Често виждаме домати с неправилна форма и сиво-кафяви белези по тях. Понякога те са само повърхностни ивици, друг път обхващат почти целия плод. Появата им не е рядкост и тя си има име – “котешко лице” (Catfacing), защото деформираните плодове на външен вид наподобяват лицето на котка.
Това не е болест по доматите, а физиологичен проблем, който не оказва влияние върху вкусовите им качества, а само върху търговския им вид. При висока степен на деформация губим голяма част от плодовете, защото белезите и ивиците са вкорковени и не стават за консумация.
Размерът и формата на плодовете е една от причината доматът да не е кръгъл
Най-често белези и ивици се появяват на големи плоски домати. На върха на такива домати често се вижда белег, който представлява вкорковен участък от кожицата на домата. В зависимост от структурата на плодовете, размерът и формата на тези участъци могат да варират. Като правило можем да отбележим, че колкото повече семенни камери има доматът, толкова повече са тези белези.
“Котешко лице” се наблюдава най-често върху домати от едроплодните сортове и това е страничен ефект. Ето защо, ако отглеждаме такива сортове, трябва да бъдем готови да видим плодове с необичайна форма.
Деформации от пресаждане на домати с вече формирани завръзи и плодовете
Понякога се случва да закъснеем със засаждането на разсада на постоянно място по различни причини. Той вече има не само цветове, но формирани завръзи и плодове. При пресаждането, по един или друг начин, увреждаме в различна степен кореновата система. Тогава всички сили на растенията са насочени към възстановяването и адаптацията на новото място. При условие, че вече има плодове, за да се ускори този процес и се улесни задачата на разсада да намали стреса, препоръчително е да се отстранят най- големите плодове – в противен случай те ще растат деформирани и с белези.
Неправилно подхранване
Ако подхранваме доматите през целия вегетационен период с азотсъдържащи хранителни вещества (хумус, комбинирани торове с високо съдържание на азот, поливане с инфузии на коприва и други растения), излишъкът на азот в почвата през втората половина на сезона ще доведе до много нежелани последици. Те се изразяват в:
– интензивно увеличаване на зелената маса в ущръб на образуването на плодове;
– намалена устойчивост на растенията към гъбични и бактериални заболявания;
– вкусът и качеството на растенията се увеличават;
– повишава се вероятността от получаване на деформирани плодове с белези по тях.
Следователно, по време на масово образуване и узряване на плодовете е необходимо подхранването да се съсредоточи върху наличието на преобладаващи количества калий: инфузия на пепел, калиев хелат, калиев сулфат и др.
Резки температурни промени
Летните месеци не винаги ни радват със стабилно време – внезапните промени в температурата не оказват най-добър ефект върху образуването на плодовете. Доматът е топлолюбиво растение и оптималната дневна температура на узряване е 25 градуса по Целзий, а нощната 16-19 градуса. Лекото намаляване на тези температури не оказва влияние върху скоростта на узряване, но внезапните промени предизвикват стрес, в резултат на което растенията забавят образуването на плодове и растежът се възпрепятства. При температури под 15 градуса се преустановява образуването на нови съцветия, а узряването спира или се забавя. Прекалено високите температури (33-35 градуса) също имат отрицателен ефект – фотосинтезата се забавя, цветният прашец става по-малко активен и цветовете падат.
Справяне с фитофтората по доматите
При стресови ситуации вероятността от деформация на плодовете и образуване на белези по тях се увеличава.
Навременното внасяне на калий помага на доматените растения да понасят по-лесно внезапните температурни промени, да формират и задържат качествени плодове.
Мулчирането помага не само за структуриране на почвата, но я предпазва от преохлаждане, прегряване и спомага за задържане на влагата.
Почистване на растенията от листа и колтуци
Опитът показва, че деформацията и появата на белези по доматите често се дължи на отстраняването на голям брой листа и колтуци. Такава операция предизвиква голям стрес у растенията. Препоръчва се те да се отстраняват постепенно – не повече от 2-3 наведнъж, като се започне от най-долните, които се намират в съприкосновение с почвата и пречат на вентилацията. Колтуците се отстраняват тогава, когато размерът им не надвишава 5-8 см.
Разбира се, деформациите, белезите и ивиците не изглеждат много апетитно, но не влияне на вкуса на доматите, а освен това са годни за семенен материал. За търговски цели е важно да са гладки и красиви, защото са по-приятни за окото.