Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.05.2021 г.

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им

За хората тези насекоми са напълно безобидни, но за растенията представляват реална заплаха, защото нанасят сериозни щети. Принадлежат към сем. Листороги бръмбари и са род кафяви бръмбари с дължина на тялото 2-3 см. Цикълът им на развитие продължава 4 години.

Възрастните са ктивни предимно при залез слънце и имат кратък живот – май и началото на юни, а след снасяне на яйцата загиват. Бръмбарите се хранят се с младите листа, цветове, завръзи и издънки на широколистните декоративни дървета и храсти, овощни дървета (предимно ябълки, сливи, череши и орехи), малини, касис, цариградско грозде, а също и различни видове зеленчуци.

Горещо мулчиране на градината

Личинките на майския бръмбар са не по-малко опасни от възрастните. Те имат С-образна форма, кремави с червеникавокафява глава и три двойки крака. Живеят в почвата и със силните си челюсти изгризват корените на растенията.

Възрастните женски снасят в земята от 75 до 100 яйца. След около 18-20 дни от тях се излюпват личинките, които могат да преживеят под земята от 1 до 3 години, хранейки се с корените на различни растения в течение на три фази от развитието си. По време на зимните периоди се заравят по-дълбоко и заспиват, а следващата пролет отново стават активни. На финалният стадий на трансформация ларвите какавидират и следващата пролет от тях се появяват нови бръмбари, така че на едно място се намират застъпващи се поколения, а на върха на айсберга виждаме възпроизводството на популацията за настоящата година. Ларвите повреждат кореновата система на растенията, като новоизлюпените се хранят с отмиращи и гниещи части от тях, а по-късно изгризват дребни коренчета на млади растения, но в следващите стадии на развитие нанасят много сериозни щети.

Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар

Повреждайки кореновата система, вредителите нарушават усвояването и транспортирането от растенията на хранителните вещества и водата. Първоначалните симптоми напомнят на засушаване и дефицит на влага, включващи пожълтяване и увяхване на листата, както и изоставане в развитието.

Ларвите се вгризват и правят големи вдлъбнатини и ходове по клубените на картофи, цвекло и моркови. Нагризват корените на салати, зелеви култури и пипер под кореновата шийка, а на фасула над нея. Унищожават главите на лука, корените на ягодите и малините.

Една тригодишна ларва е в състояние да изяде корените на двугодишна фиданка или лозичка само за един ден. При по-висока популация върху тревните площи се образуват много жълти петна или участъци с отмираща трева към средата и до края на лятото.

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им?

Борбата с майските бръмбари и личинките им е много трудна. Използването на комплексни подходи дава по-добри резултати. Използват се агротехнически, химични, биологични и народни средства.

Превантивните мерки включват почистване на плевелите, в които бръмбарите снасят яйцата си и обработване на тревните площи с препарати по време на летежа. Самките обичат да снасят яйцата си в нискоокосената трева и е препоръчително в активния сезон да не бъде по-ниска от 7 см.

Мулчиране на обработените места с натрошена дървесна кора, слама или дървени стърготини не позволява на бръмбарите да снасят яйцата си там.

При пролетната и есенна обработка на почвата се унищожават голяма част от личинките и какавидите, а излезлите на повърхността са отлична плячка за птиците. Разтръскване на дърветата и храстите рано сутрин или вечер дава възможност да съборим и унищожим голяма част от бръмбарите.

Засяване на сидерати – бяла детелина, чиито корени съдържат бактерии, синтезиращи азот, който прави почвата необитаема за ларвите, но плодородна за растенията; ларвите не обичат също бял синап и лупина, а заровените зелеви листа в почвата също ги прогонват. Дайкона, репичките и ряпата също не са по вкуса им и засадени около лехите играят ролята на щит.

Ягодоплодните култури се пръскат и поливат с лучена настойка – 10 г лучени люспи се заливат с 1 л вода, престояват 5 дни и настойката се разрежда 1:10. За картофи се използва слаб разтвор на калиев перманганат, с който се пръска обилно под листата.

Естествени врагове на майския бръмбар са птиците, таралежите и къртиците, които се наслаждават на възрастните и ларвите.

Химични средства – при работа с тях трябва много да внимаваме за полезните насекоми, а също за здравето и живота на хората и животните. Актара 25 ВГ е широкоспектърен инсектицид за листно и почвено приложение срещу бръмбарите и ларвите на майския бръмбар. Пазарът предлага много инсектициди, подходящи за различните култури.

Биологични – Bora WP е микробиологичен растежен стимулатор с исектициден ефект, съдържа спори и мицел на хиперпаразитна гъба, чиито спори прилепват върху телата на вредителите и техните ларви, хифите проникват в тях, черпят хранителни вещества и за 3-5 дни ги унищожават; Натуралис е също гъбен биологичен инсектицид с добро действие.

Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им
61551
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
На финала на майските си вечери
Майският бръмбар застрашава цялата градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини