Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.07.2021 г.

Белези и деформации по доматите

Причините са много
Белези и деформации по доматите

sinor.bg

Често виждаме домати с неправилна форма и сиво-кафяви белези по тях. Понякога те са само повърхностни ивици, друг път обхващат почти целия плод. Появата им не е рядкост и тя си има име – “котешко лице” (Catfacing), защото деформираните плодове на външен вид наподобяват лицето на котка.

Това не е болест по доматите, а физиологичен проблем, който не оказва влияние върху вкусовите им качества, а само върху търговския им вид. При висока степен на деформация губим голяма част от плодовете, защото белезите и ивиците са вкорковени и не стават за консумация.

Размерът и формата на плодовете е една от причината доматът да не е кръгъл

Най-често белези и ивици се появяват на големи плоски домати. На върха на такива домати често се вижда белег, който представлява вкорковен участък от кожицата на домата. В зависимост от структурата на плодовете, размерът и формата на тези участъци могат да варират. Като правило можем да отбележим, че колкото повече семенни камери  има доматът, толкова повече са тези белези.

“Котешко лице” се наблюдава най-често върху домати от едроплодните сортове и това е страничен ефект. Ето защо, ако отглеждаме такива сортове, трябва да бъдем готови да видим плодове с необичайна форма.

Деформации от пресаждане на домати с вече формирани завръзи и плодовете

Понякога се случва да закъснеем със засаждането на разсада на постоянно място по различни причини. Той вече има не само цветове, но формирани завръзи и плодове. При пресаждането, по един или друг начин, увреждаме в различна степен кореновата система. Тогава всички сили на растенията са насочени към възстановяването и адаптацията на новото място. При условие, че вече има плодове, за да се ускори този процес и се улесни задачата на разсада да намали стреса, препоръчително е да се отстранят най- големите плодове – в противен случай те ще растат деформирани и с белези.

Неправилно подхранване

Ако подхранваме доматите през целия вегетационен период с азотсъдържащи хранителни вещества (хумус, комбинирани торове с високо съдържание на азот, поливане с инфузии на коприва и други растения), излишъкът на азот в почвата през втората половина на сезона ще доведе до много нежелани последици. Те се изразяват в:

– интензивно увеличаване на зелената маса в ущръб на образуването на плодове;

– намалена устойчивост на растенията към гъбични и бактериални заболявания;

– вкусът и качеството на растенията се увеличават;

– повишава се вероятността от получаване на деформирани плодове с белези по тях.

Следователно, по време на масово образуване и узряване на плодовете е необходимо подхранването да се съсредоточи върху наличието на преобладаващи количества калий: инфузия на пепел, калиев хелат, калиев сулфат и др.

Резки температурни промени

Летните месеци не винаги ни радват със стабилно време – внезапните промени в температурата не оказват най-добър ефект върху образуването на плодовете. Доматът е топлолюбиво растение и оптималната дневна температура на узряване е 25 градуса по Целзий, а нощната 16-19 градуса. Лекото намаляване на тези температури не оказва влияние върху скоростта на узряване, но внезапните промени предизвикват стрес, в резултат на което растенията забавят образуването на плодове и растежът се възпрепятства. При температури под 15 градуса се преустановява образуването на нови съцветия, а узряването спира или се забавя. Прекалено високите температури (33-35 градуса) също имат отрицателен ефект – фотосинтезата се забавя, цветният прашец става по-малко активен и цветовете падат.

Справяне с фитофтората по доматите

При стресови ситуации вероятността от деформация на плодовете и образуване на белези по тях се увеличава.

Навременното внасяне на калий помага на доматените растения да понасят по-лесно внезапните температурни промени, да формират и задържат качествени плодове.

Мулчирането помага не само за структуриране на почвата, но я предпазва от преохлаждане, прегряване и спомага за задържане на влагата.

Почистване на растенията от листа и колтуци

Опитът показва, че деформацията и появата на белези по доматите често  се дължи на отстраняването на голям брой листа и колтуци. Такава операция предизвиква голям стрес у растенията. Препоръчва се те да се отстраняват постепенно – не повече от 2-3 наведнъж, като се започне от най-долните, които се намират в съприкосновение с почвата и пречат на вентилацията. Колтуците се отстраняват тогава, когато размерът им не надвишава 5-8 см.

Разбира се, деформациите, белезите и ивиците не изглеждат много апетитно, но не влияне на вкуса на доматите, а освен това са годни за семенен материал. За търговски цели е важно да са гладки и красиви, защото са по-приятни за окото.

Белези и деформации по доматите
33922
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини