Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.04.2021 г.

Правилно ли е да откъсваме от зелените листа на лука, засаден за глави

Важно за фермерите!
Правилно ли е да откъсваме от зелените листа на лука, засаден за глави

sinor

Възможно е много градинари да си задават въпроса дали е редно да откъсват листа от лука, засаден за глави? Производителите и любителите на тази култура знаят, че лукът за зелен и този за глави трябва да се отглеждат поотделно. Защото има  различия в агротехниката, подхранването, поливането и в използването на препарати за борба с болести и вредители.

И все пак, защо не бива да откъсваме зелените листа на лука, отглеждан за глави.

1. Основната причина се състои в това, че откъсвайки листата на лука, рискуваме да не получим едри и здрави луковици. Те се развиват и нарастват с помощта на хранителните вещества в листата, които се образуват и натрупват благодарение на фотосинтезата, а в последствие се оттичат към главите. Колкото повече листа има растението, токова по-голяма ще бъде луковицата, защото всеки лист представлява отделен слой в нея. Премахвайки едно перо я лишаваме от един слой, който изобщо няма да се развие или ще изсъхне. Ако отстраним всички листа – луковицата ще изсъхне.

2. Лукът ще изразходва сили и енергия за възстановяване и нарастване на отстранената зелена маса, но развитието на луковицата ще изостане значително.

3. Отстраняването на пера от лука води до образуване на отверствия до самата глава, а през тях прониква дъждовна или поливна вода. Това може да предизвика процеси на загниване и проникване на болестотворни микроорганизми в луковиците. Реколтата ще бъде слаба, защото част от нея ще изгние в земята, а останалата ще се съхранява много лошо – оцелелите глави остават дребни и меки.

Кои листа и кога е безопасно да бъдат откъснати

Важно е да се знае, че от началото на активното израстване до пълното развитие на луковиците перата не трябва да се отстраняват. Към края на вегетацията е безопасно откъсването на периферни листа, но никога централни.

Тънкости при торене на лука

Ако съблюдаваме времето и правилата за прибиране – проблеми не съществуват.

Лук за зелен може да се засажда и предзимно, а пролетното е желателно да се извърши в интервал от около 10 дни и по-плътно (една до друга луковици или на 1 см разстояние) – това осигурява по-висок добив и много нежни пера, а за ускоряване на процеса на развитие се използва спанбонд или фолио.

За зелени листа има и многогодишни сортове лук, които дават целогодишно зелени листа.

Правилно ли е да откъсваме от зелените листа на лука, засаден за глави
5357

Последни материали
Виж
Със заповед на Танева от 29 април и публикувана неясно защо чак на 13 май
Максималното застрахователно обезщетение за реколтата от винено грозде е 3636 лева за хектар
От ИАРА призовават за съдействие по опазване рибното богатство във водоема
Извадиха поредните 3 километра бракониерски мрежи от бургаски язовир
Маната застрашава слънчогледовите посеви в страната
През следващия селскостопански сезон
Американски експерти прогнозират рекордна световна реколта от соя
Производители в САЩ поискаха антидъмпингово разследване за вноса
Украйна рискува да загуби американския си пазар на мед
След влошаването на посевите в продължение на 4 седмици заради студовете
Валежите стабилизираха състоянието на пшеницата и ечемика във Франция
Свързани материали
Виж
Не слагайте азот на кромида за зелено
Тънкости при наторяването на лука
Предварително
Подхранете доматения разсад с лучени люспи
Добрите практики
Важни правила за предзимен посев на зеленчуци
Лукът и чесъна в мазето също боледуват
Със 137 000 тона от млечните ферми на 8 компании от неговия холдинг
Лукашенко влезе в тройката на млекопроизводителите в Русия и Беларус
Да си отгледаме воден лук за семе
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам