На днешното си заседание тематичната работна група (ТРГ) по бъдещия Национален стратегически план за земеделието до 2027 година, ще обсъжда подкрепата за лозари, винари и за всички мерки, свързани с опазването и поддържането на горите. В предварителните текстове, които бяха дадени за обсъждане от участниците в групата, се съдържаха предложенията за подкрепата на местните общности, както и очакваното субсидиране за винарите и лозарите.
От предложенията става ясно, че и в бъдеще заради проблемите с климатичните и природни условия лозарите ще могат да берат продукцията си „на зелено”, срещу което ще получават обезщетения.
„Събиране на реколтата на зелено“ е приемлив инструмент, чрез който в момент на криза в лозаро-винарския сектор ще се стабилизира пазарът. „По този начин конкурентоспособността на гроздопроизводителите няма да бъде повлияна в голяма степен от настъпилия дисбаланс между търсенето и предлагането в сектора”, се посочва в мотивите за тази помощ.
Според експертите с прилагането на мярката се очаква да бъдат обхванати около 22 500 декара от всички площи, засадени с винени лозя в България. През 2020 година са подпомогнати 18 гроздопроизводители, които са образи неузрялата си реколта от около общо 6 хиляди декара, или 600 ха.
Допустими за подпомагане са лозови насаждения, които са създадени най-малко 4 винарски години преди кандидатстването и през последната винарска година преди кандидатстването е подадена декларация за реколта от тях.
Финансова помощ се предоставя за не повече от 35 ха от лозовите насаждения на един бенефициент, колкото е и средният размер на лозарските стопанства в страната. Подпомагането е в размер на до 50 % от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на интервенцията.
Остава и мярката за преструктуриране и конверсия на винените лозя, като помощта се дава с цел да се приспособи производството на винено грозде към динамиката на свободния пазара, да се повишат доходите в сектора ида се предпазят селата от обезлюдяване, като се насърчават млади производители. Производството на вина със защитено географско указание и защитено наименование на произход е приоритет за България, а архитектурата на интервенцията е съобразено със стремежа за увеличаване на площите засадени с винени сортове лозя, подходящи за тяхното производство. Създаването на лозови насаждения на нови по-подходящи терени и с конкурентни сортове, както и грижовната поддръжка на вече създадените ще допринесе за повишаване на интереса на винопроизводителите към вина със ЗНП, вина със ЗГУ и вина, произведени по метода на биологично производство, се посочва в мотивите.
В момента близо 70 на сто от лозята са над 30 години, близо 20% се падат на тези с възраст от 11 до 29 години. До 10-годишни са 9,2 процента от лозята и до 3 години – едва 4,2%.
Максималният размер на финансовата помощ е до 75 % от стойността на действителните разходи за изпълнение на всяка дейност, на база пределни цени по операции и допълнителен контрол – сравняване три оферти.
Припомняма, че допустими по мярката са разходи за следните дейности – изкореняванено, засаждането, изграждането на подпорна конструкция за три подмерки - „Подобряване на техниките за управление на лозята“,„Конверсия на сортовия състав на насажденията“ и „Промяна на местонахождението на лозята“.
Последният мониторингов комитет по ПРСР
Подкрепата за винарните ще продължи с мярката за инвестиции. Експертите от министерството са установили, че към началото на 2018 г. в България са регистрирани и функционират 260 винарски предприятия с общ производствен капацитет 5 833 483 хектолитра.
В последните години се наблюдават по-силно изразени колебания и вариации в количествата произвеждано вино в България, като се отчита спад в количествата произвеждано вино със защитено наименование на произход, продиктувано в голяма степен и от потребителските предпочитания и платежоспособност. По-силен интерес сред винопроизводителите, представлява производството на регионални вина със защитено географско указание. Въпреки, че ЗГУ е форма на гарантиране на качество, все пак тази група вина са от по-ниския ценови диапазон. Традиционно високо е производството на сортови вина без ЗНП и ЗГУ и други вина без ЗГУ и ЗНП, които представляват и най-голямата група от произвеждани у нас вина.
И в бъдеще субсидиите за инвестиции във винарните ще бъдат плащани в следния ред:
- до 50 на сто от стойността на действителните разходи за осъществяване на допустимите инвестиционни дейности за микро-, малки и средни предприятия по смисъла на Препоръка 2003/361/ЕО на Комисията относно дефиницията на микро-, малки и средни предприятия;
- до 25 на сто от действително направените разходи за предприятия с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 милиона евро;
- до 15 на сто от действително направените допустими разходи за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 милиона евро.
Допустимите за подпомагане разходи ще бъдат за следните дейности.
1. Покупка на лизинг на нови машини и оборудване, включително и на компютърен софтуер по отношение на:
- машини/оборудване за преработката на грозде;
- оборудване за контрол на ферментацията, оборудване за обработка на вино и гроздова мъст;
- оборудване за контрол на температурата;
- оборудване за преместване на виното в избените помещения;
- оборудване за технология, свързана с пенливи вина;
- оборудване за бутилиране, етикетиране, опаковане;
- оборудване за управление на отпадните води;
- оборудване на инфраструктурата на избата:
* тръбни линии, тръбопровод, различни мрежи (кислород, азот, вода, SO2 и др.);
* монтаж и помощни съоръжения;
* автоматични системи;
оборудване за съхранение, смесване, грижа и стареене на виното:
* бъчви за ферментация, съхранение и стареене на виното, в т.ч. и термо-регулиращи бъчви;
* резервоари от неръждаема стомана за винопроизводство и съхранение на вино – стационарни и подвижни;
* пластмасови резервоари за винопроизводство и съхранение на вино (сертифицирани за хранителни цели);
* възстановяване на стоманобетонни съоръжения за съхранение на лозаро-винарски продукти чрез полагане на вътрешно покритие от типа епоксидна смола или неръждаема стомана;
* оборудване за избено помещение за ферментация, съхранение и стареене на виното – стелажи, контейнери, хумидизатори, микрооксиженация (микрооксиженатори);
* модулна система за позициониране на бъчви;
* автоматизирана стелажна система за съхранение на бутилирани вина.
2. Строително-монтажни работи за изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за:
- производство на вино (от обработка на гроздето до бутилиране и етикетиране на виното в изба);
- контрол на качеството на виното – анализиращи лаборатории;
- съхранение на виното – складове;
- предлагане на пазара на вино:
* винотеки;
* изложбени зали;
* фиксирани места за продажби (на дребно) в стопанството (на територията на предприятието);
- подобряване на инфраструктурата в предприятието.
Покриват се и общи разходи, свързани с хонорари на инженери и консултанти, предпроектни проучвания, придобиване на патентни права и лицензи и строителен надзор.