На 14 януари Европейската комисия публикува списък с потенциалните екосхеми, които биха могли да се използват от фермерите през следващия програмен период, където „зелената архитектура” е онзи необходим инструмент в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), към който се стремят обществата за опазването на природата. Този списък има за цел да допринесе за дебата в реформата на ОСП, който върви на ниво Европарламент, Съвет на ЕС и Еврокомисия, и да осигури прозрачност при подготовката на стратегическите планове на държавите-членки.
Списъкът е отправна точка за земеделските производители, администрациите, учените и заинтересованите страни при по-нататъшната дискусия относно най-доброто използване на този нов инструмент, предназначен да възнаграждава земеделските производители, които решат да отидат по-далеч по отношение на грижите за околната среда и действията по климата, съобщава европейският сайт Аг-прес.
Този списък е създаден след задълбочена дискусия с експерти. Селскостопанските практики, които биха могли да бъдат подкрепени от екосхемите, трябва да отговарят на следните условия - да обхващат дейности, свързани с климата, околната среда, благосъстоянието на животните и антимикробна резистентност; да се определят въз основа на нуждите и приоритетите, определени на национални / регионални нива; тяхното ниво на амбиция трябва да надхвърля изискванията и задължения, установени по изходното ниво (включително условност) и да допринесат за постигане на целите на ЕС за екологично споразумение.
Новата условност, представена през октомври 2020 г.
Досега установените практики в инструментите на ЕС са свръзани с биологичното земеделие, както са определени в Регламент (ЕС) 2018/848 (б, в, г, е, ж) - преход към биологично земеделие (b, c, d, f, g), поддържане на биологично земеделие (b, c, d, f, g), интегрирани практики за борба с вредителите, както са определени в Директивата за устойчива употреба (b, c, d, e, f).
Тук влизат буферните зони с управленски практики и земеделие без пестицид (c, e, f); механичният контрол на плевелите (c, e, f); по-широкото използване на устойчиви, устойчиви на вредители сортове и видове култури (b) и земята под угар с видов състав за целите на биологичното разнообразие (c, e, f).
Ето и другите практики, които експертите са включили в новия списък, публикуван от ЕК на 14 януари.
Агроекология, която включва:
сеитбообръщение със бобови култури (a, b, d, f), смесено изрязване - многократно изрязване (b, d, e, f);
покриването на площите между дървесните редове в трайните насаждения - овощни градини, лозя, маслинови дървета - над условността (a, c, d, e, f);
зимното почвено покритие и уловни култури над условията (a, b, c, d), системата за отглеждане на добитък с ниска интензивност (a, c, d, g);
използването на култури и сортове, по-устойчиви на изменението на климата (b, c, e, f);
смесени видове / разнообразна паша от постоянни пасища с цел биологично разнообразие (опрашване, птици, дивеч) (c, d, e, f);
Подобрено отглеждане на ориз за намаляване на емисиите на метан (напр. редуващи се мокри и сухи техники) (а);
Практики и стандарти, определени в правилата за биологично земеделие (б, в, г, е):
Планове за хуманно стопанство и хуманно отношение към животните, включително - планове за хранене: годност и достъп до фуражи и вода, анализи на качеството на фуражите и водата (напр. микотоксини), оптимизирани стратегии за хранене (g);
Практити в хуманното отношение като условия на настаняване - увеличени надбавки за пространство на животно, подобрена настилка (напр.сламени постелки ежедневно), безплатно опрасване, осигуряване на обогатена среда (напр. вкореняване на свине, кацане, материали за изграждане на гнезда и др.), засенчване / пръскачки / вентилация за справяне с топлинния стрес (b, g);
Практики и стандарти, определени в правилата за биологично земеделие (ж)
Дейности, които повишават здравословното състояние на животните, плодовитостта, дълголетието и адаптивността - напр. продължителност на живота на млечни крави; отглеждане на животни с ниски емисии, насърчаване на генетичното разнообразие и устойчивост (а, б, ж).
Планове за превенция и контрол на здравето на животните - общ план за намаляване на риска от инфекции които изискват антимикробни средства и обхващащи всички съответни практики на отглеждане, напр. обхождане пространство между два отглеждащи колана, ваксинация и лечение, засилена биосигурност, използване на фураж добавки и др.
Осигуряване на достъп до пасища и увеличаване на пасищния период за паша на животни (а, б, ж);
Осигуряване и управление на редовен достъп до открити зони.
В списъка са включени и примерни земеделски практики, включително и агролесовъдство.
Установяване и поддържане на ландшафтни характеристики над условността (a, c, d, e);
План за управление и изрязване на ландшафтните характеристики (д, е);
Създаване и поддържане на високобиоразнообразни пастирски системи.
Земеделие с висока природна стойност (HNV), която включва:
Земя под угар с видов състав за целите на биологичното разнообразие (опрашване, птици, суровини за дивеч и др.) (c, e, f);
Овчарство на открити пространства и между трайни насаждения, размножаване и обичайна паша (b, d, e, f, g);
Създаване и подобряване на полуестествените местообитания (a, b, c, d, e, f, g);
Намаляване на употребата на торове, управление с ниска интензивност при обработваеми култури (a, b, c, d, e, f, g);
Въглеродно земеделие, което включва:
Природозащитно земеделие (а, г);
Преовлажняване на влажни зони / торфища, палдикултура (a, c, d, e);
Минимално ниво на водната маса през зимата (a, c, d);
Подходящо управление на остатъците в земеделието, включващо запазването на селскостопанските остатъци и сеитба върху остатъците (a, c, d);
Създаване и поддържане на постоянни пасища (a, c, d, e, f);
Широко използване на постоянни пасища (a, c, d).
Прецизното земеделие, което включва:
План за управление на хранителните вещества, използване на иновативни подходи за минимизиране на отделянето на хранителни вещества, оптимално рН за усвояване на хранителните вещества и кръгово земеделие (a, c, d, f);
Прецизно земеделие за намаляване на суровините (торове, вода, продукти за растителна защита) (д, е);
Подобряване на ефективността на напояване (b);
Подобрете управлението на хранителните вещества, включително прилагане на мерки, свързани с нитратите, които надхвърлят задълженията за условия (c, d, e,);
Мерки за намаляване и предотвратяване на замърсяването на водата, въздуха и почвата от излишните хранителни вещества като вземане на проби от почвата, ако вече не е задължително, създаване на хранителни капани (c, d, e,).
Защита на водните ресурси, която включ
Управление на търсенето на вода в културите (преминаване към по-малко водни култури, промяна на засаждането - дати, оптимизирани напоителни графици) (б);
Други практики, полезни за почвата, които включват:
Ленти за предотвратяване на ерозия и прекъсвания на вятъра (b, d, e,);
Изграждане или поддържане на тераси и изрязване на ленти (b, d, e,);
Други практики, свързани с емисиите на парникови газове фуражни добавки за намаляване на емисиите от ентероферментация (а);
Подобрено управление и съхранение на оборския тор (а).