Възможно е много градинари да си задават въпроса дали е редно да откъсват листа от лука, засаден за глави? Производителите и любителите на тази култура знаят, че лукът за зелен и този за глави трябва да се отглеждат поотделно. Защото има различия в агротехниката, подхранването, поливането и в използването на препарати за борба с болести и вредители.
И все пак, защо не бива да откъсваме зелените листа на лука, отглеждан за глави.
1. Основната причина се състои в това, че откъсвайки листата на лука, рискуваме да не получим едри и здрави луковици. Те се развиват и нарастват с помощта на хранителните вещества в листата, които се образуват и натрупват благодарение на фотосинтезата, а в последствие се оттичат към главите. Колкото повече листа има растението, токова по-голяма ще бъде луковицата, защото всеки лист представлява отделен слой в нея. Премахвайки едно перо я лишаваме от един слой, който изобщо няма да се развие или ще изсъхне. Ако отстраним всички листа – луковицата ще изсъхне.
2. Лукът ще изразходва сили и енергия за възстановяване и нарастване на отстранената зелена маса, но развитието на луковицата ще изостане значително.
3. Отстраняването на пера от лука води до образуване на отверствия до самата глава, а през тях прониква дъждовна или поливна вода. Това може да предизвика процеси на загниване и проникване на болестотворни микроорганизми в луковиците. Реколтата ще бъде слаба, защото част от нея ще изгние в земята, а останалата ще се съхранява много лошо – оцелелите глави остават дребни и меки.
Кои листа и кога е безопасно да бъдат откъснати
Важно е да се знае, че от началото на активното израстване до пълното развитие на луковиците перата не трябва да се отстраняват. Към края на вегетацията е безопасно откъсването на периферни листа, но никога централни.
Ако съблюдаваме времето и правилата за прибиране – проблеми не съществуват.
Лук за зелен може да се засажда и предзимно, а пролетното е желателно да се извърши в интервал от около 10 дни и по-плътно (една до друга луковици или на 1 см разстояние) – това осигурява по-висок добив и много нежни пера, а за ускоряване на процеса на развитие се използва спанбонд или фолио.
За зелени листа има и многогодишни сортове лук, които дават целогодишно зелени листа.