Средноранните и късните сортове кайсии тази година ще компенсират измръзванията и пораженията от дъждовете при ранните сортове. Това са прогнозите на бранша, изразени в интервю за Sinor.bg Мирослав Черников, управител на организацията на произодителите „Дунав плод”. В шестте стопанства, които използват общата търговска марка, се отглеждат около 20 сорта кайсии върху 600 дка. Отделно има и хиляда декара черешови градини, 300 дка сливи, 200 дка праскови, пъпеши и дини в района на Силистра, Тутракан и Генерал Тошево.
Въпреки неблагоприятните условия през пролетта и частично пропадналата реколта сега се обират ранните сортове.
Този сезон Мирослав Черников очаква добри добиви при унгарската кайсия – традиционен компотен сорт с богато съдържание на сухо вещество, захарност и аромати. При сортовете „Мъркулещи” и „Делмаст” фермерите също очакват добри добиви.„Интересът към унгарската кайсия е много голям, като западните преработватели я ползват за подобряне на техните суровини“. Вкусовите качества на българските кайсии винаги са били високо ценени.
За Опитната станция по кайсията край Силистра, която разполага с 400 декара градини, ситуацията не е толкова благоприятна. Пръсканията не са успели да спрат болестите по овошките след обилните валежи и плодоветев село Калипетрово нямат търговски вид, заяви директорът Филип Казаков. Затова и очакванията са изключително нисък добив от 150 кг от декар това лято.
Всяка година опитната станция продава около 1500 – 2000 фиданки от опазвания генофонд. В момента обаче не се работи по нови сортове, тъй като селекционерите са само седмина и проблемът с кадрите все повече се засилва.
Сдруженията на производителите имат достъп до супермаркетите
В предишни години производителите от „Дунав плод” освен за вътрешния пазар са отчитали и значителен износ за Холандия, Германия, Катар и Дубай.
Това лято те работят основно за вътрешния пазар и гарантираните от тях големи количества плодове пътуват към ТMarket, BILLA, Metro и Kaufland – Румъния. Председателят на организацията признава, че много малки производители от региона, които искат да сключат договори за пресен износ или за търговските вериги, идват в сдружението, за да потърсят достъп до пазарите.
„Малките производители няма как да стъпят на тези пазари или да сертифицират градините си. Те обикновено отглеждат по 10-20 дка с пет сорта, които не са достатъчни, за да натоварят малък камион или бус. А плюсовете са в това стопаните да са организирани - в цяла Европа работят кооперативи, но ние не сме дорасли дотам“, посочва Мирослав Черников.
Експертът припомни и други предимства на сдружаването като например отпусканите субсидии по мерките за групи и организации и мерки 4.1 и 4.2 от ПРСР. Специално „Дунав плод” разполага със складове с контролирана среда, машини за калиброване на кайсии и череши, хладилни камиони за транспорт. И всичко това улеснява реализацията на реколтата.
За да се присъедини производител към организацията, трябва да се изпълняват определени условия за обработка на градините и площите да се сертифицират. След като продукцията е обрана и предадена в базите и на кооператива, ангажиментите на фермерите приключват и така те могат да се концентрират върху производството, допълва Мирослав Черников.
Тази година пилотно за брането на реколтата са включени десет души от Молдова и Украйна, които са се оказали отлични работници и това вероятно ще стане дългогодишна практика, посочи още ръководителят на организацията.
Надежда Иванова