Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.12.2020 г.

Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата

Практика
Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата

sinor

Лешникът е покритосеменно растение от семейство „Брезови”, което има диворастящи и култивирани представители. Плодовете имат голяма дълготрайност и могат да престоят при нормални стайни условия няколко години, запазвайки всичките вкусови и полезни  качества. Често можем да бъдем изненадани от факта, че голяма част (60-70%) от събраните лешници са заразени с червеи и това не е станало по време на съхранение – те вече са били червиви.

Един от икономически най-важните вредители по леската е лешниковият хоботник (Balaninus nucum). При по-висока популация е в състояние да компрометира напълно лешниковата реколта. У нас е отдавна познат вредител и се появява редовно в районите, където растат лешници (диворастящи или култивирани).

Лешниковият хоботник е средно голям (7-8 мм дължина), има овално жълто-кафяво тяло и кафяви твърди крила. Хоботчето му е дълго, тънко и извито. Има едно поколение годишно, зимува близо до растенията като ларва в почвата и там какавидира. Когато температурата на въздуха се повиши до 15 градуса по Целзий (обикновено през май или началото на юни), те излизат и започват да нагризват листата, пробиват зелените малки плодчета и смучат сок от тях. Повредените плодчета бързо  пожълтяват, повяхват и окапват, а убожданията от хоботника се забелязват като малки черни точици.

Повреди нанасят възрастните индивиди и ларвите. Женският лешников хоботник снася яйцата си във вече понаедрялите плодчета – обикновено едно и по-рядко повече. Ембрионалното им развитие продължава 8-10 дни. Ларвата е бяла, без крака и с кафява глава. Изхранва се с ядката на плода и при пълно развитие достига до 10-12 мм, тогава пробива вече твърдата черупка и се заравя в почвата в землист пашкул – там остава да зимува.

Агротехнически мерки

Ако не се предприемат правилни и навременни мерки, вредителите могат да унищожат голяма част от реколтата. При условие, че искате да намалите популацията и използването на инсектициди, тогава в утринните часове (през май и началото на юни) постелете под храстите полиетиленово фолио и ги  стръсквайте. Сутрин рано бръмбарите са неактивни и не летят, а   после ги съберете и потопете в солена вода.

Прекопавайте почвата под храстите есен и пролет, за да унищожите зимуващите там ларви.

Сериозна борба си трябва

Събирайте редовно опадалите на земята повредени лешници, изнасяйте ги извън участъка и ги унищожавайте.

Химически мерки

В големите насаждения и при висока степен на нападение от лешников хоботник се налагат растителнозащитни пръскания. Пръска се срещу бръмбарите при появата им по лешниковите храсти, когато се хранят с листата и соковете на младите плодчета и когато женските снасят яйцата. Необходими са две или три пръскания през 10-на дни, като първото обикновено се провежда в края на май или началото на юни.

За борба с лешниковия хоботник могат да се използват различни инсектициди – Актара, Конфидор, Кораген 20 СК (широкоспектърен инсектицид с контактно и стомашно действие), Нуреле, Дурсбан 4 ЕК, Алфа Комби 51,25 ЕК и др. За предпочитане е да бъдат с по-дълъг карантинен срок – тогава се  пръска обикновено два пъти.

Турция и Италия, които са най-големите производители на лешници в света, се ориентират към създаване на сортове, устойчиви на лешников хоботник.

Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата
26853
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Как се провежда борбата с лешниковия семеяд
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини