Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.01.2021 г.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Потребността на зеленчуковите растения от отделни хранителни вещества се променя значително през вегетационния период. По време на покълването се консумират резервните вещества на семената. Когато тези запаси се изчерпат, тогава младите кълнове преминават на подхранване чрез корените. Приемът на хранителни вещества през този период е незначителен, но те са много чувствителни към съдържанието им в почвата. Липсата или прекомерният излишък на който и да е хранителен елемент влияе отрицателно върху последващия растеж и развитие.

Колко корена домати да посадим в оранжерията за високи добиви

Зеленчуковите култури консумират и изнасят от почвата голямо количество хранителни вещества с реколтата. Способността им да извличат основните хранителни елементи зависи от характеристиките на тяхната коренова система.

По отношение на изискванията към хранителната среда зеленчуковите култури се разделят на три групи:

1. Много взискателни култури, характеризиращи се със слабо развита коренова система – лук, чесън, моркови, краставици, пипер, карфиол, ранно бяло зеле и др.

2. Взискателни растения с относително добре развита коренова система – средноранни и късни сортове бяло зеле, домати, тикви, тиквички, салатно зеле.

3. Слабо взискателни зеленчукови култури, които могат да се развиват добре в широк диапазон на съдържание на хранителни елементи и кисели почви – киселец, репи, репички, жълта ряпа.

Тиквата е растение, което се нуждае от много хранителни вещества и благодарение на мощната си коренова система успява да ги извлича от дълбоките слоеве на почвата.

Краставицата има не по-малка нужда от хранителни вещества, но с нейната по-слаба и повърхностна коренова система успява да потребява само тези, които се намират в горния рохкав плодороден слой.

Потребността от хранителни вещества зависи не само от вида на културата, но и от фазата на растеж и развитие на растенията. Известно е, че зелето консумира повече азот от морковите и цвеклото и го използва равномерно през целия вегетационен период.

Лукът и чесънът в началото на вегетационния период се нуждаят от повече азот, а в средата от калий. Този елемент е необходим и се поглъща в големи количества от почти всички зеленчукови култури.

Салатното цвекло има продължителен период на консумация на хранителни вещества, но се нуждае от азот във фазата на интензивен растеж на надземната част, а от калий и фосфор – по време на формиране и узряване на кореноплодите.

Краставицата консумира основната част от хранителните вещества по време на цъфтежа и плододаването, като по време на цъфтеж се нуждае от повече азот и фосфор, а при масово плододаване – от калий.

Максималното усвояване на калий става в последния етап от вегетацията на зеленчуковите култури.

Потребността на растенията от различни хранителни вещества през отделни фази от техния растеж и развитие може да послужи само като база за внасяне на един или друг хранителен елемент, но същевременно трябва да бъде съобразено с почвата и почвеното плодородие а те се различават значително по свойства и наличие на хранителни вещества в тях.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи
51454

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Няма спад в производството на български плодове и зеленчуци
Министърът на земеделието критикува поведението на водачите на протеста
Macfrut Academy с безплатна платформа за овощари и зеленчукари
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Втора процедура по ПВУ
До 22 декември фермери, групи и организации ще кандидатстват за центрове за плодове и зеленчуци
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини