Осигуряването на оптимални условия за развитие на растенията е един от гарантите за получаване на високи добиви. За съжаление не всеки цвят се превръща в завръз, но е напълно възможно да се подобри качеството и количеството на цъфтежа.
Много производители използват за тази цел разтвор на борна киселина, защото тя способства за активното образуване на плодове и увеличава добивите за сметка на това, че намалява опадането на цветовете по различни причини, а в това число и лошите метеорологични условия.
Какво би се получило, ако към разтвора на борна киселина добавим и други полезни за доматите вещества?
Логично е да допуснем, че ефективността на подобно подхранване ще се повиши. Това съвсем не значи, че можем да смесваме каквито ни попаднат хранителни вещества – от това е възможно не само да няма полза, но е по-вероятно да навредим на растенията. Използването на няколко важни за тази цел компонента ще позволи образуването на повече цветове и завръзи.
Млечно-борното подхранване с добавка на малки количества йод по време на цъфтеж решава няколко проблема – борната киселина препятства опадането на цветовете и завръзите, йодът защитава от фитофтора, а млякото снабдява доматите с млечни бактерии.
Какво и колко е необходимо за този разтвор?
– 1 литър прясно мляко;
– 9 литра вода;
– половин чаена лъжичка борна киселина;
– 7 капки йод.
При по-малък брой растения намаляваме пропорционално количествата.
Как да приготвим разтвора?
В чаша топла вода се изсипва борната киселина и се разбърква до пълното и разтваряне (борната киселина не се разтваря в студена вода), а след това се добавят останалите компоненти. Този разтвор се използва за листно подхранване на доматите – нанася се с помощта на пулверизатор. Пръска се рано сутрин, преди поява на силно слънце, което може да увреди листата. Операцията се провежда на стадий бутон или по време на цъфтеж.
Разтворът не се използва за кореново подхранване – ефективен е само като листен тор за пръскане на цялата листна маса и цветовете.