Зеленият лук е често използвана подправка и желан гост на нашата трапеза. Той може да се отглежда от арпаджик или семена. Тази зеленчукова култура се развива добре както в закрити съоръжения, така и на открито, което дава възможност за целогодишно присъствие в менюто ни. Прилага се и комбиниран разсаден способ, като семената се засяват в закрити съоръжения при благоприятни условия, а когато достигнат определена големина – изнасят се и се засаждат на открито.
Отглеждане на зелен лук от семена чрез директна сеитба на семената
Много важно е да направим правилен избор на сорт, който да даде достатъчно количество зелена маса с отличен вкус и да не образува луковици и цветоноси. Пазарът днес предлага много сортове и хибриди с различен вегетационен период на развитие, студоустойчивост и устойчивост на високи температури. За лятното отглеждане е важно да е устойчив на високи температури и да не образува цветоносно стъбло, дори да е преминал периода на реколтиране. Има сортове, които са подходящи за целогодишно производство, могат да презимуват при умерен климат в оранжерии и на открито.
Дълбочината на засяване на семената е 1,5-2 см. При по-ниски температури, за ускоряване процесите на покълване и поникване, лехите могат да се покрият с нетъкан текстил до появата на кълнове. Разстоянието между растенията е различно и зависи от особеностите на сорта – при високорастящите сортове растоянието е около 10-на см, а при ниските е 5-6 см. Разстоянието между редовете също е различно и е 7,5-10 см. За един квадратен метър са необходими около 2-4 г семена.
Лукът обича почви с неутрална реакция, които съдържат достатъчно количество хумус.
Преди сеитба се препоръчва внасяне на 30-40 г азотен тор на квадратен метър.
Преди засяване на семената почвата се обработва на дълбочина 20-25 см, като задължително се добавя компост. При предзимно засяване на семената е добре лехите да се мулчират.
И още практични съвети за пресния лук
Има сортове с отлична студоустойчивост и са подходящи за презимуване. Има и сортове, които са подходящи за есенно-зимно и за лятно отглеждане – понасят добре едновременно ниските и високи температури.
Важно е да знаем, че при по-ниски температури вегетационният период се удължава. Сортовете зелен лук имат различна устойчивост на болести и вредители.
Отглеждане на зелен лук чрез разсад
Този метод е подходящ за по-студените региони на страната и за ускоряване на развитието.
При този начин на отглеждане на зелен лук семената се засяват на дълбочина 1 см. Нормата на сеитба е около 25 г на квадратен метър. Могат да се засяват в общи контейнери или поединично. Семената се засяват около 55-60 дни преди изнасяне на открито.
Температурата в закритото съоръжение трябва да бъде около 25 градуса по Целзий до поникване на растенията, а след това се намалява за седмица до 10 градуса и отново се повишава до 18-20 градуса. Около 10-на дни преди изнасяне на открито оранжерията се отваря, за да се адаптират растенията.
Висококачественият разсад, който е готов за засаждане има височина 15-20 см и 3-4 листа. За по-добра адаптация и бързо нарастване на вегетативната маса, листата се отрязват с около една трета в деня на засаждане. Препоръчва се кореновата система да се потопи в разтвор на глина.
Сортове лук за зелен
Един от най-популярните у нас е сорт „Параде”. Сортът е подходящ за целогодишно производство и може да презимува на открито.
Сорт „Кошигая” се характеризира с дълга бяла част и е подходящ за пролетно, лятно и есенно производство.
Сорт „Милена F1” понася еднакво добре както ниските, така и високите температури, не образува цветоноси, а листата имат дължина 55-60 см.
Сортът „Бънчинг Стар” е с отлична студоустойчивост и много подходящ за презимуване.
Пазарът предлага и сортовете: АG 23798, Фреди F1, Карел, Кайгаро (има много силен вегетативен растеж), Шивес лук за листа (Сибирски лук), Салатен лук (има дълга бяла част) и др.