Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.06.2021 г.

Практични съвети за формиране на краставиците

Практични съвети за формиране на краставиците

Формирането на краставиците е едно агротехническо мероприятие, по отношение на което съществуват много и различни мнения. При неконтролираното развитие се получават значителен брой мъжки цветове, а като правило женските се развиват предимно на страничните разклонения. Селективното разнообразие е много голямо и съществуват много различия между отделните сортове и хибриди, както и между партенокарпните и опрашваните от насекоми краставици.

Формиране на партенокарпните и опрашвани от пчели и други насекоми сортове и хибриди краставици

Формирането на партенокарпните хибриди се различава значително от формирането на опрашваните от пчелички и други насекоми краставици. При пчелоопрашваните сортове на главното стъбло се образуват предимно мъжки цветове, които са безплодни, а женските са на страничните разклонения. Тези растения се прищипват над 6-7 листа, като по този начин се стимулира развитието на странични разклонения.

Защо пожълтяват листата на пипера и как да му помогнем

Партенокарпните хибриди имат “женски” тип цъфтеж. Тези растения образуват минимални или никакви количества мъжки цветове. Прищипването на връхната част се извършва след 15-16 възел (лист). За да улесним правилата за тази операция е необходимо мислено да разделим стъблената част на растенията на четири зони.

След това в долната част на стъблото (първата зона) в пазвите на 2-ри до 4-ти лист, които се намират приблизително на 20-35 см от земята се отстраняват всички цветни и връхни зачатъци на растеж на страничните разклонения без да се докосват листата, за да не се нараняват. Това се прави, за да може стъблото в долната си част да се вентилира добре и да се предотврати развитието на кореново гниене. По този начин растенията насочват силите си към горната част на плододаване. Ако това не се направи, тогава страничните разклонения ще оползотворят хранителните вещества за своето развитие.

Във втората зона на основното стъбло, която обхваща следващите четири възела (приблизително на височина 80-90 см), страничните разклонения се прищипват, оставяйки там по една краствица и 1-2 листа.

В третата зона на основното стъбло ( приблизително до височина 130 см) се оставят в следващите 3-4 възела по две краставици и същото количество листа.

В четвъртата зона, която обхваща връхната част на стъблото, се оставят по 3 крставици и 3 листа. Когато стъблото достигне горната част на опората, то се увива около нея и се завързва, като се оставят 1-2 краставици и 3-4 листа, а връхната точка се прищипва. След това разклонението, което се развива от пазвата на първия лист на последната зона се отстранява, а останалите 2-3 разклонения се разпределят равномерно. Желателно е да се разместят в шахматен порядък. Разклоненията се прищипват на всеки 50 см, като се оставя винаги по едно от тях да продължи растежа. В никакъв случай не трябва да се допуска прекомерна гъстота на разклоненията. Това са общите правила за формиране, но всички високорасли сортове и хибриди имат своите особености, които могат да внесат съответните корекции при формирането. Това ни задължава да имаме цялата тази информация и да я проучим подробно.

Няколко практични съвета при формиране на краставиците

Тези съвети са много важни и влиянието им върху плододаването е значително:

1. С прищипването на страничните разклонения на високораслите сортове не трябва да се закъснява.

2. Прищипват се само връхните точки, а не разклонения с дължина 20-30 см, което сериозно наранява и травмира растенията.

3. Листата, както и страничните разклонения трябва да се срязват с остра ножица, но не и да се късат, защото ще се образуват дългосрочно незарастващи рани.

4. Формирането трябва да се извършва в първата половина на деня и в сухо време, за да могат до вечерта да засъхнат и по-леко да се справят с вмешателството.

5. Ако на страничните разклонения се образуват повече мъжки цветове, не бързайте да ги отстранявате, а просто засушете почвата и по този нчин хранителните вещества ще се пренасочат към формиране на плодове.

6. Необходимо е всяка седмица да се отстраняват листата под плодната зона, а болните и пожълтели се отстраняват незабавно.

7. Не трябва да се променя местоположението на връхните възрастни разклонения, особено да се обръщат. Краставиците се справят трудно с тази ситуация, престават да растат, пожълтяват и преустановяват плододаването.

8. При отрязването на листата не бива да се оставят големи части от дръжките, защото те загниват и причиняват разпространението на болести – най-често брашнеста мана.

Практични съвети за формиране на краставиците
57100
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини