Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.05.2007 г.

Майският бръмбар застрашава цялата градина

Снимка Pixabay

Възрастното насекомо на обикновения майски бръмбар напада листата и младите леторасти на широколистните горски и овощни дървета и храсти, които при масова проява може да обезлисти. Най- силно поврежда дъба, липата, акацията, тополата, черешата, ябълката, дюлята, ореха, сливата и малината.

Ларвата се храни с подземните части на растенията, като прегризва корените им, вгризва се дълбоко и прави широки вдлъбнатини и ходове по клубените на картофите, главите на цвеклото и морковите. Нагризва корените на салатата и пипера под кореновата шийка, а на фасула - над нея. На зелето поврежда главния корен, на кромидия лук- главата, на ягодата и малината - корените. Нападнатите растения завяхват и загиват.

Майският бръмбар може да навреди и на главния корен на семеначетата и фиданките в овощните и горски разсадници и лозите във вкоренилищата. В резултат на повредите от ларвата по ягодовите растения при плътност 11 бр./кв.м загиват 49% от тях, при фасула - 50%, при цвеклото - 60%. Този вид развива едно поколение за 3 години. Зимува като ларва във втора и трета възраст и възрастно. Презимувалите бръмбари се появяват в края на април и летят през май. Летежният период е значително разтегнат и продължава 35-58 дни. Бръмбарите са нощни насекоми и летят 30-40 минути активно след залез слънце, на къси разстояния до 1,5 км. При дъждовно време се крият под листата на дърветата или се заравят плитко в почвата. През деня са под листата, където се хранят, унищожавайки петурата и жилките в летораслите на дължина до 1,5 см.

Женската снася яйцата си в обработена почва с културни растения или плевели по единично, близко едно до друго, в отделни малки кръгли непромокаеми камерки. Една женска снася от 7 до 52 яйца, като навлиза на дълбочина от 16 до 35 см. Предпочита почва с хумусни и гниещи вещества, наторени с оборски тор или купища от него. Ларвите се излюпват за 22-50 дни, през юни - юли. Хранят се отначало с хумусни и гниещи частици, а след това с корени. А тези от втора и трета възраст – с подземните части на растенията. Какавидният период трае 30-40 дни, после се превръщат в бръмбари, които презимуват и на пролет в края на април и през май се появяват и летят.

Борбата с майските бръмбари и ларвите им е трудна и трябва да се извежда със система от мероприятия, които се основават главно на агротехническите и организационностопанските мерки. Те включват редовно унищожаване на плевелите, в които бръмбарите предпочитат да снасят яйцата си. Обработване на не засетите с растения с растения площи през време на летежа на бръмбарите, които не снасят яйца в обработените площи.

Ранната сеитба и засаждането на култури спомага за укрепване на растенията и преодоляване на повредите от ларвите. Обработка на почвата чрез култивиране, подметка на стърнищата и лятна оран през май, юни и юли. Унищожават се голяма част от ларвите, а тази част от тях, които се окажат на повърхността на почвата, се изяждат от птиците. При дълбоката оран пък през есента се смачкват част от какавидите, а друга, извадена на повърхността, изсъхва. Борбата е насочена най-вече срещу бръмбарите и се провежда през време на масовия им летеж, преди започване на яйцеснасянето. Третират се горите със самолети и хеликоптери за кратък срок и на всички нападнати площи.

Майският бръмбар застрашава цялата градина
95820
 

Последни материали
Виж
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини