Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.05.2021 г.

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им

За хората тези насекоми са напълно безобидни, но за растенията представляват реална заплаха, защото нанасят сериозни щети. Принадлежат към сем. Листороги бръмбари и са род кафяви бръмбари с дължина на тялото 2-3 см. Цикълът им на развитие продължава 4 години.

Възрастните са ктивни предимно при залез слънце и имат кратък живот – май и началото на юни, а след снасяне на яйцата загиват. Бръмбарите се хранят се с младите листа, цветове, завръзи и издънки на широколистните декоративни дървета и храсти, овощни дървета (предимно ябълки, сливи, череши и орехи), малини, касис, цариградско грозде, а също и различни видове зеленчуци.

Горещо мулчиране на градината

Личинките на майския бръмбар са не по-малко опасни от възрастните. Те имат С-образна форма, кремави с червеникавокафява глава и три двойки крака. Живеят в почвата и със силните си челюсти изгризват корените на растенията.

Възрастните женски снасят в земята от 75 до 100 яйца. След около 18-20 дни от тях се излюпват личинките, които могат да преживеят под земята от 1 до 3 години, хранейки се с корените на различни растения в течение на три фази от развитието си. По време на зимните периоди се заравят по-дълбоко и заспиват, а следващата пролет отново стават активни. На финалният стадий на трансформация ларвите какавидират и следващата пролет от тях се появяват нови бръмбари, така че на едно място се намират застъпващи се поколения, а на върха на айсберга виждаме възпроизводството на популацията за настоящата година. Ларвите повреждат кореновата система на растенията, като новоизлюпените се хранят с отмиращи и гниещи части от тях, а по-късно изгризват дребни коренчета на млади растения, но в следващите стадии на развитие нанасят много сериозни щети.

Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар

Повреждайки кореновата система, вредителите нарушават усвояването и транспортирането от растенията на хранителните вещества и водата. Първоначалните симптоми напомнят на засушаване и дефицит на влага, включващи пожълтяване и увяхване на листата, както и изоставане в развитието.

Ларвите се вгризват и правят големи вдлъбнатини и ходове по клубените на картофи, цвекло и моркови. Нагризват корените на салати, зелеви култури и пипер под кореновата шийка, а на фасула над нея. Унищожават главите на лука, корените на ягодите и малините.

Една тригодишна ларва е в състояние да изяде корените на двугодишна фиданка или лозичка само за един ден. При по-висока популация върху тревните площи се образуват много жълти петна или участъци с отмираща трева към средата и до края на лятото.

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им?

Борбата с майските бръмбари и личинките им е много трудна. Използването на комплексни подходи дава по-добри резултати. Използват се агротехнически, химични, биологични и народни средства.

Превантивните мерки включват почистване на плевелите, в които бръмбарите снасят яйцата си и обработване на тревните площи с препарати по време на летежа. Самките обичат да снасят яйцата си в нискоокосената трева и е препоръчително в активния сезон да не бъде по-ниска от 7 см.

Мулчиране на обработените места с натрошена дървесна кора, слама или дървени стърготини не позволява на бръмбарите да снасят яйцата си там.

При пролетната и есенна обработка на почвата се унищожават голяма част от личинките и какавидите, а излезлите на повърхността са отлична плячка за птиците. Разтръскване на дърветата и храстите рано сутрин или вечер дава възможност да съборим и унищожим голяма част от бръмбарите.

Засяване на сидерати – бяла детелина, чиито корени съдържат бактерии, синтезиращи азот, който прави почвата необитаема за ларвите, но плодородна за растенията; ларвите не обичат също бял синап и лупина, а заровените зелеви листа в почвата също ги прогонват. Дайкона, репичките и ряпата също не са по вкуса им и засадени около лехите играят ролята на щит.

Ягодоплодните култури се пръскат и поливат с лучена настойка – 10 г лучени люспи се заливат с 1 л вода, престояват 5 дни и настойката се разрежда 1:10. За картофи се използва слаб разтвор на калиев перманганат, с който се пръска обилно под листата.

Естествени врагове на майския бръмбар са птиците, таралежите и къртиците, които се наслаждават на възрастните и ларвите.

Химични средства – при работа с тях трябва много да внимаваме за полезните насекоми, а също за здравето и живота на хората и животните. Актара 25 ВГ е широкоспектърен инсектицид за листно и почвено приложение срещу бръмбарите и ларвите на майския бръмбар. Пазарът предлага много инсектициди, подходящи за различните култури.

Биологични – Bora WP е микробиологичен растежен стимулатор с исектициден ефект, съдържа спори и мицел на хиперпаразитна гъба, чиито спори прилепват върху телата на вредителите и техните ларви, хифите проникват в тях, черпят хранителни вещества и за 3-5 дни ги унищожават; Натуралис е също гъбен биологичен инсектицид с добро действие.

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им
54535
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
На финала на майските си вечери
Майският бръмбар застрашава цялата градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини