Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.07.2021 г.

Подхранване на доматите за повече съцветия и родитби

Стресът от горещините след влажната пролет
Подхранване на доматите за повече съцветия и родитби

sinor

За получаване на силна доматена реколта е важно растенията не само да образуват съцветия, но и завръзи. Наблюдават се различни неблагоприятни за добивите ситуации като например недостатъчно количество съцветия, големи храсти и обилен цъфтеж, но без завръзи, изсъхване на цветовете и опадане на завръзите. За всичко това може да има много причини.

Причините да изсъхват и падат цветовете и завръзите при доматите не са много, но е важно е да знаем какво провокира тази неблагоприятна ситуация:

1. Резки температурни промени – когато дневните температури са между 30-40 градуса по Целзий, а нощните падат до 17 градуса и по-ниски. При такива температурни колебания растенията са силно стресирани и много често изхвърлят част от завръзите. Това се наблюдава най-често в края на пролетта и началото на лятото, при чести превалявания през лятото и в края на сезона.

2. При много продължително горещо време - доматите са самоопрашваща се култура и нямат особена нужда от насекоми. Цветовете се опрашват още на бутон, но при продължително високи температури прашецът често става стерилен – случва се при температури над 28-30 градуса. Решението е засенчване и по-често поливане за намаляване на температурата и повишаване на влажността.

3. Ветровито и сухо време

Сухият вятър и горещините причиняват изсъхване на цветовете – независимо дали те са се опрашили или не. При такава ситуация често се наблюдава прегаряне на листата и плодовете.

Ето как да подхранваме доматите за възможно повече съцветия

Не са много средствата и торовете, които влияят благоприятно върху цветообразуването. Важно е да се поддържа балансът и да се следват дозировките.

Фосфорът е отговорен за количеството образувани съцветия, а за да се задържат цветовете и завръзите здрави – калият. Важно е да не се прекалява с количествата хранителни вещества, защото съцветията започват да мутират. Образуват се двойни цветове, а това води до неправилна форма на доматите. Такива плодове узряват много бавно.

При предозиране на фосфора се образуват много съцветия, но често растенията не могат да ги изхранят.

Опрашването на цветовете

При предозиране на азота растенията се развиват добре на вегетативна маса, но за съжаление формират малко съцветия и завръзи.

Минерално подхранване за образуване на повече съцветия

Калиевият монофосфат (калиев фосфат) е напълно водоразтворим и високоефективен източник на фосфор и калий. Подходящ е не само за кореново, но и за листно подхранване. Стимулира растежа и развитието на кореновата система и благоприятства формирането на повече съцветия.

За увеличаване на количеството съцветия и завръзи са необходими само 10 грама калиев фосфат на 10 л вода.

Как да предотвратим падането на завръзите

Калият е елемент, който стимулира активния растеж на завръзите и предотвратява падането им. Подхранването с борна киселина подпомага запазването на завръзите до образуването на плодовете, но тя не трябва да се използва много често, защото борът е вреден в големи количества, а се натрупва в плодовете.

Борната киселина може да се използва 1-3 пъти на сезон, като 10 г се разтварят в 100-200 г топла вода и се разрежда до 10 л. С този разтвор се пръскат целите растения.

Установено е, че не само предозирането на хранителните вещества е вредно, но и нарушаването на баланса между тях.

При използването на калиев монофосфат се осигурява баланса между количествата калий и фосфор, а това е много важно.

Птичият тор и дървесната пепел са естествени източници на калий. Пепел може да се използва в сухо състояние преди поливане на доматите или една чаша пепел се поставя в 10 л вода, престоява едно денонощие и се използва за поливане.

За съжаление проблемът с опадането на завръзите не винаги може да бъде решен с подхранване. Често цветовете не могат да се самоопрашат – можем да им помогнем, като разклатим леко храстите или потупаме съцветията с длан.

При наличието на вирусна инфекция се получават отклонения от нормалното развитие на цветовете при доматите и се наблюдават редица смущения. Те се изразяват в появата на “мъжка стерилност” – прашеца на доматения цвят е стерилен и не може да се осъществи опрашване. Тогава доматите цъфтят, но не формира завръзи. Борбата с вирусните инфекции се води само чрез преносителите – листни въшки и цикади, което не решава проблема.

Подхранване на доматите за повече съцветия и родитби
40803
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини