Начало » Новини » Интервю
17.11.2020 г.

Магърдич Хулиян: Преговаря се формално, като таванът за СПО на малките ферми може да скочи двойно

Позицията на бранша
Магърдич Хулиян: Преговаря се формално, като таванът за СПО на малките ферми може да скочи двойно

Магърдич Хулиян Снимки: Личен архив

Обидно е, когато администрацията продължава формално да провежда преговорите с фермерските организации по бъдещите политики в селското стопанство, изненадвайки бизнеса с кардинални промени, които им се съобщават в последния момент. Така е станало и при вчерашното заседание на тематичната работна група (ТРГ), която се събра да обсъжда проекта на министерството на земеделието за всички мерки от бъдещата селска програма, така наречения втори стълб, които ще залегнат в Националния стратегически план до 2027 година. И едва на това заседание, което се води третото от лятото досега, администрацията е изненадала представителите на малкия бизнес със съвършено нова формула за изчисляване на Стандартния производствен обем (СПО) на стопанствата, като забележете!!! - тази формула дори още не е окончателно определена, защото това щяло да стане до Коледа.

Ако някой си мисли, че СПО-то за малките ще се увеличи от 8 хиляди на 20 хиляди евро, както гласеше първото предложение на администрацията, жестоко се лъжете. В края на вчерашното заседание е обявено, че до Нова година администрацията няма да е готова с новата методика на изчисляване, като е възможно таванът за малките стопанства реално да скочи двойно. Което е изненадало всички представители на малкия бизнес и е обърнало на 180 градуса техните предложения за подкрепа и разпределение на помощта през следващия период.

Ще припомним, че по първото предложение позицията на сдружението беше следната – „За да изисква увеличение от 2 000 -7 999 към 5 000 – 20 000 евро означва само едно – че настоящата програма е толкова успешна, че малките стопанства са пораснали или пък, че е дотолкова неуспешна, че средните стопанства са се смалили и сега ги поставяме при малките, а малките ги изхвърляме извън мерките за подпомагане. Каква е точно целта на занятието вероятно ще ни бъде обяснено”, риторично питаха представителите на бизнеса.

Ние не оспорваме решението на администрацията да променя изчислението на СПО, защото очевидно има проблеми при досегашното подпомагане на дребния бизнес”, коментира за Синор.бг Магърдич Хулиян, председател на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели. И добави, че „като всеки финансов инструмент, който трябва да измерва промените, настъпили при досегашното подпомагане на малките стопанства, вероятно е нужна промяната в таблиците. Но това трябваше да ни бъде обяснено преди началото на ТРГ, така че и нашите предложения да бъдат адекватни и да са съобразени с новия СПО. Когато имаме новите изчисления, реално ще определим кои са малките стопанства и каква подкрепа би трябвало да получават те. А при сегашното положение ние просто нямаме идея какво иска да направи администрацията”, посочи още Хулиян.

И понеже тези заседания останаха затворени за журналистите, Синор.бг потърси стенограмата от предишното заседание на ТРГ, проведено на 2 септември, но качено едва преди дни, от което ясно се разбра какво точно имат предвид участниците, изразявайки недоволството си по отношение на дискусиите. Стенограмата е качена на интернет страницата на министерството, така че свободно може проверите как истински мотивирани предложения на бизнеса или се подминават мълчаливо от администрацията, или се обещава някаква дискусия в необозримо бъдеще. От което се разбира, че администрацията нагло пренебрегва мнението на фермери и браншови организации или просто пуска „бомби” от рода на новия СПО, за да сондира протестните становища от страна на бизнеса. Като в същото време продължава да следва предварително зададени на администрацията постулати за това кой, как и защо ще се подпомага.

На вчерашното заседание почти всички представители на животновъдните организации и на производителите на плодове и зеленчуци, които досега са попадали в структурата на големите стопанства, са били силно изненадани от новите таблици за СПО, защото бюджетът ще бъде усвоен от големите и едва ли малките биха успели да получат нужното подпомагане.  

„Като вдигаме СПО от 8 на 20 хиляди евро за стопанствата и като решаваме грантовете да бъдат 20 хиляди евро за стопанство, тогава защо вкарваме хора, които досега бяха в голямата инвестиционна мярка 4,1”, са попитали браншовиците. Вместо това администрацията обяснила, че „според новата методика за изчисление, която тепърва ще бъде оповестена, ако сега примерно за 30 декара череши СПО-то имате хикс хиляди евро, по новата таблица този обем щял да бъде различен и не трябвало механично новите граници 5 хил. - 20 хиляди евро да се пренасят”.

