
БАБХ: 12 000 т. имитиращи продукти са произведени, а не консумирани у нас за 2023 г.
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Благодарение на въведените нови преработващи мощности за мляко
В САЩ очакват ръст в производството и износа на сирене
Турски домати и сирене получиха статут за защитено наименование за произход от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини