От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 644 проверки в детски кухни майки, училищни столове и обекти на територията на училищата, където се предлагат храни. Областните дирекцииса инспектирали 293 обекта, където храната се приготвя на място; 637 обекта с кетъринг доставки; 422 обекта в училищата, регистрирани по Закона за храните (павилиони, лавки) и 292 кухни майки.
Установени са 41 несъответствия, за които са издадени 14предписания в училищни столове, 16 - в кухни майки и 11 в обекти по ЗХ. Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване.
Съставени са два акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв. Няма възбранени храни.
Инспекторите установиха, че във връзка с противоепидемичната обстановка е засилена честотата за дезинфектирането на помещенията с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно действие. В обособените места за хранене масите са на отстояние 1,5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене. На входовете са осигурени дезинфектанти за ръце. При доставка на храните приборите са индивидуално опаковани. Извършва се и засилена дезинфекция на транспортните средства за доставки.