Ще припомним, че администрацията имаше почти една година време да направи изводите си от SWOT-анализа за ефективността от досегашното подпомагане на малкия бизнес. И ето какво включва предложенвието им, обсъждано вчера. Премахва се инвестиционната подкрепа по тематичната подпрограма за малките стопанства, като се оставя единствено  бившатна мярка 6,3 от ПРСР, превръщайки я в смесена – хем да има стартова помощ за нови ферми, хем да се подпомагат инвестиционн проекти чрез „грантова схема”, с която в рамките на три години да се отпускат 20 хиляди евро двукратно – първи транш от 12 хиляди и втори – от 8 хиляди евро на малките стопанства. Отделно ще се дават и по 25 хил. евро за диверсификация на производството. И с това помощта за дребния бизнес приключва.

Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели категорично е против идеята на министерството, защото „ досега все пак разчитахме на инвестиционна мярка по тематичната подпрограма, която на практика отпада. А това, че процедурите при кандидатстване по нея бяха сложни и хората не участваха, не означава, че тя е излишна”, коментира председателят на организацията. „Ние очаквахме кандидатстването да се облекчи, като фонд „Земеделие” примерно гарантира заемите за дребните ферми. Тогава те спокойно можеха да усвояват средствата за модернизация, защото имат нужда от подкрепа”, обясни още Хулиян. „Вместо това администрацията смята, че един вид помощ е достатъчна, защото процедурите щели да са лесни и така бюджетът щял да бъде достъпен”.

„Повечето колеги обаче са на мнение, че с вдигането на СПО до 20 хиляди или повече евро вкарват стопанствата от голямата в малката група, тоест повече ще са канидатите, които ще изпомпат бюджета за стартиращ бизнес”, припомни председателят на организацията.

Единствената минимална победа, постигната от браншовите организации в преговорите с администрацията, е тази, че поне чиновниците са си записали дали да приемат предложението на бранша, а именно - таванът на помощта за един проект при стартиращия бизнес да бъде намалено от 1 милион на 500 хил. евро.  Записали са си още едно тяхно искане, свързано с финансирането от европоректите, където има сериозно орязване на процентите. Вместо досегашните 50% от целия проект кандидатите за инвестиционно подпомагане ще получават 30%.

Грудев информира дори за 25% европейско финансиране

Чиновниците са предложили за секторите с преференции, а именно животновъдство и производство на плодове и зеленчуци, субсидията да бъде увеличена с 10%, достигайки 40. При вчерашното обсъждане фермерите са настояли този процент да се качи с 20 на сто, така че половината да е европомощ, осталанала финансиране от стопаните. Което си е компромис, защото сдружението е настоявало 30-те процента да се покачат на 40%, а преференциалните да останат 20, така че малките фирми да имат 60% европейско и национално подпомагане. Ще припомним, че в други държави това подпомагане достига 80%.

След вчерашната дискусия немалка част от бизнеса е решен да сигнализира цялата общественост за начина, по който се провеждат дискусиите по бъдещата ОСП от администрацията. „Силно съм възмутен от липсата на диалог, още повече, че редица колеги от организациите на животновъдите и от Националния съюз на земеделските кооперации няколко пъти поставяха целеполагащи въпроси на администрацията, с цел да протече смислен диалог по новите политики, но това не се случи”, обясни Хулиян. И добави, че лично той е решен "да информира обществеността за начина, по който се обсъжда еворзаконодателството в тематичната работна група и защото не искаме да има повторение на сегашния модел, довел до редица диспропорции в земеделското производство”.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Магърдич Хулиян: Преговаря се формално, като таванът за СПО на малките ферми може да скочи двойно
40512
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Председателят на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели
Хулиян: Трябва да има тавани на плащанията, но да са различни за отделните подсектори
Позиция
Защо малките и средни производители са изтикани в ъгъла с подмярка 4,2
Сигнал
Магърдич Хулиян: Настояваме да се отмени изключването на дребните животновъди и пчеларите от новата селска програма
Работна група
Определението за активен фермер ще претърпи още една промяна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини