Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Синор.БГ / 13.01.2021 г.
Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Потребността на зеленчуковите растения от отделни хранителни вещества се променя значително през вегетационния период. По време на покълването се консумират резервните вещества на семената. Когато тези запаси се изчерпат, тогава младите кълнове преминават на подхранване чрез корените. Приемът на хранителни вещества през този период е незначителен, но те са много чувствителни към съдържанието им в почвата. Липсата или прекомерният излишък на който и да е хранителен елемент влияе отрицателно върху последващия растеж и развитие.

Колко корена домати да посадим в оранжерията за високи добиви

Зеленчуковите култури консумират и изнасят от почвата голямо количество хранителни вещества с реколтата. Способността им да извличат основните хранителни елементи зависи от характеристиките на тяхната коренова система.

По отношение на изискванията към хранителната среда зеленчуковите култури се разделят на три групи:

1. Много взискателни култури, характеризиращи се със слабо развита коренова система – лук, чесън, моркови, краставици, пипер, карфиол, ранно бяло зеле и др.

2. Взискателни растения с относително добре развита коренова система – средноранни и късни сортове бяло зеле, домати, тикви, тиквички, салатно зеле.

3. Слабо взискателни зеленчукови култури, които могат да се развиват добре в широк диапазон на съдържание на хранителни елементи и кисели почви – киселец, репи, репички, жълта ряпа.

Тиквата е растение, което се нуждае от много хранителни вещества и благодарение на мощната си коренова система успява да ги извлича от дълбоките слоеве на почвата.

Краставицата има не по-малка нужда от хранителни вещества, но с нейната по-слаба и повърхностна коренова система успява да потребява само тези, които се намират в горния рохкав плодороден слой.

Потребността от хранителни вещества зависи не само от вида на културата, но и от фазата на растеж и развитие на растенията. Известно е, че зелето консумира повече азот от морковите и цвеклото и го използва равномерно през целия вегетационен период.

Лукът и чесънът в началото на вегетационния период се нуждаят от повече азот, а в средата от калий. Този елемент е необходим и се поглъща в големи количества от почти всички зеленчукови култури.

Салатното цвекло има продължителен период на консумация на хранителни вещества, но се нуждае от азот във фазата на интензивен растеж на надземната част, а от калий и фосфор – по време на формиране и узряване на кореноплодите.

Краставицата консумира основната част от хранителните вещества по време на цъфтежа и плододаването, като по време на цъфтеж се нуждае от повече азот и фосфор, а при масово плододаване – от калий.

Максималното усвояване на калий става в последния етап от вегетацията на зеленчуковите култури.

Потребността на растенията от различни хранителни вещества през отделни фази от техния растеж и развитие може да послужи само като база за внасяне на един или друг хранителен елемент, но същевременно трябва да бъде съобразено с почвата и почвеното плодородие а те се различават значително по свойства и наличие на хранителни вещества в тях.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи
55438
 

Последни материали
Виж
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Първа част от справката на ДФЗ
Агросекторът получи близо 2 милиарда лева по директните плащания през 2024 г.
Земеделците ще заложат на бутикови култури
Людмил Работов: Ще намалим площите с рапица, ако въобще имаме шанс да я засеем
Свързани материали
Виж
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Слабо движение при зърното
Поскъпване на плодове и зеленчуци: Прасковите с най-голям скок в цените
В стойностно изражение увеличението на полугодието е с 14 на сто
Вносът на свежи плодове и зеленчуци в Испания нарасна с 9 на сто
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
ДФЗ одобри 96 заявители по схемата „Училищен плод“ и 92 заявители по „Училищно мляко“
По данни на Евростат за 2024 г.
България е произвела под 1% от общото количество зеленчуци и плодове в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини