Лешникът е непретенциозно растение, което не се нуждае от специални грижи и поради това в Италия го наричат още “дърво за мързеливи”. При спазване на някои изисквания и правилен избор на сорт добри добиви могат да се получат във всички региони на страната. С всяка изминала година ръстът на потребление расте непрекъснато, a цената се повишава.
Лешникът е високодоходна култура, превъзходна храна и лидер по полезни вещества сред останалите ядкови плодове. Той се цени и поради високата трайност на ядките – в черупките те запазват всички хранителни и вкусови качества до 3-4 години при правилно съхранение.
Къде да засадим лешниците
Не трябва да се забравя, че лешникът е влаголюбиво растение, нуждаещо се от често поливане, но и водата е нужно да бъде с мярка – заблатени участъци не са подходящи. Когато подпочвените води са по-високи от 3 м, тогава корените загниват и развитието се забавя, а може и да изсъхнат.
Лешникът е култура, която може да расте и при леко засенчване, но добивите са много по-високи тогава, когато са засадени на открити места. Плододаването също започва по-рано ако са на слънчеви участъци. Трябва да се има предвид и фактът, че не всички сортове издържат под жаркото слънце – листата им започват да засъхват преждевременно и растенията се разболяват.
Как точно да го засадим
Лешникът е култура, достатъчно непретенциозна към почвата – наричат го “всеяден”. Ако почвата е песъчлива се добавя глина и обратно – на глинести е нужен пясък.
Посадъчните ями трябва да бъдат достатъчно големи – с диаметър не по-малък от 50 см.
Не бива да се забравя и торенето – при засаждане в посадъчните ями се добавят по 1,5-2 кофи торф, 1 кг дървесна пепел и по 2 супени лъжици суперфосфат и калиев сулфат. Всичко се смесва добре и се залива с 30-40 л вода.
Много важно изискване е кореновата шийка да не попада по-дълбоко от 4-5 см, като растението се привързва към колче.
Още в ранна пролет лешникът се нуждае от достатъчни количества вода – растенията се поливат на всеки 1,5-2 седмици.
Грижа за лешниците
Лешникът не се нуждае от специални грижи, но е важно да се знае какви. След почистване на плевелите и разхлабване на почвата на дълбочина 7-8 см се полива редовно през 10-15 дни в летните месеци. В края на есента е задължително влагозапасяването, което е гаранция за добро зимуване на всички влаголюбиви култури.
На третата година растенията трябва да се подхранват редовно, като се редуват органични и минерални торове – оборски тор и NPK.
За зрелостта на ядките се съди по цвета на обвивката.