Начало » Новини » Страната
06.03.2021 г.

Цените на храните в света се повишават вече 9 месеца поред

Индексът на Организацията за земеделие и прехрана е на максимум от юли 2014 година насам
Цените на храните в света се повишават вече 9 месеца поред

Храните в света поскъпнаха за 9-ти пореден месец през февруари, този път благодарение най-вече на захарта и растителните масла, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните,  изчисляван от експерти на агенцията към ООН и отразяващ месечните промени в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се повиши с 2,4% спрямо януари до 116 пункта, достигайки най-високото си ниво от юли 2014 г.

Пазарите на аграрните стоки са в очакване на нов супер цикъл

През февруари подиндексът за цените на зърнените култури отчете ръст от 1,2% спрямо януари, достигайки 125,7 пункта, като вече е с 26,5% над нивото си от февруари 2020 г. С изключение на соргото, поскъпнало рязко през февруари (със 17,4% в сравнение с януари, като спрямо февруари 2020 г. вече е с 82,1% нагоре) заради търсенето от страна на Китай, при останалите зърнени култури промените са минимални. Цената на царевицата се повиши с 0,9% на месечна база, но е  с цели 45,5% над нивото от февруари 2020 г., след като силното търсене за внос на зърнената култура се запази на фона на свиването на износа. При пшеницата цената остана почти стабилна, макар на годишна база вече да е с 19,8% нагоре.

Повишаването на подиндекса за цените на растителните масла през февруари достигна 6,2% спрямо януари до 147,4 пункта, като това е най-високото му ниво от април 2012 г. При слънчогледовото олио и рапичното масло цените бяха подкрепени от по-слабите от очакваните перспективи за производството им в Европейския съюз през 2021 г. и от продължаващото свиване на възможностите за износ от Черноморския регион. Настоящият недостиг на световните запаси преди прибирането на новата реколта от соя в Южна Америка повиши котировките за маслодайната култура, а оттам – и на соевото масло. Колкото до палмовото масло, то поскъпна за 9-ти пореден месец през февруари заради притесненията за малки запаси в основните страни-производителки, предизвикан от неоползотворени производствени възможности.

Подиндексът за цените на млечните продукти нарасна с 1,7% през февруари спрямо януари, достигайки 113 пункта и доближавайки 40-месечен връх. Стабилното търсене от Китай на фона на ограничения износ от Западна Европа вдигна цената на маслото, като причината за свиването на доставките е резкият ръст на вътрешното търсене заради предстоящите пролетни празници в християнския свят. Котировките за сухото пълномаслено мляко се повишиха заради големите покупки от страна на вносителите, предизвикани от евентуалното свиване на износа от Нова Зеландия заради сушата там. Сухото обезмаслено мляко пък поскъпна заради малките запаси и ограничените възможности за износ от Европа. При сиренето обаче намалялото търсене за незабавни доставки заедно с големите запаси в САЩ натиснаха цените.

При месните продукти подиндексът се повиши за пети пореден месец през февруари, макар и с едва с 0,6% спрямо януари до 96,4 пункта, като все още остава с 4% под стойността си от февруари 2020 г. Котировките за едрия рогат добитък и овчето месо на международните борси отчетоха ръст най-вече заради недостатъчните запаси в основни производствени региони, задълбочили спада в преработката в Океания. Свинското месо обаче поевтиня заради намалелите покупки от Китай, отпразнувал лунната Нова година, и сериозното свръхпредлагане, предопределено от увеличаването на поголовието в Германия вследствие на забраните за износ на основни азиатски пазари. Намалелите покупки от Китай натиснаха цените и на птичето месо, като дори проблемите с доставките в САЩ, предизвикани от студеното време, не успяха да подействат компенсаторно.

През февруари подиндексът за цената на захарта скочи с 6,4% спрямо януари до 100,2 пункта, достигайки най-високото си ниво от април 2017 г. Причината е в „свиването на произвоството в основни страни-производителки, както и в силното търсене от Азия, които предизвикаха постоянни притеснения за намаляване на доставките в световен мащаб през селскостопанския сезон 2020-2021 г.”, изтъкват от организацията. Проблемите с транспорта, спъващи доставките от Индия, и поскъпването на суровия петрол, което може да насочи повече захарна тръстика към производството на етанол в най-големия износител на захар в света – Бразилия, подпомогнаха повишаването на цената на захарта. Очакванията за възстановяванетона производството на захар в Тайланд и за рекордна реколта от захарна тръстика в Индия през сезон 2021-2022 г. обаче оказаха сдържащ ефект върху увеличаването на цената. 

Цените на храните в света се повишават вече 9 месеца поред
7825
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини