Начало » Новини » Интервю
07.06.2022 г.

Търпанова: Драматичен срив в потреблението на череши, колеги разпродават градините си!

Интервю със зам. председателя на Добруджанския овощарски съюз
Търпанова: Драматичен срив в потреблението на череши, колеги разпродават градините си!

sinor.bg

Подобно на животновъдите, които през зимата масово започнаха да разпродават стадата си, в невъзможност да посрещнат поскъпването на фуражите и тока, на път тази пролет са да ги последват и овощарите, които разпродават градините си. „Фейсбук групите са пълни със съобщения от колеги, които са в невъзможност да поемат огромните разходи,” съобщи в интервю за Синор.бг Димитричка Търпанова от управата на Добруджанския овощарски съюз.

Ако през миналата година големият бич за овощарите бяха пролетните измръзвания и слабата реколта, последиците от кризата тази пролет е силно свитият пазар. „Пресните череши от градините се изкупуват максимум по 2,50 лева за килограм, докато на пазара се продават двойно по-скъпо”, посочи производителката. И допълни, че тези ниски цени напълно обезсмислят целогодишния труд и разходите, влагани за поддържането на градините. „Пазарът за пресни плодове е затворен за повечето колеги, затова те се заричат да оставят необрани плодовете по дърветата”, обясни фермерката. И допълни, че колегите й напълно разбират отказа на потребителите да купуват череши за 5-6 лева. „Бюджетът на всяко семейство се разпределя така, че първо да се платят сметките за ток и вода, които вече заемат огромна част от семейните доходи. Затова и на хората име е трудно да купуват пресни череши или кайсии, които не са сред стоките от първа необходимост”, обяснява ситуацията Търпанова. Сравнявайки пазара с миналата година, оборотите на черешите са били значително по-високи от сега. Дори пазарът в Румъния тази пролет не би могъл да поеме част от българската продукция, тъй като търговците там предпочитат по-едрите сортове череши, които обаче се предлагат от малко български производители.

Когато пазарът на прясна продукция се затвори, единствената алтернатива остава преработката. Браншът е очаквал поне отчасти да бъде компенсиран от консервните предприятия и хладилните бази, които биха си позволили да изкупуват по-големи количества череши или кайсии. 

Преработвателите са се възползвали от свръхпредлагането тази пролет и са понижили изкупните цени до 1,20-1,25 лв. за килограм. „В същото време надниците за бране на плодовете се покачиха до един лев за килограм, така че може да си представите на каква загуба те ще работят”, посочи Търпанова.

Според управата на съюза държавата задължително би трябвало да подпомогне извънредно сектора, тъй като досега заложената ковид помощ ще бъде крайно недостатъчна. Браншът очаква около 104 лв. за декар, но с тях трудно ще се покрият огромните разходи, особено ако плодовете не се реализират на пазара поради стагнацията. 

Единствената добра новина е, че хладилниците тази година изкупуваха продукцията на производителите на ягоди на сравнително добра цена. Поради по-слабата реколта от кайсии вероятно и тяхното изкупуване ще се стане на цени, позволяващи на стопаните да покрият себестойността си, предвижда Димитричка Търпанова.

На този етап овощарите, както и животновъдите очакват Министерството на земеделието да отпусне допълнителна помощ на уязвимите отрасли, тъй като европейските институции разрешиха 5% от бюджета на ПРСР да се отпусне за подобно подпомагане. За да не си задават въпроса защо въпреки обещанията на политиците, те не се чувстват като приоритетен отрасъл. 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Търпанова: Драматичен срив в потреблението на череши, колеги разпродават градините си!
46443
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
Предложенията на фермерите
Търпанова: Да приложим румънския опит срещу сивия сектор с електронно фактуриране на вноса
Браншовиците искат оставката на зам. министъра
Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини