Начало » Пазари » Зърно
15.07.2021 г.

Влошените прогнозни данни спряха понижението на цените на пшеницата на европейския пазар

България и Румъния с основен принос за оптимистичната европейска прогноза
Влошените прогнозни данни спряха понижението на цените на пшеницата на европейския пазар

В понеделник Министерството на  земеделието на САЩ (USDA) публикува редовния си месечен доклад  за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2021/22 г. Актуализираните прогнозни данни  в раздела за пшеницата се разминаха с оценките на търговците и независимите експерти и веднага станаха основна тема за коментар сред участниците в зърнената търговия от двете страни на Атлантика. Но нека погледнем конкретните числа, които прекъснаха стръмното понижение на цените на пшеницата на борсите в Чикаго и Париж и повлияха за стабилизиране физическите пазари на Стария континент. Както се вижда от таблицата по-долу, в новата редакция на глобалния баланс, перспективата за  добива от пшеница в света  през 2021/22 г. е влошена с  2,0 млн.т, в сравнение с юнските  разчети - от 794,4 млн.т  до 792,4 млн.т. На пръв поглед корекцията не е значима, тъй като дори в редуциран вид този обем на световното производство означава увеличение с респектиращите 16,6 млн.т спрямо предходната 2020/21 маркетингова година. Изненадата обаче е във влошените прогнозни показатели на САЩ, които са втори по значимост износител на пшеница за  международния пазар.

Производство на пшеница  в света,  в млн.т последвай линка, за да видиш прогнозата!

Прогнозата за Щатите е влошена  в сравнение с данните отпреди един месец с 4,2 млн.т, от 51,7 млн.т до 47,5 млн.т, а това е дори е с 2,2 млн.т по-малко от ожънатото през 2020 година.

В случая е важно да се отбележи, че преди оповестяване на доклада в търговските среди преобладаваха оптимистични нагласи и повечето независими експерти в САЩ очакваха увеличение на оценките за размера на новата американска реколта в сравнение с юнските данни, като горната граница на прогнозния ред надхвърляше 53 млн.т. Драстичното разминава между очакванията на пазара и  официалните прогнозни данни на USDA предизвика рязка промяна в настроенията на спекулантите на най-голямата зърнена борса в света.  Веднага след оповестяване на доклада Чикаго започна да коригира нагоре и в момента мека червена зимна пшеница се търгува там по около $240/т, тоест с близо 17 долара над ценовото дъно от 9 юли. Повечето брокери обаче възприемат възстановяването на борсовите котировки като нормална реакция на пазара след стремителния ценови спад, тъй като само преди два месеца пшеницата се търгуваше в Чикаго по около $280/т. На 10-12 май мека червена зимна пшеница се предлагаше за износ от Щатите по около $300/т FOB, а в момента експортната й цена се движи около $255/т FOB.

Турция на пазарува близо 400 хил. тона пшеница виж цените от търга!

В актуализирането прогнозни данни за добивите от пшеница на Стария континент търговците също видяха позитивен за ценовото развитие знак.  Експертите отбелязват влошените параметри за новите реколти в Русия и Казахстан. Впрочем, това намаление все пак в известна  степен  се компенсира с по-оптимистичните прогнози за ЕС и Украйна.

България и Румъния с основен принос за оптимистичната европейска прогноза

Важно е да се отбележи, че в коментарите на Службата за външните  пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA)  специално се отбелязва, че за по-оптимистичната прогноза за производството на пшеница в ЕС основна заслуга имат Румъния и България.  „Поройните дъждове във Франция напоследък забавят прибирането и пораждат опасения за качеството на новата реколта. В същото време, валежите в Румъния са много благоприятни за добивите, особено в южната част на страната, което е повод за поредното увеличение на оценката за добива, този път с 200 хил. тона – до 9,5 млн.т. България също спечели от над средната сума на валежите, което рефлектира за увеличение на прогнозата с 200 хил. т, до 6,1 млн.т”, констатира доклада на FAS USDA от 12 юли.   

Европейските анализатори отбелязват, че повишението на цените на пшеницата в САЩ  стана повод за прекъсване на стръмния низходящ тренд в Европа, но основната причина за по-твърдото развитие на пазарите в ЕС и страните от черноморския регион  е активизиране на експортното търсене.

На 13 юли Турския зърнен борд (Toprak Mahsulleri Ofisi  или съкратено TMO) финализира търг за внос на 395 хил. тона мелничарска пшеница с доставка през втората половина на август, а най-големият вносител на пшеница в света Египет днес провежда търг за внос на мелничарска пшеница с доставка през м. септември.

Подкрепата на цените на пшеницата в черноморския регион напоследък оказаха и информациите за забавянето на жътвената кампания в Южна Русия, което води и до по-ограничени от очакваните преди темповете за развитие на руския износ. Ръководителят на аналитичния център към най-големия руски превозвач „Русагротранса» Игор Павенски прогнозира, че главно заради забавянето в прибирането на новата реколта износа на пшеница през юли няма да е по-голям от 2 млн. т, а това е най-ниският показател от 2017 г.  насам.

Руските експерти  прогнозират, че повишението на цените на пшеницата в САЩ и ЕС ще има здравословно влияние и върху пазарите в черноморския регион. В началото на текущата седмица ценовите идеи на купувачите на украинска и руска пшеница гравитираха към $220/т FOB, но в момента вече се говори за стабилизиране на експортните котировки на равнище около $230-235/т FOB за пшеница 12,5% протеин.

Игор Валентович

Влошените прогнозни данни спряха понижението на цените на пшеницата на европейския пазар
28568
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
По-високи добиви и по-голям износ на пшеница и царевица в Русия и Украйна
Рекордно производство на маслодайни семена и биодизел през 2022/23 г.
С 3,5 млн.т по-голям добив от пшеница в Евросъюза след майския дъжд
Неблагоприятни прогнози за производството на рапица в света и рекордна слънчогледова реколта
FAS USDA
Рекорден добив от слънчоглед в света благодарение на Русия и Украйна
2019/20 маркетингова година се очертава да бъде много благоприятна за производителите на слънчогледово семе в глобален мащаб.
Рекордно производство на слънчоглед в света благодарение на високите добиви в Русия и Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини