Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2021 г.

И още съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад

Здрави растения
И още съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад

sinor

Пикирането е важна процедура, с която се цели да се създаде пространство и комфорт на младите растения, тъй като пренасянето им в индивидуални контейнери дава възможност да развият силна коренова система и добре оформена надземна част.

Има обаче и противници на пикирането, като всеки има своите аргументи.

Повечето градински култури и цветя, отглеждани от разсад, понасят добре пикирането, но има растения с крехки стъбла и коренова система – с тях трябва да внимаваме много, защото се увреждат лесно. Такива са краставиците, тиквичките, тиквите, пъпешите и много цветя. Сериозна предпазливост изисква пикирането на салатите и целината, а пиперът и патладжанът не обичат да се безпокоят нежните им корени, които се травмират лесно и растенията изостават в развитието си.

Съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад

За по-добро и бързо адаптиране на растенията след пикиране е важно да се спазват няколко условия:

Обилното поливане по време на пикиране и след това може да провокира развитие на гъбични заболявания и увреждане на кореновата система. Следващо поливане се провежда не по-рано от 4-5 дни.

Висока температура след пикиране – дневните температури в първите 5-6 дни не трябва да надвишават 18 градуса по Целзий, а нощните – 15 градуса. Високите температури активират развитието на надземните части, а целта е стимулиране на кореновата система.

Силното слънце е противопоказно – първите три дни след пикиране разсадът задължително трябва да стои на сянка. Слънчевите лъчи могат да го увредят сериозно.

Излишно подхранване – в период, в който разсадът се намира в процес на адаптация към новата ситуация, не е необходимо подхранване. Независимо от факта, че в първите 7-10 дни видимо надземните части не се развиват, то това е и един от главните плюсове на операцията – започва да нараства кореновата система. Подхранването ще доведе до издължаване и изтъняване на младите растения.

Много ранно пикиране – ранното провеждане на процедурата е най-малко травматична, но на фаза 1-2 оформени същински листа е идеална възраст. Пикиране на фаза семедели неизбежно ще доведе до обратен резултат.

Късно пикиране – толкова е нежелателно, както и много ранното. Доматите и зелето са доста издръжливи и преживяват нееднократно пресаждане, но прекомерното задържане води до преплитане на корените, нараняване при пикиране и последващо продължително задържане на развитието.

При пикиране растенията не трябва да се засаждат много по-дълбоко от състоянието, в което са били – това забавя развитието.

Лоша подготовка – един ден преди пикиране почвата се овлажнява умерено, защото при изваждането на разсада от сухата пръст корените силно ще се повредят. Обилното поливане също е нежелателно. По възможност растенията трябва да се изваждат с малко пръст.

Избор на подходящ контейнер и пръст – обемът е най-добре да бъде съобразен с възрастта на растенията, а почвата с балансиран състав и качества, близки до предходните.

Торфени контейнери и още нещо

При наличие на сечене или друго заболяване корените задължително се обеззаразяват – потопяват се за 15-20 секунди в слаб разтвор на калиев перманганат.

Пикирането не е сложна процедура, но когато всичко е изпълнено правилно и после отделяме необходимото внимание и грижи, тогава ще можем да отгледаме здрав разсад с добре развита коренова система.

Положителните страни на пикирането

В някои случаи пикирането е задължително, а в други търсим предимствата. То е задължително в следните случаи:

– при поражения на част от растенията от сечене или друга болест пикираме здравите, за да ги запазим;

– при гъсто засяване в общ контейнер;

– когато трябва да забавим малко растежа.

Предимствата на пикирането са:

– развитие на добре развита и мощна коренова система;

– добре развита надземна част и здраво стъбло;

– в началния стадий на развитие контейнерите с растенията заемат малко място и обслужването е по-лесно;

– отстраняване на слабите растения.

И още съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад
4230

Последни материали
Виж
Превозното средство нямало и разрешително за транспортиране на животинска продукция
Във Варненско хванаха бракониер с над километър мрежи и 66 кила риба в автомобила
Въпреки спада на производството
ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година
Дори доставките между производствените центрове щадят околната среда
Тежкотоварните самолети на Airbus минават на биогориво
Провинция Малатия осигурява 85 на сто от световното производство на деликатеса
Турция вдигна приходите от износа на сушени кайсии въпреки спада в тонажа
Sky Maxi Drill - сеялката за прецизна и бърза сеитба с Low-Till технология
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 13-16 април 2021 година
Продавачите на слънчоглед на борсата вече искат по 1150 лева за тон
Свързани материали
Виж
Практично
Три причини да не пикираме доматения разсад
Полезно за градинаря
Какво трябва да знаем при пикиране на пипера
Чуждият опит
Интересен холандски метод за пикиране на домати
Практика
Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!
Не забравяйте да закалите разсада
Кога да пикираме доматите
Важно за градинаря
Защо някои разсади не трябва да се пикират
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам