Начало » Новини » Страната
05.07.2021 г.

Производители очакват добра реколта от късните сортове кайсии

Овощари в Силистренско планират дългосрочен внос на работна ръка от Молдова и Украйна
Производители очакват добра реколта от късните сортове кайсии

sinor

Средноранните и късните сортове кайсии тази година ще компенсират измръзванията и пораженията от дъждовете при ранните сортове. Това са прогнозите на бранша, изразени в интервю за Sinor.bg Мирослав Черников, управител на организацията на произодителите Дунав плод. В шестте стопанства, които използват общата търговска марка, се отглеждат около 20 сорта кайсии върху 600 дка. Отделно има и хиляда декара черешови градини, 300 дка сливи, 200 дка праскови, пъпеши и дини в района на Силистра, Тутракан и Генерал Тошево.

Въпреки неблагоприятните условия през пролетта и частично пропадналата реколта сега се обират ранните сортове.

Този сезон Мирослав Черников очаква добри добиви при унгарската кайсия – традиционен компотен сорт с богато съдържание на сухо вещество, захарност и аромати. При сортовете „Мъркулещи” и „Делмаст” фермерите също очакват добри добиви.„Интересът към унгарската кайсия е много голям, като западните преработватели я ползват за подобряне на техните суровини“. Вкусовите качества на българските кайсии винаги са били високо ценени.

За Опитната станция по кайсията край Силистра, която разполага с 400 декара градини, ситуацията не е толкова благоприятна. Пръсканията не са успели да спрат болестите по овошките след обилните валежи и плодоветев село Калипетрово нямат търговски вид, заяви директорът Филип Казаков. Затова и очакванията са изключително нисък добив от 150 кг от декар това лято.

Всяка година опитната станция продава около 1500 – 2000 фиданки от опазвания генофонд. В момента обаче не се работи по нови сортове, тъй като селекционерите са само седмина и проблемът с кадрите все повече се засилва.

Сдруженията на производителите имат достъп до супермаркетите

В предишни години производителите от „Дунав плод” освен за вътрешния пазар са отчитали и значителен износ за Холандия, Германия, Катар и Дубай.

Това лято те работят основно за вътрешния пазар и гарантираните от тях големи количества плодове пътуват към ТMarket, BILLA, Metro и Kaufland – Румъния. Председателят на организацията признава, че много малки производители от региона, които искат да сключат договори за пресен износ или за търговските вериги, идват в сдружението, за да потърсят достъп до пазарите.

„Малките производители няма как да стъпят на тези пазари или да сертифицират градините си. Те обикновено отглеждат по 10-20 дка с пет сорта, които не са достатъчни, за да натоварят малък камион или бус. А плюсовете са в това стопаните да са организирани - в цяла Европа работят кооперативи, но ние не сме дорасли дотам“, посочва Мирослав Черников.

Експертът припомни и други предимства на сдружаването като например отпусканите субсидии по мерките за групи и организации и мерки 4.1 и 4.2 от ПРСР. Специално „Дунав плод” разполага със складове с контролирана среда, машини за калиброване на кайсии и череши, хладилни камиони за транспорт. И всичко това улеснява реализацията на реколтата.

За да се присъедини производител към организацията, трябва да се изпълняват определени условия за обработка на градините и площите да се сертифицират. След като продукцията е обрана и предадена в базите и на кооператива, ангажиментите на фермерите приключват и така те могат да се концентрират върху производството, допълва Мирослав Черников.

Тази година пилотно за брането на реколтата са включени десет души от Молдова и Украйна, които са се оказали отлични работници и това вероятно ще стане дългогодишна практика, посочи още ръководителят на организацията.

Надежда Иванова

Производители очакват добра реколта от късните сортове кайсии
10333
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
При ниските надници сезонните работници предпочитат социалните помощи
Няма кой да бере кайсиите в Италия
Интервю със зам. председателя на Добруджанския овощарски съюз
Търпанова: Драматичен срив в потреблението на череши, колеги разпродават градините си!
Изложението на Дунавските овощари се удължава с два дни
Николай Колев: Има до 100% измръзване при някои кайсии заради мартенските студове
Според данните на статистиката
Нито черешите, нито кайсиите по пазара са български
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини