Начало » Новини » Света
19.03.2021 г.

Русия спря част от субсидиите на износителите на олио и захар

От поредния опит за удържане цените на основни храни страда производството им
Русия спря част от субсидиите на износителите на олио и захар

В пореден опит за удържане на цените на хранителните стоки на вътрешния пазар чрез ограничения за износа им властите в Русия прекратиха компенсирането на част от разходите на износителите за превоза на захар, картофи, елда, слънчогледово олио и зърно. За предприемането на мярката съобщи министърът на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев на заседание на комисията по селскостопанските въпроси в Държавната дума (долната камара на парламента на страната), цитиран от електронното издание Прайм.

Патрушев коментира положението с цените на основните хранителни стоки в Русия, на което управляващите обръщат специално внимание. Той припомни, че през декември бяха подписани споразумения с търговците на едро и дребно за стабилизиране на цените на олиото и захарта на вътрешния пазар до края на първото тримесечие на 2021 г., бяха определени квоти и мита върху износа на зърно и бяха повишени митата за износ на редица маслодайни култури. „Прекратено е отпускането на компенсации за част от разходите за превоза при износа на захар, картофи, елда, слънчогледово олио и зърно. Ще отбележа, че цялостният комплекс от мерки в подкрепа на износителите се запазва и по-конкретно – изгодното кредитиране, лицензирането и популяризирането на селскостопанската продукция на пазарите в чужбина, компенсирането на част от капиталовите разходи и други механизми. На производителите на захар отпускаме изгодни кредити за закупуването на суровина. Също так за запазване на произвежданите количества се проучва въпросът за компенсиране на разходите на литър произведено и продадено слънчогледово олио”, посочи министърът.

Част от мерките, предприемани за стабилизиране на цените, се отнасят до животновъдния бранш. „По-конкретно е увеличен размерът на изгодните краткосрочни кредити за един получател до 1,5 млрд. рубли (17 млн. евро по текущиякурс – бел. ред.). За това отдавна ни молеха птицевъдите и го направихме. Планира се да бъде удължен до 12 години срокът за вече сключени договори за инвестиционно кредитиране на компаниите, пострадали от птичия грип. Проучва се въпросът за компенсиране на част от разходите за килограм произведено и продадено птиче месо”, съобщи Патрушев.

Мерките за сдържане на цените на хранителните стоки на пазара в Русия обаче явно удрят по производството им, като най-потърпевши са тъкмо захарта и олиото. Двата продукта поскъпнаха заради слабите реколти от слънчоглед и захарно цвекло в Русия през миналата година вследствие на силната суша, както и на свиването на площите със захарно цвекло. По данни на руската Федерална служба за държавна статистика (Росстат) през февруари производството на храни в Русия е намаляло с 2,2% спрямо февруари 2020 г., като най-голям е спадът именно в производството на захар – с цели 64,6%. Следва хайверът от сьомга (33,2%), замразената риба (21,7%) и рафинираното слънчогледово олио (20,5%). При нерафинираното олио е отчетено свиване на производството със 7,3%.

През февруари на в Русия е намаляло производството на годишна база и на брашно и тестени изделия. При пшеничното и пшенично-ръженото брашно спадът е от 9,3%, при тестените нетрайни изделия – със 7,1%, при макаронените изделия – с 2,1%.

При повечето млечни продукти също се отчита спад на производството спрямо февруари 2020 г. – с 4,4% на сметана, с 4,1% на извара, с 3,5% на сирена и с 1,2% на масло. Изключение е прясното мляко, където производството е нараснало с 1,3%.

Картината при месото е по-разнообразна – производството на охладено птиче месо е намаляло с 4,3%, но на сушено, охладено и замразено свинско е нараснало с 2,4%, а при варените колбаси ръстът достига 5,3%.

Значителен ръст е постигнат в производството на шоколад и на сладкарски изделия със захар – с цели 8,8% спрямо февруари миналата година. Нараснало е и производството на алкохол – с 2,8% на водка, с 14,6% на коняк и с 25,9% на вина.

Русия спря част от субсидиите на износителите на олио и захар
12196
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини