Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.07.2021 г.

Случаите за прищипване на доматените връхчета

Съвети към градинаря
Случаите за прищипване на доматените връхчета

sinor.bg

Защо изобщо е нужно да прищипваме върховете на доматите? Този въпрос е обясним на фона на твърдението, че природата си знае работата и не трябва да се месим. Но пък е важен, когато говорим за многогодишни селекции, имащи за цел да усъвършенстват културите до такава степен, че растения от един или друг вид да се отглеждат в почти всеки регион и при всякакви условия. Освен това, вече са създадени редица различни сортове и хибриди домати, чиито растения имат ограничена или неограничена височина – едните наричаме детерминантни, а другите индетерминантни.

Ето защо даваме отговор за това дали трябва да прищипваме доматените връхчета. При отглеждането в закрити съоръжения е почти наложително да се премахват върховете на растенията – налагат го условията.

Прищипването на доматите се извършва и с цел ограничаване на растежа и пренасочване на силите на растенията към образуване на плодове. В резултат на това те плододават по-дълго и доматите узряват по-бързо, качеството и количеството на реколтата се увеличава.

Важно е да знаем, че ако процедурата се проведе неправилно, растенията започват да увяхват или дори да загинат.

Кога да прищипваме върховете на доматите?

Отглеждането на доматите в закрити съоръжения и на открито имат своите различия и тънкости. Оранжерийните култури се развиват много по-бързо и при тях прищипването на върховете е почти наложително, но е важно това да стане в точно определено време. Има три нюанса, които трябва да се вземат предвид.

Тънкости при подхранването

Детерминантните сортове по правило спират да растат сами или значително забавят развитието си. При индетерминантните нещата стоят по различен начин – те растат неопределено и когато достигнат тавана на съоръжението, трябва да се отрежат върховете им. Ефективността на напояването, подхранването и обработката, както и разпределението на влагата и хранителните вещества от корените към листата и завръзите пряко зависи от височината, както и от плътността на растенията. Твърде голямата височина на храстите може да провокира непълноценно насищане на листата и плодовете с полезни елементи и влага, растенията изпитват стрес и е възможно да започнат да  “хвърлят” въздушни корени.

Ако растенията са формирани в две или три стъбла, независимо от вида им, се прищипват върховете на по-слабите разклонения след първата китка, а в по-силните – след втората.

Внимавайте за плододаването – тук принадлежността на растенията към сорт или хибрид е от голямо значение. Хибридите като правило са по-добре адаптирани към околната среда, а на другите трябва да им се помогне. Това е особено важно за едроплодните сортове – колкото повече китки имат, толкова по-трудно им е да разпределят влагата и хранителните вещества сред всички “желаещи”. Тогава растенията,  грижейки се за себе си, започват да изхвърлят част от цветовете и завръзите. За производителите това това е важен знак, че е време да се помогне на доматите и да се премахнат върховете заедно с всички горни съцветия.

За едроплодните домати се препоръчва да се запазят не повече от 5-6 китки – само в този случай плодовете ще се развият напълно. Компромисно може да се остави един колтук под първата китка. Разположението му близо до кореновата система увеличава шансовете за допълнителна реколта.

Важно е да се съобразяваме с времето и климатичните условия на региона – щом те позволяват, тогава подходящ момент за прищипване на върховете е, когато плодовете от последните китки са оформени и достигнат размер на череша.

Едновременно с прищипването могат да се премахнат и част от листата на доматите, но е важно да не се прекалява, защото могат да възникнат други проблеми.

При отглеждане на открито традиционно доматите са по-слабо активни в равитието си, отколкото в закрити съоръжения. Скоростта на плододаване е също по-малко интензивна. При индетерминантните сортове и хибриди се препоръчва върховете на растенията да се отстраняват тогава, когато размерите им не позволяват да се грижим пълноценно за тях. При останалите върховете се прищипват по същите правила, както в защитени съоръжения.

Върховете се отстраняват около месец преди застудяване, което дава възможност на последните плодове да могат узреят напълно, като задължително оставяме поне 1-2 листа над тях – това ще допринесе за притока на вода и хранителни вещества в тази област.

Прищипването на връхните части се извършва само сутрин – в сухо време, което ще позволи бързо възстановяванена растенията. Използват се дезинфекцирани ножици или секатори. При по-сериозно нараняване местата се обработват с розов разтвор на калиев перманганат.

Наред с колтученето и премахването на част от листата, прищипването е важна процедура при формиране на доматите.

Случаите за прищипване на доматените връхчета
77867
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини