Начало » Новини » Страната
09.10.2020 г.

Най-новата селскостопанска революция е цифровата

Анализ на Института по аграрна икономика към ССА
Най-новата селскостопанска революция е цифровата

Снимка: ССА

В края на октомври Институтът по аграрна икономика към Селскостопанска академиця организира седмата Международна научна конференция  “Земеделие и снабдяване с хранителни продукти: пазари и политики”, която ще се проведе в София, съобщиха от института. Сред интересните теми ще бъде проучването за цифровизацията на българското земеделие и ефектите върху бизнеса. Автори на изследването са Божура Фиданска докторант, доц. д-р Петър Борисов и проф.д-р Димитър Николов.

На форума ще бъдат представени данни за състоянието и използването на пазара на дигитални услуги в земеделието от страна на търсенето. Изследването показва готовността на земеделските производители и общините  да използват цифрови услуги. Представят се резултати от проучване,  извършено в рамките на проект „Теоретични модели за цифрово развитие на земеделието” – ДИАГРО, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ), България.

Как цифровите  технологии и тяхното използване могат да увеличат ефективността на селското стопанство. Сериозните разлики в различните регииони на страната и при въвеждането, и при използването им от фермерите. Тези въпроси намират отговор в труда на учените. Проучено е също как някои от земеделските стопанства използват цифрови услуги за специализирани метеорологични информационни услуги, навигационни системи. Фермерите оценяват, че цифровите услуги са най-важни са за ефективното управление на стопанствата. По-голямата част от тях  научават за цифровите услуги, предлагани от интернет страници и платформите на доставчиците на тези услуги.

В исторически план селското стопанство е претърпяло поредица от революции, които са довели ефективността, доходността и рентабилността до недостижими досега нива. Пазарните прогнози за следващото десетилетие предполагат, че „цифровата селскостопанска революция“ ще бъде най-новата промяна, която може да помогне да се гарантира, че земеделието отговаря на нуждите на глобалното население в бъдеще, посочват експертите.

Изводите са, че дигиталното земеделие има потенциала да осигури икономически ползи чрез повишена селскостопанска производителност, ефективност на разходите и пазарни възможности. Следват също социални и културни ползи, защото се повишава комуникацията и приобщаването в селските райони.  Доказани са ползи за околната среда чрез оптимизирано използване на    ресурсите, както и адаптация към изменението на климата.

 

В заключнията се сочи, че интегрирането на цифровите  технологии ще повиши ефективността на селското стопанство. Чрез тях много повече участници могат да се включат в споделени платформи и във виртуални / облачни / услуги. Дигиталното земеделие подбрява цялостното производство на стопанствата, води до   по-добри финансови резултати и подпомага фермерите да повишат производителността на своите ферми. Дегитализацията в земеделието е еволюция, която ще повлияе положително върху ефективността и устойчивостта на стопанствата.

Повече информация относно проучването, резултатите и изводите ще бъдат представени по време на VII-та Международна научна конференция на Института по аграрна икономика, която ще се състои на 27 и 28 октомври в Hotel EXPO (Best Western) . Тази година акцентът ще бъде поставен върху следните важни теми и предизвикателства пред развитието на земеделието и  икономиката: Хранително осигуряване и хранителни вериги; Земеделски и стокови пазари; Земеделски политики в здравната криза; Баланс в земеделието и околната среда и Кръгова икономика и устойчивост.

Най-новата селскостопанска революция е цифровата
8370
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Неформално заседание на Съвета на ЕС в Испания
Вътев: Ползите от екологичния и дигитален преход трябва да бъдат разяснени на фермерите
Анализ, представен в ЕК
България е предпоследна преди Румъния по напредък в цифровизацията в ЕС
Дигитализация
Евродепутати одобряват българско предложение за повече инвестиции в цифровата инфраструктура
Мнението на експерта
Светлана Боянова: Не може без диалог с бранша да отрежат цифровизацията от подкрепата в Стратегическия план
От 25 до 28 август
Акцент и на панаира в Добрич са новите технологии
Важно от 2020 г.
Еврокомисията дава възможност на потребителите да се превърнат в двигател на прехода с нова програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини