Начало » Новини » Света
31.03.2021 г.

В Русия удължиха срока на действие на ниските цени на олиото и захарта

Управляващите нагло се изживяват като партньор в регулирането на пазара
В Русия удължиха срока на действие на ниските цени на олиото и захарта

Правителството на Русия удължи едностранно срока на действие на споразумението с производителите и търговците на захар и слънчогледово олио за ниски цени на дребно и едро  на двата продукта, съобщиха от пресцентъра на кабинета. Съответното постановление №455 от 27 март е подписано от премиера на Руската федерация Михаил Мишустин и публикувано на 30 март. „Споразумението за стабилизирането на цените на захарта се удължава до 1 юни 2021 г., а на слънчогледото олио – до 1 октомври 2021 г.”, се посочва в съобщението.

В него се уточнява, че става дума за специалните договори, които руските министерства на селското стопанство и на промишлеността и търговията сключват с браншовите асоциации, както и с производителите на продуктите, доставчиците и търговските вериги. В договорите се фиксира цената на килограм захар на ниво до 36 рубли за търговците на едро и до 46 рубли за търговците на дребно, а на литър олио – до 95 рубли за търговците на едро и до 110 рубли за търговците на дребно. В момента курсът на рускат валута се колебае около 89 рубли за 1 евро.

От правителството изтъкват, че срокът на действие на сключените досега споразумения изтичаше на 1 април, след което можеше да се стигне до поскъпване на двата продукта.

Само преди 2 дни управляващите в Русия имаха изключителната наглост да заявят, че са „партньори” в регулирането на цените на олиото, съобщи тогава руският ежедневник РБК. Решението за удължаване на замразяването на цените на олиото е пример, че държавата не действа като „диктатор”, а като „партньор на бизнеса”, каза заместник-министърът на промишлеността и търговията Виктор Евтухов, цитиран от изданието. По думите му държавата помага за балансирането на пазара и не допуска спекулативен ръст на цените в страната на фона на общата световна тенденция за поскъпване на храните и суровините. Основната цел е както удържането на цените, така и предотвратяване на недостиг на основни стоки на пазара, добави той.

Само че именно ограничаването на цените доведе до известен недостиг на посочените стоки в магазините заради проблеми с доставките, тъй като производители и търговци не бяха склонни да работят на загуба. Освен това не става ясно каква роля играе бизнесът в издаването на едно правителствено постановление и как евентуално би могъл да попречи на публикуването му или да не се съобрази с налагането му с мощта на държавния апарат. Нещо повече, редица производители вече бяха обявили, че заради въвежданите мерки се отказват или свиват площите с култури, при които има държавна намеса на пазара. А ако управляващите в Русия чак толкова държат да се изживяват като "партньори" в процеса на удържане на цените, нека вземат пример от Украйна, където ресорните министерства наистина бяха партньори в подписването на меморандум в този смисъл между производители и търговци. 

Наглостта на руските управляващи обаче изглежда безгранична, след като от министерството, в което Евтухов е заместник, посочиха, че са против твърдото държавно регулиране на цените в бъдеще, тъй като споразуменията са изиграли своята роля. Самият той обаче изтъкна, че търговските вериги в страната държат цените на захарта и олиото на нивото, установени в споразуменията и правителственото постановление. Според Евтухов конюнктурата на световния пазар засега не подкрепя поевтиняването на олиото и захарта, затова министерството разглежда възможността не за еднократно, а за постепенно връщане към „свободната пазарна траектория на продажбата на тези стоки”.

През дкември миналата година президентът на Русия Владимир Путин обърна специално внимание на поскъпването на социално значими продукти като захарта, олиото, брашното, тестените изделия и макароните и поиска да бъде постигнато стабилизиране на ценитеим. Освен повишаването на цените на основните селскостопански продукти на международните пазари, провокирало значителен ръст на износа им от Русия, за поскъпването на храните в страната изиграха роля и относително слабите реколти през миналата година от слънчоглед, захарно цвекло и картофи. Тогава посочените министерства се споразумяха с производителите и търговските вериги за фиксирани цени на захарта и олиото до 1 април, като бяха въведени и квота в износа на зърно и мита върху износа на основните зърнени и маслодайни култури от Русия.

В края на 2020 г. Путин подписа закон, предоставящ на руското правителство нови права при регулирането на цените на социално значимите стоки. Дотогава правителството можеше да се намесва само при положение, че ръстът на цените надхвърли 30% в рамките на 30 дни, но с новия закон то получи правото да решава самостоятелно при какво поскъпване да въвежда фиксирани цени, макар срокът, за който то може да ги налага, да бе запазен – до 90 дни. Впоследствие премиерът Мишустин подписа постановление, според което пределни цени на дребно за социално значимите храни могат да бъдат въведени, ако за 60 дни те са поскъпнали с над 10% с изключение на случаите, когато основният фактор е сезонният (характерен най-вече за плодовете и зеленчуците).

В края на март обаче от правителството едностранно обявиха намерението си да запазят цените на олиото и захарта на досегашните им нива, като същевременно предложиха въвеждането на редица мерки за подпомагане на бизнеса в Русия

В Русия удължиха срока на действие на ниските цени на олиото и захарта
10901
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини