Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.01.2021 г.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Потребността на зеленчуковите растения от отделни хранителни вещества се променя значително през вегетационния период. По време на покълването се консумират резервните вещества на семената. Когато тези запаси се изчерпат, тогава младите кълнове преминават на подхранване чрез корените. Приемът на хранителни вещества през този период е незначителен, но те са много чувствителни към съдържанието им в почвата. Липсата или прекомерният излишък на който и да е хранителен елемент влияе отрицателно върху последващия растеж и развитие.

Колко корена домати да посадим в оранжерията за високи добиви

Зеленчуковите култури консумират и изнасят от почвата голямо количество хранителни вещества с реколтата. Способността им да извличат основните хранителни елементи зависи от характеристиките на тяхната коренова система.

По отношение на изискванията към хранителната среда зеленчуковите култури се разделят на три групи:

1. Много взискателни култури, характеризиращи се със слабо развита коренова система – лук, чесън, моркови, краставици, пипер, карфиол, ранно бяло зеле и др.

2. Взискателни растения с относително добре развита коренова система – средноранни и късни сортове бяло зеле, домати, тикви, тиквички, салатно зеле.

3. Слабо взискателни зеленчукови култури, които могат да се развиват добре в широк диапазон на съдържание на хранителни елементи и кисели почви – киселец, репи, репички, жълта ряпа.

Тиквата е растение, което се нуждае от много хранителни вещества и благодарение на мощната си коренова система успява да ги извлича от дълбоките слоеве на почвата.

Краставицата има не по-малка нужда от хранителни вещества, но с нейната по-слаба и повърхностна коренова система успява да потребява само тези, които се намират в горния рохкав плодороден слой.

Потребността от хранителни вещества зависи не само от вида на културата, но и от фазата на растеж и развитие на растенията. Известно е, че зелето консумира повече азот от морковите и цвеклото и го използва равномерно през целия вегетационен период.

Лукът и чесънът в началото на вегетационния период се нуждаят от повече азот, а в средата от калий. Този елемент е необходим и се поглъща в големи количества от почти всички зеленчукови култури.

Салатното цвекло има продължителен период на консумация на хранителни вещества, но се нуждае от азот във фазата на интензивен растеж на надземната част, а от калий и фосфор – по време на формиране и узряване на кореноплодите.

Краставицата консумира основната част от хранителните вещества по време на цъфтежа и плододаването, като по време на цъфтеж се нуждае от повече азот и фосфор, а при масово плододаване – от калий.

Максималното усвояване на калий става в последния етап от вегетацията на зеленчуковите култури.

Потребността на растенията от различни хранителни вещества през отделни фази от техния растеж и развитие може да послужи само като база за внасяне на един или друг хранителен елемент, но същевременно трябва да бъде съобразено с почвата и почвеното плодородие а те се различават значително по свойства и наличие на хранителни вещества в тях.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи
52350
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини